28 Ekim 2008

Bitter Çikolata Kurabiyesi


Bu tarifi internetten tarifname adlı bir blog'dan uzun bir süre önce almışım. O da Martha Stewart'tan almış. İçinde bol miktarda kakao olduğundan bitter çikolata tadında bir kurabiye oluyor. Orjinal tarifler m&m ile ama bonibonla da oluyor.

Malzemeler

125 gr un

100 gr kakao

1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 fiske tuz

115 gr sütlü çikolata(ben bitter kullandım)

125 gr Tereyağı yada Margarin

320 gr şeker

2 yumurta

1 paket vanilya şekeri

5 paket bonibon


Tarif
Un, kakao, kabartma tozu ve tuzu bir kaba eleyerek karıştırın. Çikolatayı tereyağı ile birlikte çift tabanlı bir tencerede kısık ateşte yada benmari usulü(sıcak su dolu bir kabın içine konulan bir kapta) eritin. Şeker, yumurta ve vanilya şekerini iyice çırpıp çikolata karışımına ekleyin. Unlu karışımı da dikkatlice ekleyip bir kaşıkla karıştırarak malzemeleri harmanlayın. Bonibonların 3 paketini bu karışıma ilave edin ve bu karışımı en az 1/2 saat buzdolabında dinlendirin.

Hamuru buzdolabından çıkarırken fırınınızı 175 dereceye ayarlayın. Tepsinize yağlı kağıt serin ve hamurdan, dondurma kaşığı yada iki tatlı kaşığı yardımı ile parçalar alarak tepsiye 5 cm aralıklarla toplar yerleştirin. Dikkat! aralarında mutlaka yeterli mesafe bırakın çünkü çok yayılıyorlar. Bu topların üzerine kalan bonibonlardan birer tane yerleştirin. çünkü diğerleri hamurun arasında kalacağından sonradan görünmüyor. Oysa renkli bonibonlarla koyu renkli kurabiyeler hoş bir görüntü veriyorlar. Kurabiyelerinizi 15 dakika kadar pişirin. Kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olurlar. Onları dikkatlice bir spatula yardımı ile alarak tel ızgara üzerinde soğutun.

Fındık Busesi





Malzemeler
4 yumurta sarısı

150 gr Pudra şekeri
300 gr ince çekilmiş çiğ Fındık
100 gr Bitter çikolata
100 gr Bütün Fındık

Tarif
Bu kurabiyeler için yumurtaların sadece sarısına ihtiyacımız olacak. Ben beyazlarını ayırıp onlarla da bademli kurabiyelerimi yaptım. Siz isterseniz ertesi sabah yapacağınız omlet için de saklayabilirsiniz.
Yumurta sarıları ile pudra şekerini çırpın. Kıyılmış(yada rendelenmiş) çikolatayı ve rondo yada benzeri bir aletle ince çekilmiş fındıkları bu karışıma dikkatlice ilave edin. Çırpıcı ile karıştırmayın sadece kaşıkla hafifçe karıştırın. Bu karışımı yaklaşık 30 dak. dinlendirin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Fırın tepsinize yağlı kağıt yayın yada tepsiyi yağlayın.
Şimdi iki tatlı kaşığı yardımı ile tepsiye minik hamur topları oturtun. Bunların da üzerine birer bütün Fındığı biraz bastırarak yerleştirin. 200 dereceye ısıtılöış fırında 15-18 dak. pişirin. Izgara tel üzerinde soğutun.

Benekli Kalpler


Malzemeler


200 gr Tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
5 yemek kaşığı kakao
4 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2-3 kutu bonibon
bonibonları yapıştırmak için 30 gr eritilmiş çikolata
Tarif
Oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağını şekerle çırpın. Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin. Bir başka kaba un, kakao, nişasta, tuz ve karbonatı eleyerek karıştırın ve yağ-şeker karışımına ilave edin. Malzemeleri yoğurararak pürüzsüz bir hamur elde edin. Bu hamuru streç folyoya sararak yarım saat kadar dinlendirin. Hamuru buzdolabından çıkardığınızda fırınınızı 175 dereceye ayarlayın. Fırın tepsilerinize yağlı kağıt yayın. Hamuru hafif unlanmış tezgahta merdane ile 7-8 mm kalınlığında açıp hamur kesme kalıpları ile keserek tepsiye yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirdikten sonra tel ızgaranın üzerinde soğutuyoruz.
Üzerini süslemek için yaklaşık 30 gr çikolatayı eritip bir buzluk poşetine alın. ucunu küçücük keserek soğumuş kalplerin üzerine damla damla çikolata koyun ve çikolataların üzerine bonibonları yapıştırın.

Portakal Sepetim'de hoby ve sanat pikniği



Mahkeme kararı nedeniyle Bloglarımıza ulaşamadığımız birkaç gün benim için oldukça hareketli geçti. Cuma günü Blog'uma ulaşamadığımda gerçekten çok şaşırmış ve üzülmüştüm ama bugün denediğimde sayfama giriş yapabildiğimde pek sevindim. Ne yazıkki bu durum büyük ihtimal ile geçici bir durum ve bazı belgeler tamamlandığında bloglarımızın yine kapanma tehlikesi halen mevcut... O güne kadar bu hukuki sorunlara daha mantıklı çözümler bulunacağını umarak ben yazılarıma kaldığım yerden devam ediyorum.

