20 Kasım 2008

Limonlu Kurabiye


Evet! Yine bir Kurabiye... Bu Kurabiyeleri Elçin Portakal sepetim şenliğimizde yapmıştı ama o gün ben bunlardan tadamamıştım. Daha sonra Elçin'in http://www.cinchin.com/ sitesinde kurabiyelerin tarifinde mısır unu kullanıldığını görünce çok ilgimi çekti. Çünkü mısır ununun taneli yapısının kurabiyelere güzel bir doku kazandıracağını düşündüm. Tabiiki denemeden bilemezdim. Geçen hafta TEGV gönüllü toplantısı için benden de kurabiye gönüllüsü olarak kurabiye yapmam istendiğinde klasik baharat çocukları ve cevizli kurabiyelerin yanına bir de bu limonlu kurabiyelerden yaptım. Gerçekten de çok lezzetli bir kurabiye oldu. Ben orjinal tariften biraz daha az şeker kullandım çünkü kurabiyelerin üzerine pudraşekerli limonlu bir sos sürdüm. Onun da üzerine renkli pasta süsleri serptim ama bunları sadece görüntüleri biraz daha cazip olsun diye serptim. Bence bu şekerlemeler olmadan daha lezzetli oluyorlar..Orjinal tarif için http://www.cinchin.com/

Benim uyarlamam ise:


Malzemeler

125 gr tereyağı
100 gr tozşeker
2 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
155 gr un
110 gr mısır unu


Üzerine
7-8 çorba kaşığı pudra şekeri
1-2 çorba kaşığı limon suyu yada 1 kaşık limoncello likörü ve 1 kaşık limon suyu
sosun renginin sarı olmasını istiyorsanız birkaç damla da sarı gıda boyası


Fırın 160 dereceye ayarlıyoruz, fırın tepsimize yağlı kağıdımızı seriyoruz yada tepsiyi iyice yağlıyoruz. Yağ ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırptıktan sonra yumurta sarısı, limon kabuğu, un ve mısır ununu ekleyip hamuru yoğurarak bir top haline getiriyoruz. Unlanmış bir tezgahta 7-8 mm'lik bir hamur açarak kesme kalıpları ile kesip tepsiye dizerek yaklaşık 15-20 dakika hafif sararana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkınca spatula ile tel ızgara üzerine alıp soğutuyoruz.
Kurabiyeler soğuyunca bir kasede pudra şekeri ve limon suyu yada limonçello karışımı(ve istiyorsanız sarı gıda boyası) ile bir sos hazırlıyoruz. Yalnız sosu yaparken sıvıyı pudraşekerine azar azar ilave etmek gerek. koyu boza kıvamında bir karışım olduğunda sıvı eklemeyi kesin. Eğer fazla sulu olduysa biraz daha pudra şekeri ilave edebilirsiniz. Bu sosu kurabiyelerin üzerine bir pastacı fırçası yada tatlı kaşığı yardımı ile sürüyoruz ve kurabiyelerin üzerinin kuruması için yeniden ızgaranın üzerine koyuyoruz. Bu aşamada üzerine renkli şekerlemlerden serpmek istiyorsanız koyabilirsiniz. İyice kuruduktan sonra kapalı bir kapta 1-2 hafta tazeliklerini korurlar..

17 Kasım 2008

Pırasalı Tart


Geçen hafta yapmış olduğum pırasalı tart'ı ancak bugün bloguma ekleyebildim. Bir akşam yemeği için pişirdiğimden ve taze olarak yenmesi gerektiğinden fotoğraf mutfak tezgahımızın üzerinde akşam karanlığında çekildi. Yani fotoğrafımı çok beğenmedim ama bir gün öğlen yemeği için pırasalı tart hazırlayana kadar bununla idare edeceğiz!
Pırasa neredeyse her mevsim bulunmakla beraber benim için gerçek bir kış sebzesidir. Pırasanın tarihçesi için vikipedi'den biraz araştırınca ilginç bilgiler buldum.
Pırasanın tarihçesi MÖ.2100 yıllarına dayanıyor. Sümerli kral Urnammu Ur kentinin bahçelerine pırasa ektirirmiş. Eski Mısır'da ve Roma'da da Pırasa iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı etkilerinden dolayı sevilen bir yiyecek olmuş. Hatta imparator "Nero" pırsayı o kadar severmiş ki kendisine "Porrophagus" (pırasayiyici) adı bile takılmış!
Kaynak: Vikipedi türkçe ve Almanca
Bugün vereceğim tarifteki tart hamurunu ben mutlaka tam un kullanarak yapıyorum. Aynı ölçülerde normal beyaz un kullanarak da yapılıyor ama tam un ile tart hamuru çok daha gevrek ve lezzetli oluyor.
Malzemeler:

Tart hamuru için:
150 gr un
80 gr Tereyağı
1/4 subardağı buz gibi soğuk su

bir fiske tuz

Üzeri için:

750 gr Pırasa

2 Çorba kaşığı sıvıyağ

1 paket pastörize krema(200ml)

4 yumurta

50 gr pastırma

Tuz, karabiber, isteğe bağlı olarak:muskat(hint cevizi)


Tar kabını yağlamak için tereyağı


Tarif:

Pırasayı temizleyip ince dilimler halinde doğradıktan sonra genişçe bir tava(Wog tavası iyi oluyor)içinde sıvıyağ ile kavuruyoruz. Pırasalar yumuşamaya başlayınca ince şeritler halinde doğradığımız pastırmayı da ilave edip bir kez de pastırmalarla döndürüp biraz ılınmak üzere kenara bırakıyoruz.

Şimdi tart hamurumuzu hazırlayacağız. Unumuzu bir kaba koyup tereyağını(soğuk olsun) küçük parçalar halinde kesip üzerine koyuyoruz. Tuz ve suyumuzu da ekleyip önce mikserin karıştırma çubukları ile sonra hamuru toplamak için elimizle hızlıca yoğurup temiz bir naylon torba yada streç film arasına hamurumuzu koyarak merdane ile aşağı yukarı tart kabımızın boyutunda bir yuvarlak yapmaya çalışıyoruz. Hamuru direkt olarak yağlanmış tart kabının içine koyup elinizle de sıkıştırarak yayabilirsiniz ama tart hamurunun gevrekliğini sağlamak için hamurun fazla ısınmaması ve soğuk olarak işlenmesi gerekiyor. (Ben itiraf etmeliyim ki acelem olduğunda folyo arasına hamur koymakla pek uğraşmıyorum.) Bu arada ben 28 cm'lik bir tart kalıbı kullandım. Daha küçük bir kalıp kullanırsanız hamur biraz kalın olabilir iç malzemesi de biraz fazla gelebilir.
Hamurumuz tart kalıbına yayıldıktan sonra 200 derecelik fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz. Tartlarda hamur için ön pişirme yaparken pek çok kaynakta hamurun kabarmaması için; bir yağlı kağıdın üzerine kuru bakalgiller dökmeniz tavsiye edilir. Yine itiraf ediyorum ki bugüne kadar tatlı veya tuzlu pek çok tart pişirdiğim halde hiç böyle birşey uygulamadım. Sadece hamuru fırına sokmadan çatal ile birkaç delik açıyorum.
Bu satırları okurken benim profesyonel bir ahçı değil yemek yapmayı seven, pratik bir mutfak insanı olduğumu unutmayınız lütfen:)

Hamur fırındayken bir kaba kremayı, yumurtaları, tuz, karabiber ve istiyorsanız muskat(bir bıçak ucu kadar) koyarak bir tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştırıyoruz. Sonra bu karışımı pırasalarla karıştırıp 10 dakika sonra fırından çıkardığımız(fırını kapatmayın bu arada) hamurun üzerine yayıyoruz. Tartımızı tekrar sıcak fırına verip 25-30 dakika daha üzeri kızarana kadar 200 derecede pişiriyoruz.
Artan tartı dilimler halinde buzluğa koyarak acil durumlarda çıkarıp çok kısa sürede fırında ısıtabilirsiniz!

