25 Şubat 2009

TUZLU KEK


Bu kek acil tuzlu hamurişi ihtiyacı olduğunda evde her an bulunabilecek malzemelerle yapılıyor. Aslında bildiğiniz poğaçaların kek formatı gibi birşey. Poğaça yemeyi çok severim ama onlarla uğraşmak zor oluyor diyenler için bir tarif. Kekin iç malzemelerini zevkinize yada o an elinizdeki malzemeye göre değiştirebilirsiniz. Ben genellikle lor ile yapıyorum ama beyaz peynir, Kaşar, Tulum gibi peynirler ve çeşit çeşit yeşillikle de deneyebilirsiniz. Yine ben yiyeceklere baharat katmayı pek sevdiğimden bu tuzlu keke de mahlep'i çok yakıştırdım ve bir çay kaşığı kadar mahlep ekledim, acı sevenler biraz kırmızı biber ekleyebilir. Hatta çekirdekleri çıkartılmış zeytin de ilave edilebilir.
Yani aşağıda vereceğim tarif sadece çerçeve için; gerisi size kalmış.
TUZLU KEK
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytin yağı(biraz daha az kullanabilirsiniz)
3 Yumurta
1 kase Lor
1 demet Maydanoz
3 Su bardağı un (tam un ve beyaz un karışımı kullandım)
1 paket kabartma tozu
Birkaç çorba kaşığı süt
üzerine serpmek için susam

Büyük bir borcam kabını yağlayın ya da yağlı kağıt serin. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Yumurta yoğurt ve yağı derin bir kapta çırparak karıştırın. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta birbirine karıştırıp bu karışıma ilave edin. Hamur çok sert olduysa bir kaç kaşık süt ekleyerek yumuşak ama akışkan olmayan bir hamur elde edin. Peynir ve maydanozu ilave edin ve hamuru fırın kabınıza boşaltın. Üzerini düzeleterek susamları serpin yaklaşık 30-40 dakika sonra üzeri kızardığında fırından çıkarın.
Bu kadar kolay:)

20 Şubat 2009

Mozaik Pasta


Çocukluğumun en tatlı hatıralarından biridir "Mozaik Pasta"! Bisküvileri kıra kıra annemle beraber hazırlardık. Yıllar sonra yine yapmak istemiş ama incelediğim tüm tariflerde yumurta kullanıldığını görünce salmonella tehlikesi nedeniyle yapmaktan vazgeçmiştim. Nedense yumurtasız da yapılabileceğini düşünememiştim. Geçen yıl kızımın gittiği okulun aile birliği tarafından hazırlanan "annelerden tarifler" kitabında 2 tane birbirinden farklı yumurta kullanmadan hazırlanan mozaik pasta tarifi görünce yeni bir deneme yapmanın zamanı geldiğini düşündüm. Benim birkaç denemeden sonra her iki tarifi de biraz farklılaştırarak uyarladığım tarif aşağıda. Şeker olarak mutlaka pudra şekeri kullanın çünkü toz şeker tam olarak erimiyebiliyor ve kıtır kıtır kalıyor.

MOZAİK PASTA
Malzemeler:
250 gr Tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 paket (25 gr) Kakao
2 paket (400 gr) Petibör Bisküvi

isteğe bağlı Damla çikolata, kayısı, ceviz vs.
Tarif:
Bisküvileri derin bir kapta minik parçalar halinde kırın. Tereyağını eritip pudra şekeri, süt ve kakao ile karıştırın. Bu karışımı henüz ılıkken bisküvilerle karıştırın ve karışımların iyice harmanlanmasını sağlayın. Son aşamada içine katmak istediğiniz damla çikolata, fındık ceviz vs'yi de içine katın. Karışımın biraz ılınmasını bekleyin ve bir streç folyo yada alüminyum folyo'ya sararak piramit şeklini verin. Bizim çocukluğumuzda bu pastaya piramit pasta da denilirdi. Ama siz tabii ki başka bir şekil de verebilirsiniz;)Ben orjinal şekle sadık kaldım. Sonra pastanızı en az 2 saat buzluğa koyun. Şimdi yenmek için hazır!