Cumartesi günü Portakal Sepetim'de düzenlediğimiz Hoby ve Sanat Pikniği çok keyifli geçti. Pikniğimizle ilgili fotoğrafları en kısa zamanda http://www.portakalsepetim.com/ 'da görebilirsiniz. Ben de bu etkinlik için çeşit çeşit kurabiyeler hazırlamıştım ama çok özenerek ve keyif alarak hazırladığım portakal ağacı kurabiyeler bence en güzelleri oldular!


Kurabiyeler için daha önce vermiş olduğum sade kurabiye tarifini uyguladım. Kurabiye kalıplarımın arasından ağaca benzeyen bir şekil buldum(tam olarak ne olduğundan emin olamadım, çiçek şekli de olabilir) Kurabiyeleri tarife göre pişirdim ve kurabiyeler henüz sıcakken dikkatlice birer "kahve karıştırma çubuğu" sapladım. Çünkü kurabiyeler fırından yeni çıktıklarında henüz sıcakken yumuşak oluyorlar ve sonra soğuduklarında sertleşiyorlar. Böylece ağaca benzeyen şekiller elde ettim. Süsleme için de yine aynı tarifte bahsettiğim gibi pudra şekerini limon suyu ile sulandırıp gıda boyası ile renklendirip ağaçlarımı boyadım. Turuncu renk için kırmızı ve sarıyı karıştırdım ve onun pudra şekerini biraz daha fazla koydum ki daha koyu kıvamlı oldu. Yeşil şeker karışımını ağaçlara sürdükten sonra kurumalarını bekledim. Koyu kıvamlı turuncu şeker karışımını küçük bir buzluk poşetine koyup ucundan küçük bir köşeyi keserek deldim. Bu torba aleti yardımı ile yeşil ağaçlara minik turuncu portakallar yerleştirdim. Bu ağaçlar yemelik değil seyirlik gibi oldular ama çocuklar özellikle çok yemeyi de çok sevdiler!
Yaptığım diğer kurabiye çeşitleri;
Baharat çocuklar, Bademli kurabiye, Fındık busesi, Bitter çikolata kurabiyesi, benekli kalpler. Tariflerin hepsini bu sitede bulabilirsiniz.


21 Ekim 2008

Kırmızı orman meyveli pelte - Rote Grütze


Dün Mehmet'in doğumgünüydü. Geleneksel olarak Doğumgünü sahibine nasıl bir pasta istediğini sorduğumuzda bu kez pasta yerine Alman usulü Rote Grütze (kırmızı pelte) istediğini söyleyince annem damadı için aşağıdaki tatlıyı hazırladı.


Malzemeler

250 gr dondurulmuş frambuaz
250 gr Dondurulmuş vişne
250 gr dondurulmuş böğürtlen

500 ml. kırmızı meyve suyu karışımı(Dimes) yada vişne suyu

20 gr Nişasta

100 gr şeker


Nişastayı bir kapta 4 çorba kaşığı su ile karıştırın. Kalan meyve suyunu şeker ile kaynatıp bu karışımın içine önce dondurulmuş vişneleri atıp bir taşım kaynatın. Sonra Diğer meyveleri ve nişasta karışımını katıp iyice karıştırın ve bir taşım daha kaynatın. Yoğun kıvamlı ama çok sert olmayan bir pelte olmalı bazen meyveler çok fazla su salabiliyor eğer çok sulu olduysa bir çorba kaşığı nişasta ilave edip(önceden su ile yumuşatarak) tekrar kaynatmayı deneyin.
Soğuk yada sıcak olarak bir top vanilyalı dondurma ile yaz günlerini hatırlatacak nefis bir tatlı!

Oyunlar-3

Bugün de parti oyunlarından biraz daha hareketli olanlarından bahsedeceğim ve sonra parti oyunlarına biraz ara vereceğim. İlginç oyunlar buldukça eklemeye devam ederim.

Mandallama Oyunu 5-12 yaş

Malzemeler
Çocuk sayısına göre çocuk başına 8-12 Mandal


Bu oyunda çocuklar eş olarak karşılıklı çiftler halinde dizilirler. Mandallar çocukların arasında kalacak şekilde ortaya dökülürler. Bir kişi bir kronometre yada saat tutar ve "başla" komutu ile beraber çiftlerin biri karşısındaki arkadaşının kıyafetlerine mandalları takmaya başlıyor. Yaklaşık 20 sn sonra "bitti" komutu ile herkes ellerini mandallardan çekiyor ve şimdi herkes taktığı mandalları saymaya başlıyor. En fazla mandal takan çift oyunu kazanıyor. Bu oyunu o kadar seviyorlarki genellikle birkaç tur oynuyoruz. Böylece herkes mandal takan ve takılan rolünü de oynayabiliyor.