03 Kasım 2008

Çikolatalı-Armutlu pasta



Yeni eve taşınan arkadaşlarımıza güle güle oturun ziyaretine giderken bir pasta sözüm vardı. Uzun zaman önce bir dergiden kestiğim ve fotoğrafta çok nefis görünen armutlu bir pastayı denemek istiyordum. İşte dün o pastayı yaptım.
Bol lifli, bol mineralli ve az kalorili bu harika meyveyi ben hem çiğ olarak hem kompostosunu çok severim. Bu pasta için armut konservesi kullanılıyor. Ben hazır bir komposto almak yerine 1 kilo armutu bir su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı şeker ilavesi ile birkaç dakika kaynatarak kompostoyu kendim hazırladım. "Ankara" cinsi armut kullandığım için biraz uzun kaynattım ama bazı armut türleri çok yumuşak oluyor ve kaynatırken hemen yumuşuyorlar. Komposto hazırlarken buna dikkat edin! Pasta için hazır amut konservesi de kullanabilirsiniz.
Malzemeler
Pasta tabanı

75 gr Tereyağı yada Margarin (oda sıcaklığında)
75 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
bir fiske tuz
2 yumurta
125 gr un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı süt
80 gr bitter çikolata(1 paket)

Üzerine
yaklaşık 1 kg komposto armut (iyice süzülmüş)

1 paket hazır supangle tozu
1 bardak armut kompostosu suyu
1 bardak süt
2 yumurta sarısı
Beze (Baiser)
2 yumurta akı
100 gr pudra şekeri
Yapılışı
Yumuşak kıvamlı yağı, şekeri, vanilya şekerini ve tuzu çırparak karıştırın. Yumurtaları sırayla ilave edin ve her yumurtayı yaklaşık yarım dakika çırpın. Bir kaba elediğiniz un ve kabartma tozunu ve sütü mikser ile çırparak ilave edin. Hamurunuza küçük parçalar halinde kestiğiniz yada rendelediğiniz çikolatayı ilave edin. Hamur karışımını yağlanmış tart kalıbına(28 cm) yada kelepçeli bir pasta kalıbına koyun. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 20-25 dakika pişirin.

Eğer tart kalıbı kullandıysanız pasta ılındığında bir ızgara tel üzerine alıp soğutun. Kelepçeli kalıp kullandıysanız(bu pasta için daha pratik bir kalıp) kalıptan çıkarmayın.

Pastanın üzerine suyunu iyice süzdürdüğünüz armutları koyun.
Bu arada supangle paketini bir tencerede bir bardak süt ve bir bardak armut suyu (konserveden) ile karıştırın. Eğer armut suyu çok tatlıysa armut suyunu azaltıp süt miktarını arttırın. Yumurta sarılarını da bu karışıma ekleyip supangleyi sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan hemen sonra henüz sıcakken armutların üzerine dökün.

Şimdi daha önce ayımış olduğunuz yumurta aklarını mikser ile önce düşük sonra en yüksek devirde köpük köpük olana dek çırpın. Sonra içine kaşık ile azar azar pudra şekerini ilace edin. Bu beze karışımını bir pastacı şırıngası ile yada torba şeklindeki krema sıkacağı ile pastanın supanglesinin üzerine sıkarak süsleyin. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 8-10 dakika pişirin. Yumurta aklarının uçları kahverengi olmaya başladığında pşmiş demektir. Bu bezeler fırından ilk çıktığı zaman önce sertleşecek daha sonra altındaki yumuşak malzeme nedeniyle yumuşayıp "marsh mellow" kıvamında olacaklardır.

Çikolata ve armut uyumunu sevenlere hem tatlı hem pasta olarak ikram edilebilecek bir pasta tarifi!

02 Kasım 2008

kurabiye hediyeleri!


Artık her tür durum için kurabiye yapmak benim için bir gelenek haline geldi! Bugün yeni evlerine taşınan arkadaşlarımıza ziyarete giderken de yine kurabiyelerimizle gittik. Son dönemde yaptığım kurabiye hediyelerinden bir çeşitleme!