Aşağıdaki fotoğraf yine Almanya'dan Deniz'den geldi. O da tarifi benden alıp uygulamıştı. Bu arada Alman'ların bu pasta için çok komik isimleri var.. Soğuk çene, Kiler pastası veya Soğuk Köpek!!!

16 Şubat 2009

Otlu Tart


Yine mutfak tezgahının üzerinde çekilmiş bir bir tart fotoğrafı ve yine biraz sevimsiz bir fotoğraf. Sırf bu fotoğrafı beğenmediğim için yeni bir tart yapana kadar bekledim ve onu bu kez dilimlenmiş olarak çektim ama sonuç daha da kötü oldu. İşin kötüsü tartlar piştiği akşam bitirildiğinden ertesi gün ışıkta fotoğrafını çekme durumu da yok.. Böyle giderse ot mevsimi bitecek diye korktuğumdan artık "Otlu Tart" tarifimi bu fotoğrafla paylaşmaya karar verdim.
Bir süredir ayda bir kez Tire pazarına gitmeye başladık. Uzuuuun yıllar önce(13-14 yıl) Alman Turistleri bu pazara götüren ilk acentada çalıştığım için ben de birkaç kez Tire'ye gitmiş hem pazarını gezmiş hem de şimdilerde çok meşhur olan Kaplan restoran'da yemek yemiştim. Herşey o zaman da otantik ve çoşkuluydu. Şimdi de öyle.. Yerel zanaatin ustaları semerciler ve keçecileri elimle koymuş gibi aynı sokak içinde buldum..

Pazaryerinde en dikkat çeken şeylerden biri kadın satıcıların bolluğu. Sadece Ot satmaya gelen teyzeler değil; ki pazarda bir sokak "otçu kadınlar sokağı" diye anılıyor, hırdavat malzemelerinin başında da kadınları görebilirsiniz. Artık bu yöre kadınlarının girişkenliği midir yoksa yöre erkeklerinin tembelliği olarak mı düşünülmeli bilemiyorum!...
Tire pazarına her gittiğimizde demet demet otlarla dönüyoruz. Kavurması, Haşlaması, Böreği... Bugün vermek istediğim tarifi ise yine benim uyarlamam olan "Otlu Tart". Böreklik olan otların hepsinden kullanabilirsiniz Isrgan(dalgan), ebegümeci, Pazı, kuzu kulağı, kara hindiba vs..
Tarif:
Malzemeler:

Tart hamuru için:
150 gr Kepekli Un
80 gr Tereyağı(soğuk)
1/4 subardağı buz gibi soğuk su
bir fiske tuz

Üzeri için
1/2 kg karışık böreklik ot
1/2 demet taze sarımsak
1/2 demet taze soğan
3-4 çorba kaşığı zeytin yağı
1 paket(200 gr) Labne peyniri
1/2 bardak süt
3 yumurta
tuz-karabiber

isteğe bağlı
50 gr ince doğranmış pastırma

İlk olarak otlarınızı, sarımsak ve soğanlarınızı yıkayıp ayıklayın ve doğrayın. (Bu iş biraz vakit alabilir) Isırgan(dalgan) kullanıyorsanız mutfak eldiveni kullanabilirsiniz. Büyükçe bir tavada (Wog tavası çok uygun olur) otları zeytinyağında çok hafifçe öldürün. Dikkat; otların sadece biraz sönmüş olmaları gerekiyor, tam pişirmeyin. Bu noktada yağdan da tasarruf etmeyin çünkü otlar mutlaka biraz zeytinyağı istiyorlar. Eğer benim gibi bir pastırma fanatiği iseniz son anda doğranmış pastırmaları da otların arasına atın. Yok ben vejetaryenim yada koku konusunda hassasım diyorsanız pastırmasız da olur. Otlar bir kenarda ılınırken hamuru hazırlayabilirsiniz.
Tart hamuru için unu bir kaba alın. Üzerine küçük küçük doğranmış tereyağını, soğuk suyu ve tuzu ilave edip mikserin yoğurma çubukları ile ya da elinizle yoğurarak sertçe bir hamur elde edin. Bu hamurun üçte ikisini iki kat streç folyonun arasına koyup tart kabınızın büyüklüğünde bir yuvarlak açın. Bu hamuru yağlanmış (26-28 cm'lik) Tart kalıbına koyun. Kalan üçtebir ile kalıbın kenarlarına şeritler yapın ve kenarlarını yükseltin. Fazla olan yükseklikleri bir bıçak ile kesip artan hamurlarla tartın üzerine minik bir desen yapabilirsiniz. Benim çiçeğim biraz aceleye geldi bu konuda benden daha yaratıcı olabileceğinize eminim:)
Bir kapta da labne peyniri, süt, yumurta, tuz ve karabiberi bir tel çırpıcı ile iyice karıştırın ve bu karışımı otlarla karıştırıp hamurun üzerine dökün. En üste elinizden geliyorsa artan hamurlardan bir süs yapın(hamuru ince koyun) yoksa benimki gibi bir çiçekle idare edin.
Önceten 180 dereceye ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Biraz ılınmasını bekleyip servis yapın. Eğer! artarsa dilimler halinde dipfirze koymak için çok uygun bir tariftir.