Sıcak Top 6-12 yaş
Malzemeler
1 küçük top
bir çuval dolusu acayip kıyafetler
acayip kıyafetler = Anaokullarından kalma çeşitli hayvan vs. kıyafetleri, şapkaları, dansöz kıyafeti, noel baba kıyafeti
bunlar yoksa; plaj kıyafetleri, pareolar, çeşitli şapkalar, maskeler

tüm kıyafetler içi görünmeyen bir torbaya yada çuvala doldurulur. Çocuklar daire şeklinde yere dizilirler. Hareketli bir müzik eşliğinde topu elden ele aktarmaya başlarlar. büyüklerden biri müziğin sesini aniden kapattığında top kimi elindeyse çuvaldan bir kıyafet alıp üzerine giyer.. Çuvaldaki kıyafetler bitene kadar oyun devam eder. Ne kadar egzantrik kıyafetler varsa o kadar eğlenceli oluyor. Oyunun sonunda mutlaka bu kıyafetlerle bir fotoğraf çekin.(Bizim yukarıdaki fotoğrafımız gibi)

Çorap giydirme oyunu 4-12 yaş
Malzemeler
bol bol çorap (6-8 çift)

Bu oyun için çocuklar yine çift olurlar ama bu kez çiftler sırayla yarışacak. Yarışacak olan çiftin önüne çeşitli boylardaki çoraplar konulur. Oyunun amacı belirlenen sürede(20-25 sn) çiftlerden birinin tek eline çoraplardan mümkün olduğu kadar fazla sayıda geçirmesidir. Kronometreyi tutan kişinin komutu ile çorapları birer birer karşısındakinin eline giydirmeye başlar ve "bitti" konutu ile çoraplar bırakılır ve o ana dek giydirilmiş çoraplar sayılır. En fazla çorap giydirmeyi başaran çift kazanır.
Eğer yeterince çorabınız varsa mandal oyunundaki gibi çorapları ortaya koyup tüm çocukları beraber oynatabilirsiniz. Öyle oynamak daha keyifli oluyor ama o kadar çorabı sonra toplamak bir kabus oluyor!

20 Ekim 2008

Oyunlar-2

Doğumgünü partisi oyunlarına devam ediyorum...

Bugün masabaşında oynanabilecek birkaç oyundan bahsedeceğim. Partideki oyunları bir hareketli oyun, bir masabaşı oyunu şeklinde harmanlarsanız hem sizin için daha kolay olur hem de çocuklar daha çok eğlenirler.

Çin Lokantası 6-12 yaş
Malzemeler
1 büyük Kase
1 çift Çin yemek çubuğu
1 zar
birkaç paket karışık jelibon türü şekerleme(biraz büyükçe şekerlermelerle daha kolay oynanıyor)

Şekerlemeleri kaseye boşaltın. Çocuklar da yemek masasının etrafına dizilsinler. Kaseyi içinde çin çubukları ile masanın ortasına koyun. Çocuklar doğumgünü çocuğundan başlamak üzere zar atmaya başlıyorlar. Kim "6" atarsa Şekerleme dolu kase onun önüne geliyor ve çocuk çin çubuklarını kullanarak şekerlemeleri almaya çalışıyor. Önemli kural şu ki kesinlikle ellerini kullanmadan sadece çubukları kullanarak şekerlemeleri birer birer almaları gerekiyor. Zar çocukların arasında sırayla atılırken bir sonraki "6" kime gelirse kase ve çubuklar onun önüne gidiyor ve bu kez o kişi çubuklarla şeker avlıyor. Kasedeki şekerler bitene kadar devam ediyor. Çocukların çok sevdiği hem masabaşında hem heyecanlı bir oyun!
Bu tür oyunlar için genellikle partinin başında çocuklara üzerinde isimleri yazan küçük bir poşet dağıtıyorum. Böylece şekerleri hemen yemeleri gerekmiyor fazlasını evlerine götürebiliyorlar..

Çikolata yemeği 6-12 yaş
Malzemeler
1 yada 2 paket çikolata
çocuk sayısı kadar çatal bıçak
1 tabak
1 zar
bir çift eldiven, 1 atkı ve bir şapka

Bu oyun için çocukların sayısına göre 1 yada 2 paket çikolatayı paket kağıtları ile birkaç kat paketlemeniz gerekiyor. Çocuklar yine masanın etrafına diziliyorlar ve doğumgünü çocuğundan başlayarak zarı atıyorlar "6" atan çocuk:
Şapkayı takıyor, Kaşkolu bağlıyor, eldivenleri takıyor ve tabakta duran çikolatayı önüne çekip çatal bıçak yardımı ile çikolata paketini açıp çatal bıçak yardımı ile (daha önceden kırılmış) çikolatadan birer parça yemeye başlıyor. Bu sırada kim "6" atarsa prosedür baştan uygulanıyor. Çocuk sayısı fazla ise birinci paket bittiğinde ikinci paketi ortaya çıkarabilirsiniz. Çocukken en çok sevdiğim oyunlardan biriydi.. Bazen şansım ters gider bir türlü "6" gelmezdi ama oyunun heyecanı bile güzeldi:)
Bu oyunun daha sağlıklı bir şeklini arkadaşım Derya mandalina ile oynadığını söylemişti. Çukulata alerjisi olan yada daha sağlıklı tercihlerde bulunmak isteyenler için bir alternatif olabilir...

