25 Ekim 2009

HAVUÇLU KEK


Evet biraz geç oldu ama biz de sonunda "Issız adam" ı seyrettik. Eh Issız Adam'ı seyredip de Havuçlu kek yapmadan olmaz tabii.. Yıllar önce bir kez yapmıştım sanırım ama sonra bir daha yapmamıştım.. Elimdeki tarifleri inceledikten sonra aşağıda göreceğiniz tarifi harmanladım. İçinde hiç yağ olmaması sizi şaşırtmasın içindeki havuçların verdiği nem sayesinde yumuşacık bir kek oluyor. Ama her kekte olduğu gibi şeker ve yumurtayı çırpma aşamasında mikserinizi epey bir kullanmanız gerekiyor. Ne kadar güzel köpürtürseniz o kadar yumuşak bir kekiniz olacak. Miktarları her zamanki gibi gr cinsinden yazıyorum. Bu konuda benden nefret edenler var ama İkea'da çok ucuza mutfak tartıları bulabilirsiniz. Pasta veya kek yapmayı azıcık seviyorsanız şu mutfak tartılarından bir tane edinmelisiniz:)
Bu tarifle yapılan kek miktarı büyük boy bir kutu kabı için uygun ölçüde. Eğer çırpma olayını yeterince uzatmış ve unlu karışımı katarken gerekenden fazla karıştırmadıysanız bu kek bir miktar kabaracaktır. O nedenle fırın kabınızın sadece 2/3'üne hamur doldurun. Daha da hamur artarsa bir küçük kaseye yada başka küçük bir kalıba bir mini kek yapıverin. Ama: kalıbınızın dibini çok iyi yağlayın ya da daha iyisi yağlı kağıt kullanın.. Bu kekin biraz tabana yapışma özelliği var. Aynı nedenle keki kalıptan çıkarmadan önce biraz soğumasını bekleyin. Bir de yaptığınız mini kekin pişme süresi büyük keke göre daha çabuk olacaktır. Büyük boy kek için 35-45 dak gerekirken mini kek için 20-25 dak. yeterli olacaktır. Kekin pişip pişmediğini tahta bir çubuk(ben çöp şiş çubuğu kullanıyorum) kullanarak anlayabilirsiniz. Çubuğu kekin içine saplayıp çıkarın. Çubuğun üzerinde halen çiğ hamur kalıntıları varsa daha pişmesi gerek demektir. Çubuk kekin içinden temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.(Çocukken annemden öğrenmiştim)

ISSIZ ADAM KEKİ
Malzemeler:
5 Yumurta
250 gr Şeker
1 paket vanilya şekeri
1 büyük havuç rendesi(yaklaşık 150 gr)
100 gr iri dövülmüş ceviz
200 gr un
1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe göre arttırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
1 paket kabartma tozu

Üzerine serpmek için pudra şekeri

Tarif
Unu, tarçın ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Havuç ve cevizi de bir kapta karıştırıp hazırlayın. Yumurta, şeker ve pudra şekerini mikser ile önce düşük sonra en yüksek devirde en az 5 dakika çırpın. Havuç ve cevizi ilave edip düşük devirde şöyle bir karıştırın. Un karışımını da ekleyip bir tahta kaşık ya da spatula yardımı ile hamura yedirin ama dikkat: bu aşamada fazla hızlı karıştırmayın yoksa biraz önce yumurtaları çırparken elde ettiğiniz köpükler söner ve kekiniz sönük ve sert olur. Hamurunuzu yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın kabınıza döküp. 175 derecelik fırında kabınızın büyüklüğüne göre 20-25 ya da 35-45 dak. pişirin. Yukarıda bahsettiğim yöntem ile arada pişip pişmediğini kontrol edin. Tarçınlı bir kek olduğundan üzeri daha çabuk kızaracaktır görüntüsüne aldanmayın!
Kek piştikten sonra acele edip hemen kabından çıkarmayın lütfen yoksa benim ilk seferde başıma geldiği gibi kekinizin yarısı kabın içinde kalabilir. Biraz ılındıktan sonra dikkatlice çıkartabilirsiniz. Ama lütfen nazik davranın çünkü yağ içermeyen pandispanya cinsi bir kek olduğundan çok yumuşak olacaktır.
Kekin üzerine soğuduktan sonra bir çay süzgeci yardımı ile pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun..