Tire pazarında Çanlar..Fotoğraf Mehmet Yalman www.myalman.com

03 Şubat 2009

Tuna Dalgaları Pastası "Donauwelle"



Bursa gezilerimiz devam ediyor.. Bugün Uludağın eteklerindeki 7 kızık köyünden biri olan "Cumalıkızık" köyüne gittik. Yaklaşık 700 yıl önce kurulan bu köylerden günümüze kadar korunarak gelebilmiş tek köy olma özelliğini taşıyan bu köy 80'li yıllarda koruma altına alınıp "Kentsel ve Doğal sit alanı" ilan edilmiş. Bursa şehrine bu kadar yakın olup da o yıllara kadar köy ortamının hiç bozulmadan korunmuş olması bence başlıbaşına bir mucize sayılabilir. Cumalıkızık son zamanlarda çevrilen pek çok dizi Kınalı Kar, Kurtuluş vs) ve filme ev sahipliği yaptığından ünü giderek artmış ve haftasonları ziyaretçi akınına uğruyor.



Biz yaklaşık 10 yıl önce henüz yeni keşfedildiğinde köyü ilk ziyaret ettiğimizde epey viran halde olan pek çok bina aradan geçen yıllarda uluslararası koruma projeleri sayesinde aslına uygun bir biçimde onarılmış ve bir iki bina dışında orjinal dokuyu bozacak hiçbir bina yok.

Esat Uluumay tarafından düzenlenen sevimli müzesi de köy halkının geçmişi ile ilgili pek çok objeyi barındırıyor. Esat Bey'in Bursa'nın Muradiye semtinde Şair Ahmet Paşa Medresesinde izlenime açtığı Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları müzesini de 2 gün önce ziyaret ettiğimizde kendisiyle tanışmış ve müzede sergilenen kıyafetlerin, takıların, ev eşyalarının hikayesini bizzat kendisinden dinleme fırsatını bulmuştuk. Cumalıkızık müzesi 1992 yılında açılmış ve köy müzeciliğinin en güzel örneklerinden biri sayılabilir.

Cumalıkızık gezimizden sonra eve döndüğümüzde bizi yine nefis bir pasta bekliyordu. Bu kez pastanın yapımında bizzat katkıda bulundum ve birkaç püf noktasına dikkat etmek şartıyla oldukça kolay bir ama çok lezzetli bir pasta olduğunu söyleyebilirim.



İşte pastamızın tarifi:

Tuna Dalgaları
Malzemeler
Hamur için:
125 gr Tereyağı
125 gr Şeker
3 Yumurta
200 gr Un
1/2 paket Kabartma Tozu
2-3 çorba kaşığı Süt
1 çorba kaşığı Kakao Tozu

350 - 450 gr Çekirdeği ayıklanmış Vişne(dondurulmuş olabilir)
2 çorba kaşığı şeker