Renkli zar oyunu 4-10 yaş
Malzemeler
1 adet renk zarı (normal bir zarın her yüzüne bir renkli etiket yapışırarak kendiniz de yapabilirsiniz)
Kırmızı, Yeşil ve sarı birer kase
her bir kaseye koymak için ayrı ayrı bir şeker yada sticker vb. küçük bir ödül

Oyundan önce kaselerinizin içine ödülleri koyun. Bu oyunda 3 ödül ve 3 ceza var! Bir kartona şöyle bir yönerge hazırlayın:
kırmızı= kırmızı kase
yeşil=yeşil kase
sarı= sarı kase
turuncu= 3 kez zıpla
sarı= masanın etrafında 1 tur koş
siyah= bir tur tek ayağın üzerinde dur
elbette bu yönerge sadece bir örnek bu örnekleri kendiniz geliştirebilirsiniz.
Çocuklar masanın etrafına dizilirler. Doğumgünü çocuğu zarı atarak başlar ve zarın rengi ne gelirse buna göre bir ödül kasesinden bir hediye alır yada cezayı uygular.


15 Ekim 2008

Doğumgünü partisi - oyunları 1

Son yıllarda kızlarımın arkadaş çevresinde gördüğüm kadarıyla doğumgünü partilerinde palyaço, sihirbaz gibi etkinlikler çok revaçta. Oysa çocukların yaşına uygun olarak seçeceğiniz birkaç oyun ile sizin de partiniz çok eğlenceli olabilir.
Kendi çocukluğumuzda oynadığımız oyunlarla son yıllarda internetteki yabancı sitelerden derleyip uyarladığım parti oyunlarından en sevdiklerimizi burada tanıtacağım. Bir doğumgünü partisinin organizasyonunda en önemli konulardan biri partinin nerede yapılacağı ve kaç kişinin çağrılacağı konusudur. Eğer partiyi evinizde yapmayı düşünüyorsanız davet edeceğiniz konuk sayısı için şöyle bir ipucu verebilirim: Çocuğunuzun, kendi yaşı kadar parti konuğu davet etmesine izin verirseniz işler daha kolay olur. Yani 5 yaşında bir çocuğun 5 konuk, 7 yaşındaki bir çocuğun 7 konuk çağırması parti için uygun bir ortam yaratır. Ama biliyorum ki bu sayıyı tutturmak pek kolay olmayabiliyor. Eğer küçük konuklarınızın sayısının biraz fazla olacağını düşünüyorsanız evinizin yakınlarında yapacağınız küçük bir araştırma ile meşhur burger restoranlarının dışında da pek çok alternatif olabileceğini ve çok daha ucuza mal olabileceğini görebilirsiniz.


Partiniz nerede olursa olsun uygulayabileceğiniz parti fikirlerinden bazıları:

Şeref Listesi

Partiye davetli konukların isimlerinin yazıldığı renkli, süslü bir liste yapıp (bu listeyi doğumgünü çocuğu ile beraber hazırlayabilirsiniz) gelen konuklara bu listeyi imzalatırsanız yada kendi isminin yanına bir damga ile bir işaret koymasını isterseniz fotoğraf albümünüzde bu partiye ait fotoğrafların yanına koymak için bir isim listeniz de olur.





Masa örtüsüne yazılan mesajlar

Büyükçe beyaz bir masa örtüsünü bu etkinlik için feda etmeniz gerekiyor. Zaten lekeli olup da kullanmadığınız bir örtü bu iş için kullanılabilir.
Parti örtümüzü masaya serip üzerine kırtasiyeden alabileceğiniz keçeli kalem şeklindeki kumaş boyalarını koyup misafirlerinizden masa örtüsünün üzerine bir not, küçük bir resim yada imzalarını atmalarını rica edin. Bir masa örtüsünü boyamak, üzerine birşeyler karalamak bütün çocukların seveceği bir etkinlik olacaktır.

Bu örtüyü bir yıl sonra yeniden serdiğinizde bir önceki yıl kimlerin neler yazdığına çizdiğine bakmak da çok eğlenceli oluyor. Biz 5-6 yıldır aynı örtüyü kullanıyoruz ve her yıl gelen misafirler örtümüze yeni birşeyler ekliyorlar.
Sanırım artık üzerinde yazacak bir yer kalmadı ve önümüzdeki yıl yeni bir örtüye geçmemiz gerekiyor:)


Oyunlar
Tenceredeki hazine 4 - 8 yaş
Malzemeler


1 orta boy tencere
1 kaşık(biraz büyükçe bir tahta kaşık olabilir)
gözleri bağlamak için bir eşarp
her çocuk için küçük bir sürpriz (birer şeker yada gofret, sticker, kalem, silgi)

Doğumgünü çocuğundan başlamak üzere her çocuk sıra ile; gözleri bağlanarak eline kaşık verilir ve bu arada tencere içine bir sürpriz konularak ters çevrilerek çocuğun biraz uzağına konulur. Çocuk dörtayak üzerinde elinde kaşıkla yere vurarak (gözleri bağlı olarak) tencereyi bulmaya çalışır.
Bu sırada diğer çocuklar sıcak - soğuk diyerek hazineyi arayan çocuğu yönlendirmeye çalışırlar. Doğru yönde ilerliyorsa sıcak, sıcak çok sıcak, yanlış yöne gitmeye başladıysa soğuk, çok soğuk diyerek hazine avcısını hazineye yönlendirirler.
Hazine avcısı elindeki kaşıkla tencerenin üzerine vurup clink clink sesi duyulduğunda gözlerini açıp tencerenin altınf-daki hazineyi almaya hak kazanır.
Bu oyun benim çocukluğumda da, kızımın partilerinde de yıllarca en sevilen eğlencelerden biri olmuştu.

13 Ekim 2008

Doğumgünü Pastası - Pudingli pasta

Geçtiğimiz Cumartesi günü Defne'nin Doğumgününü çılgın bir parti ile evimizde kutladık. Geleneksel Supangle'li, Çukulatalı Doğumgünü pastamız da parti masasında yerini aldı. Doğumgünü pastalarını pastaneden almaktan bıkanlar için yaklaşık 20 kişiye rahatça yetecek büyüklükteki bu pastanın tarifi annem "Helga Özboyar" tarafından bizim fırınımızın 35*40 boyundaki tepsilerine göre uyarlandı. Yani fırın tepsileriniz bu boyutlara yakın değilse ölçülerde ona göre değişiklik yapmanız gerekiyor. Pastanın iç malzemesi olarak supangle kullanmak benim fikrimdi. Çünkü çocukların genellikle kremalı pastaları çok severek yemediklerini gözlemlemiştim.
Bu pasta için 3 kat pasta tabanı ve 2 farklı dolgu malzemesi kullanıyoruz. Biri hazır Supangle (örn: Dr.Oetker) diğeri ise hem dolgu malzemesi hem de üzerini kaplamak için kullandığımız krema-çikolata karışımı bir tür ganaj. Pastanın üzerini çikolata ile kapladıktan sonra pastacı isimli blog'dan aldığım şeker hamuru tarifi ile (ben tarifin 1/4'ünü kullandım) üzerine süslemeler yaptım. Hediye paketlerini ve kurabiyeyi yapmak için gofretleri paket şeklinde kesip üzerini şeker hamuru ile kapladım. Ama şeker hamuru ile çalışmak kolay birşey değil, epey egzersiz gerektiriyor. Merak edenler için link: http://pastaci.blogspot.com/2005/10/eker-hamurumarzipan-ile-gl-yapimi.html


Pastanın dolgu kremasını en az 1-2 gün önceden hazırlamak gerekiyor. Çünkü çikolata-krema karışımı 24 saat buzdolabında dinlendiriliyor. Pastanın kendisini de mutlaka 1 gece önceden hazırlayın ki supangle ve kremalar tam olarak soğusun ve pasta tam tadında olsun. Hem böylece parti günü pasta telaşınız olmaz..
Pasta tarifi dışında doğumgünü partilerimizde oynadığımız oyunları da parti oyunları altbaşlığı ile bu sayfaya ekleyeceğim. Çocukların partide eğlenmesi için mutlaka palyaço çağırmak gerekmiyor. Yaşlarına ve sayılarına uygun seçilmiş birkaç parti oyunu ile çocuklar çok keyifli bir gün geçirebilirler. Yeter ki oyunları organize edebilecek bir yetişkin yada abla/abi çocukların başında olsun!

Gelelim pasta tarifimize:

Pasta Tabanlarından her biri için:
3 yumurta
120 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
50 gr Nişasta
50 gr Un
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
(Bu malzemeleri 3 kez hazırlayacağınızı unutmayın)


Supangle dolgusu için
2 paket Supangle
800 ml Süt(1 Lt'den 1 bardak az)


Çikolatalı krema dolgusu için
3 Paket pastörize krema
100 gr Sütlü çikolata
50 gr Bitter Çikolata


En üstüne sürülecek çikolata kaplaması
200 gr Bitter çikolata
100 Gr Sütlü çikolata
7-8 Çorba kaşığı Krema

Tarif
Partiden 2 gün önce; çikolatalı kremamızı hazırlamak için 3 paket kremayı kaynama noktasına kadar ısıtıp çikolataları küçük parçalar halinde içine atıp erimelerini sağlıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra soğutup buzdolabında en az 24 saat dinlendiriyoruz.