Kreması için:
500 ml süt
1 paket Vanlyalı Pudig Tozu
150 gr yumuşak Tereyağı

Çikolata Gazür için:
100 ml Krema
150 gr Bitter Çikolata

Yapılışı:
Pastayı yapmaya karar verdiğinizde mümkünse bir gün önceden kreması için kullanacağımız vanilyalı puding'i pişirin. Böylece pudingin oda sıcaklığına gelmesi için cambazlık yapmanıza gerek kalmaz. Ben Puding'i(Muhallebi) hazır poşet pudinglerinden kullanarak yapıyorum, paketlerin üzerinde genellikle 750 ml süt ile pişirileceği yazar, biz pasta kreması yapacağımız için daha yoğun bir pudinge ihtiyacımız olduğundan 750 yerine 500 ml süt kullanıyoruz. Eğer kendi muhallebinizi pişirmeyi tercih ediyorsanız biraz yoğun vanilyalı ve oldukça sert kıvamlı bir muhallebiyi yine 500 ml süt ile pişirip aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Puding pişer pişmez kapağını sıkıca kapayın yada streç filmle kapatın ve öylece soğutun ki pudingin üzeri kaymak tutmasın.
Eğer dondurulmuş vişne kullanacaksanız vişneleri 2 çorba kaşığı şeker ile (su katmadan) bir taşım kaynatıp pişerken ortaya çıkan suyun süzülmesi için bir süzgüye alın. Taze vişne kullanıyorsanız sadece çekirdeklerini çıkartın ve fazla sularını almak için yine süzgüye koyun pişirme işlemine gerek yok.
Pastamızın kek kısmı için tereyağı ve şekeri birlikte çırpın yumurtaları birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, Kabartma tozu ve sütü ekleyip biraz daha çırpın.
Hamurun kıvamı yumuşakça olmalı eğer fazla sert olduysa az miktar (1-2 çorba kaşığı) süt ekleyin. Hamurun 2/3'ünü yağlanmış kelepçeli fırın kabına koyup (26-28 cm çapında) kalan hamura 1 çorba kaşığı kakao tozunu ekleyip tekrar karıştırın. Bu kakaolu hamuru diğer hamurun üzerine ekleyip onun üzerine de daha önceden hazırladığınız vişneleri serperek dökün. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.
Pastanın en çarpıcı yeri olan kreması Alman'ların Buttercreme dedikleri bir pasta kreması ve bu krema vişne ve çikolataya çok yakışıyor. Bu kremayı hazırlamanın en önemli püf noktası pudding(muhallebi) ile tereyağımızın ikisinin de oda sıcaklığında olması. Dolayısı ile pudingin birkaç saat önceden pişirilip ılıtılmış, tereyağının da en az 2-3 saat önce buzdolabından çıkarılmış olması gerekiyor. Bunu sağladıktan sonra 150 gr Tereyağını bir karıştırma kabında mikser ile çırpmaya başlayın. Bir tatlı kaşığı ile pudingten azar azar ilave ederek tereyağını çırpmaya devam edin. Tüm puding(Muhallebi) tereyağına katılana kadar azar azar ilave edin. Bu işlemi yaparken mikseri orta kademede çalıştırın. Bu işlemi yaparken 3 noktaya dikkat etmek gerekiyor:
1- Malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olacak
2- Puding azar azar katılacak
3- Mikser orta kademede çalışacak
Bu üçünden birine uymazsanız kremanız kesilebilir ve pütürlü bir kıvam alabilir.
Kremayı başarı ile hazırladıktan sonra ahala kelepçeli kalıbında duran kekin üzerine yayın.
Son olarak Ben Mari usulü ile (İçinde su olan bir tencerenin için oturttuğunuz bir kabın içinde) krema ve çikolatayı karıştırarak eritip pastanın üzerine incecik sürün.
Pastanız yaklaşık 2 saat buzdolabında soğuduktan sonra sunuma hazır. Pastayı kestiğinizde adının nereden geldiğini anlayabilirsiniz. Pastanın keki pişerken dibe doğru kayan vişneler pasta dilimlerinin dalgalı bir görünün almasını sağlıyorlar:)

Aşağıdaki Fotoğraf taaa Almanya'dan geldi.. Deniz bu tarifi uygulayarak yapmış:) Ellerine sağlık!