Partiden 1 gün önce;Öncelikle fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp fırınımız ısınırken; Pasta tabanları için yumurta sarıları ile aklarını ayırıyoruz. Yumurta aklarını şeker ve vanilya şekeri ile çırparak iyice köpürtüyoruz. Daha sonra yumurta sarılarını bu köpüğe ekliyoruz. Un, nişasta ve kabartama tozunu eleyerek çok fazla çırpmadan bir kaşık yada çatal yardımı ile yumurta karışımına ekliyoruz (çok fazla karıştırırsanız yumurta köpükleri söner ve pasta tabanları sert ve ince olur)Yağlı kağıt yada pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsilerimize(yaklaşık 35*40 cm) hamurumuzu yayıp ısınmış olan fırınımızda tam 10 dakika pişiriyoruz.
Bu arada hemen ikinci hamurun karışımını hazırlıyoruz. 10 dakika sonra bir mutfak havlusunun üzerine 1. hamuru ters çevirerk alıp tepsiye serdiğimiz yeni bir kağıdın üzerine ikinci parti hamuru yayıyoruz. Aynı şekilde üçünü de hazırladıktan sonra aralarında mutfak havluları ile bu pasta tabanlarını üst üste koyarak fırın tepsisinin içinde bekletebilirsiniz.
püf noktası: Yumurta aklarını çırpmak için kullandığınız mikser uçları temiz olmalı yumurta sarısı artıkları bulunan mikser uçları ile çırparsanız yumurta akları köpürmez!
Supangle dolgusu için Supangle poşetinin içindeki toz karışımı süte ekleyip karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 1-2 çorba kaşığı tereyağı ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatın ve henüz sıcakken pastanın 1. tabanının üzerine yayın. Bu kadar büyük bir pastayı sığdırabileceğiniz bir servis tepsiniz yoksa bizim gibi fırın tepsilerinizden birini alüminyum kağıt ile kaplayarak servis tepsisi olarak kullanabilirsiniz.
Şimdi daha önceden hazırladığımız çikolatalı kremayı soğutulmuş bir kabın içinde çırparak köpürtüyoruz ve pasta kreması kıvamına gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz. Çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü kıvamlanmayan kremalar için evde krema sertleştirici (Dr oetker) buludurursanız acil durumlarda 1 paket ilave edebilirsiniz. Ama normal şartlarda gerekmiyor.
Kremamızın yaklaşık 3/4'ünü 2. pasta tabanımızın üzerine yayıp kalan kremayı da kenarlarını sıvamak için ayırıyoruz.
Pastanın en üstüne sürmek için içine sıcak su doldurulmuş bir tencerenin içine oturttuğumuz bir kapta çikolataları eriterek 7-8 Çorba kaşığı krema ile karıştırıyoruz ve bu karışım sıcakken pastamızın üzerine büyükçe bir bıçak yardımı ile incecik sürüyoruz. Pastanın kenarlarını da krema ile kapattıktan sonra artık pastamız hazır...Üzerine istediğiniz süslemeleri yapmak için mutlaka çocuklarınızdan yardım alın.. En yaratıcı fikirler onlardan çıkıyor. Üzerini de süsledikten sonra pastanızı buzdolabına yerleştirin. (Bu arada tepsinin buzdolabınıza girebildiğinden emin olmalısınız) ve ertesi güne kadar soğumasını bekleyin.

Bu pastanın hazırlanmasında Defne de birfiil mutfağa girdi. Bu pastanın yapımında biz 3 nesil birarada çalıştık ve büyük keyif aldık:) Sizlere de iyi eğlenceler!

09 Ekim 2008

Baharatlı kurabiyeler



Kurabiye konusunu bazen biraz abartabiliyorum. Bir tabak dolusu renk renk, çeşit çeşit kurabiye benim için bir kutu pralin kadar çekici olabilir. Hangisinin en lezzetli, hangisinin en kıtır olduğunu keşfetmek keyifli bir deneyimdir. Bu nedenle sık sık yeni kurabiyeler de deniyorum ama aşağıda vereceğim tarif en sık yaptığımız garantili bir tarif. Bu tarifin orjinalinde baharat yok. O hali ile biraz petibör bisküvilerini andırıyor ve büyük kızım Defne o şekilde seviyor. Ben ise çeşit çeşit baharat katmayı seviyorum. Tarifin altına sıraladığım baharatların hepsinden yada sizin tercih ettiklerinizden bıçak ucundan yarım çay kaşığı dolusuna kadar koyabilirsiniz. Ben her seferinde aynısını yapmayı sevmiyorum. Bazen tarçınını biraz fazla koyuyorum bazen zencefilini. O günkü ruh halime göre değişiyor:)


Yukarıdaki fotoğrafta görünen kurabiyelerimiz baharatlı pişirildi. Geçen hafta dünyaya gelen Derin bebek şerefine yaptım. Arka planda görünen Kanaviçe Elvira'dan. http://www.portakalsepetim.com/ sitesinden değişik kanaviçeleri de görebilirsiniz!


Hoşgeldin Derin bebek diyerek tarifimizi veriyorum:


250 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
75 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
1 fiske tuz
1 yumurta
125 gr tereyağı yada margarin

baharatlar:
Tarçın, Kakule tozu, Karanfil tozu, Limon kabuğu rendesi, Muskat(hint cevizi), Toz Zencefil
Bahartlar bıçak ucu ile yada biraz daha fazla (isteğinize göre) katılabilir.

Süsleme için
50-100 gr pudra şekeri
birkaç damla limon suyu
isteğe göre gıda boyası yada kakao tozu, meyve suları, reçel suyu vs.

Yapılışı
Un, kabartma tozu, şeker vanilya şekeri ve tuzu bir kapta karıştırın. Eğer baharat koyacaksanız onları da bu kuru karışıma ilave edin. Yumurta ve yumuşak ama ılık halde olan yağı da katarak önce mikser ile sonra elde yoğurarak homojen bir hamur elde edin. eğer hamur çok yumuşaksa streç folyoya sararak bir süre buzdolabında dinlendirin.

Unlanmış tezgah üzerinde 3-4 mm kalınlığında açıp hamur kesme kalıpları ile keserek yağlanmış tepsiye dizin. Aralarına çok fazla boşluk bırakmaya gerek yok çünkü pek fazla kabarmıyorlar.

170 derecede yakalşık 10-15 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirilecekler. Eğer baharat koyduysanız mutlaka saatinizi kurun çünkü kızarıp kızarmadıklarını pek iyi kontrol edemezsiniz.

Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra üzerlerini pudra şekerli sos ile süsleyebilirsiniz. Bunun için pudra şekerini bir kaç kaseye paylaştırıp üzerine istediğiniz renk gıda boyasını damlatıp birkaç damla limon suyu ile koyu kıvamlı bir sos elde edin. gerekirse biraz daha pudra şekeri yada limon suyu ile kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Gıda boyası yerine reçel suyu, birkaç damla vişne suyu yada kakao tozunu da renklendirme için kullanabilirsiniz.Bu sosu kurabiyelerin üzerine geniş bir yüzeye sürmek için bir çay kaşığı yada yağlama fırçası kullanabilirsiniz. Daha ince detaylar için bir kürdandan yada pasta şırıngasından yardım alabilirsiniz yada bir yağlı kağıttan bir külah yapıp içine istediğiniz renk sosu koyup külahın ucuna da istediğiniz boyutta bir delik olacak şekilde keserek çizgi ve nokta şeklindeki süsleri yapabilirsiniz.
Pudra şekeri sosu iyice kuruduktan sonra kapağı iyi kapanan bir kapta birkaç hafta muhafaza edebilirsiniz. Ama bizim evde genellikle o kadar durmuyorlar:)


05 Ekim 2008

Frambuaz&Şeftali pastası


Bursa ziyaretimizde annem bize yine frambuazlı bir pasta yaptı. İzmir'in aksine Bursa'da bolca ve kaliteli Frambuaz yada diğer adı ile Ahududu bulmak mümkün. Latince adı Rubus idaeus olan bu meyve antik çağlardan beri biliniyor ve hem bol vitamin içeren meyvesi hem de yaprakları kullanılıyor. İlk ortaya çıktığı yerin İda dağının eteklerinde bir yer olduğu da iddia ediliyor.. Bizim tercihimiz Uludağın eteklerinde yetişenler:) Diğer pek çok meyvenin aksine pişerken aromasını muhafaza eden bu meyve pastacılıkta sık sık kullanılıyor. Ancak çok narin olan bu meyve dalından koptuktan çok kısa bir süre sonra kullanılmazsa yumuşuyor ve kolayca kurtlanıyor. En güzeli tazesini bulduğunuzda alıp hemen aynı gün reçel yada sos haline getirmek yada derin dondurucıya koymak.

Biz annemin dondurmuş olduğu frambuazları kullandık ama marketlerde dondurulmuş frambuaz bulmak da mümkün. Şeftali olarak da annemin yaptığı komposto şeftalilerden kullandık. Bu tarif de diğer bazı tariflerim gibi bir gün önceden hazırlanırsa daha güzel oluyor çünkü pastanın iyice soğuması gerekiyor.

Gelelim tarifimize:
Malzemeler

Taban için
150 gr bisküvi(biz kakaolu bisküvi kullandık frambuaz ile çok yakışıyor ama sade petibör yada burçak da olabilir)
125 gr Tereyağı


Kreması için
500 gr süzme yoğurt
100 gr şeker
1 kutu pastörize krema(200 ml)
10 gr toz jelatin

Ara meyve
350 - 500 gr Frambuaz

Üzeri için
2 adet (4 yarım) komposto şeftali ve komposto suyu
1 paket tart jöle

Tarif

Bisküvileri rondoda yada bir torbanın içine koyup merdane yardımı ile kırıntı haline getiriyoruz. Eritilmiş tereyağımızı bisküvilerle karıştırıyoruz.Kelepçeli bir kabın kelepçesini pasta tabağımıza koyup bisküvi karışımını elimizle hafifçe bastırarak pastamızın tabanını hazırlıyoruz. Bu tabanı soğuması için buzdolabına koyuyoruz(isterseniz bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz).

Aktarlarda bulabileceğiniz toz jelatini ısıya dayanıklı bir fincana koyun 4-5 çorba kaşığı su ile karıştırıp 5 dakika kadar yumuşamasını bekleyin. Sonra bu fincanı içinde su ıstmakta olduğunuz bir tencerenin içine oturtun ve arada karıştırarak jelatinin erimesini sağlayın. Dikkat: Suyun kaynamamasına dikkat edin. Jelatin tamamen sıvı hale geldiğinde fincanı su banyosundan çıkarıp biraz soğuyana kadar birkaç dakika bekleyin. Şimdi süzme yoğurt ve şekeri karıştırıp iyice ılınmış olan jelatini dikkatlice bu karışıma ilave edin. Eğer jelatin fazla sıcak ya da fazla soğumuş ise yoğurtla karıştırırken topaklanma durumu olabilir. Bu durumda (benim de bazen başıma geliyor) blender ile topakları biraz giderebilirsiniz. Bu karışımı buzdolabına koyup soğutulmuş bir kapta kremamızı çırpıyoruz ve yoğurtlu karışıma ilave ediyoruz. Şimdi bu karışımı buzdolabına koyup arada karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika bekletiyoruz. Yoğurtlu karışım hafifçe sertleşmeye başlarken tabanımıza yayıyoruz. Yaklaşık yarısını yaydıktan sonra frambuazlarımızı arasına koyup(eğer dondurulmuş frambuaz kullanıyorsanız bir kağıt havlu üzerinde çözerek fazla sularını alalım) üzerine kalan yoğurtlu karışımı yayıp düzelterek buzdolabında birkaç saat(en iyisi bir gece) soğutalım.

Pastamızın en üst kısmı için komposto şeftalilerimizi incecik yaylar halinde dilimleyip yelpaze şeklinde pastanın üzerine yayalım. Şeftali kompostosunun suyu ile hazırladığımız tart jöle(Dr oetker) karışımını şeftalilerin üzerine kaşık kaşık dökerek yayalım. Pastamız yaklaşık 2 saat daha buzdolabında soğuduktan sonra servise hazır!

04 Ekim 2008

Limonlu-baiser pastası

Bugün Defne'mizin doğumgünü... Büyük parti 1 hafta sonra yapılacak ama bugün aile arasında yaptığımız kutlama için Defne benden en sevdiği pastalarımızdan biri olan Limonlu-baiser pastasını istedi. Pastanın adı içindeki limonlu, ferahlatan kremadan ve üzerindeki kıtır kıtır beze katmanından geliyor. Beze fransızca'daki Baiser kelimesinden geliyor ve kelime anlamı "öpücük"... Yumurta akı ve şekerin çırpılması ile yapılan minik tatlı kurabiyeler için gerçekten sevimli bir isim:) Gelelim tarifimize:

Bu pastanın tabanlarını 1 gün önceden hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Böylece bezeler tam anlamı ile kuruyup daha uzun süre kıtır kıtır kalıyorlar. Tam olarak kurumadan buzdolabına girdiğinde ne yazık ki beze kısmı yumuşuyor. Bir gece önceden hazırlamak hem ertesi günün iş yükünü de azaltmış olacağından misafir geleceği zamanlarda önceden hazırlanabilecek bir tarif.. Bir püf noktası daha var. Bu pasta için iki ayrı taban pişiriliyor ve dolgu kreması bunların arasına dolduruluyor. Eğer elinize iki adet kelepçeli kalıp varsa ve fırınınız aynı anda bu kalıpların ikisini birden alabilecek kadar büyükse tabanlar daha çabuk pişiyor. Aksi takdirde sıra ile pişirmek gerek.. Ben eskiden birer birer pişiriyordum ama artık iki kalıbım var:)





Malzemeler
Tabanlar için
125 gr margarin yada tereyağı
125 gr şeker
4 yumurta sarısı(aklar beze için ayrılacak)
150 gr un
2 çay kaşığı kabartma tozu
3-4 çorba kaşığı süt
Beze katmanı için
4 yumurta akı
200 gr şeker
*isteğe bağlı 2 çorba kaşığı file badem yada file fındık
Dolgu kreması için
1/8 lt su(yaklaşık 2 çay bardağı )
100 gr şeker
2 limon suyu
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket pastörize krema
Tarif
1)Yumurta sarılarını şekerle çırpıp yağ, un, kabartma tozu ve sütü de ekleyerek koyu kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. Bu kıvamlı hamuru iyice yağlanmış kelepçeli fırın kaplarımıza sürerek paylaştırıyoruz(biliyorum çok az hamur gibi görünecek ama bu miktar yeterli) . Eğer benim gibi 2 kelepçeli kalıbınız yoksa hamurun yarısını ayırıp birinci pasta tabanı piştikten sonra aynı işlemleri bir daha yapacaksınız.
2)Mikserimizin çırpma tellerini iyice yıkayıp(yumurta aklarına diğer hamurdan karışırsa katılaşmazlar) şimdi de yumurta aklarımızı çırpıyoruz. Köpük köpük olunca içine yavaşça şekerimizi ilave ediyoruz. şeker eriyene kadar biraz daha çırpıyoruz ve iyice katılaştığında bu köpüğü de daha önce hazırladığımız hamurun üzerine sürüyoruz. Bu aşamada isterseniz yumurta köpüğünün üzerine file badem yada file fındık serperseniz hem görüntü hem lezzet nefis oluyor ama biraz zor bulunan malzemeler olduğundan ısrar etmiyorum:)
Bu pasta tabanlarını 150 derecede yaklaşık 30 dakika yumurta akları hafif sararıp sertleşinceye kadar pişiriyoruz.
Piştikten sonra dikkatlice kalıptan çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. kesinlikle hemen kapaklı bir kaba almayın! Ben soğuduktan sonra ertesi güne kadar tekrar fırının içine koyuyorum. Böylece bezeler gerektiği kadar kuruyor ama kek kısmı fazla kurumamış oluyor.

3) Krema için yine bir gece önceden limonsuyu, su, şeker ve nişastayı iyice karıştırıp bir taşım pişirerek koyu kıvamlı bir pelte yapıyoruz ve soğutuyoruz.

Ertesi sabah buzdolabından çıkardığımız kremayı(ben çırpma tellerimi ve çırpma kabımı bile soğutuyorum) çırparak köpürtüyoruz ve limonlu pelteyi kaşık kaşık içine eklerken çırpmaya devam ediyoruz. Sonunda limonlu kremamız da hazır...

Şimdi kremamızı birinci pasta tabanımızın üzerine yayıp ikinci tabanı da üzerine koyuyoruz. Pasta bu halde en az 3 saat buzdolabında soğutulduktan sonra yemeye hazır..