15 Ekim 2009

Vanilyalı Vişne pastası


Yaşasın Şehir Hayatı... Yeniden İzmir'deyiz, evimizdeyiz.. Dalyan'da geçirdiğimiz güzel yaz'ı arkamızda bıraktık ve şehrimize döndük.. Küçük bir sahil kasabasında birkaç ay geçirmek pek güzeldi ama doğrusu yeniden şehre döndüğümüz için de hepimiz mutluyuz. Şehir hayatının curcunasına çok renkliliğine alışkın bizim gibi insanlar için kasaba hayatı 3-4 aydan sonra rahatsız edici olmaya başlıyor. En güzeli ikisini kombine edebileceğimiz bir düzeni oluşturmak olacak!...
Şimdilik kızların okul-dershane-spor olaylarına kilitlendik. Bir yandan da başka bir telaşımız var ama onun sürprizi bozulmasın, bir başka yazıya kalsın..
Bugünkü pastamın orjinal tarifi İtalya'dan e-posta ile geldi.. Tarif Özlem'e ait ama ben ufak tefek eklentilerle bambaşka bir pasta yarattım. Orjinal tarifi okuduğumda çooook eskiden Bursa Turistik pastanesinde satılan "Alman Pastası"nı anımsadım.. Arası kremalı, üzeri pudra şekerli bu keki annem ilk gördüğünde pek şaşırmış ve "Almanya'da böyle pasta yok ki!" demişti..
Gülhan ve Ada bebek'in geleceklerini öğrendiğimde önce "Tuna Dalgaları" pastasını yapmaya karar vermiştim. Ama sonra denenecek tarifler klasörümde epeydir sıra bekleyen bu keki hatırladım ve biraz farklılaştırarak ilk denememi yaptım.Sonuçta Tuna dalgaları pastası ile Kara orman pastası arasında bir pasta oldu.. İkisinden de daha hafif ama çok lezzetli.. Vişne-Vanilya-Çikolata üçlüsünün harika bir bileşeni oldu.. Bu pastaya daha orjinal bir isim vermek isterdim bu konuda pek yaratıcı değilim ne yazık ki... Aranızda pastayı deneyenler olursa bu konuda fikirlerinizi istiyorum... Bu arada Defne pastaya bayıldı ve favorileri arasına kattı... Hatta bundan sonra Doğumgünü pastası olarak bunu istiyorum diyecek kadar ileri gitti:)
Tarif oldukça minik bir pasta için: 22 cm'lik kelepçeli bir kalıp kullandım. Daha büyük bir pasta için malzemeleri aynı oranda arttırmanız gerekir.
Şimdi Tarife geçelim:
Vanilyalı Vişne Pastası
Kek Malzemesi

125 gr tereyağı
125 gr Un
125 gr Şeker
2 Yumurta
1/2 Paket kabartma tozu
1 Paket Vanilya şekeri

Krema
2 Yumurta sarısı
2 Çorba kaşığı şeker
1 Paket vanilya şekeri
1 Çorba kaşığı Un
1 fiske tuz
250 ml (Bir büyük bardak) Süt

3-4 Çorba kaşığı Damla çikolata ya da
rendelenmiş bitter çikolata

Vişne peltesi
200 gr Vişne (dondurulmuş ya da taze)
2-3 çorba kaşığı Şeker
1 paket vanilya şekeri
2-3 Çorba kaşığı Nişasta
1/2 barda su ya da vişne suyu

Çikolata cilası
100 gr Bitter çikolata
2-3 çorba kaşığı tereyağı

Kek için oda sıcaklığında olan tereyağını biraz köpürene kadar çırpıp içine şekeri ve vanilya şekerini ilave ediyoruz. Bu aşamada çırpma süresi keklerde çok önemli çünkü kekin kabarması için çok önemli olan kabarcıkların oluşumundaki ilk adım burada.. Daha sonra yumurtaları birer birer ilave ederek her biri için birer dakika çırpmaya devam ediyoruz. (Bu aşamada çırpma süresini kısa tutarsanız kekiniz kabarmayabilir ve sert olabilir. Daha sonraki aşamada içine katılan kabartma tozu sadece bu aşamada elde edilen kabarcıkların daha büyümesini sağlıyor ama yeni kabarcık oluşturamıyor... )Un ve kabartma tozunu karıştırıp ilave edin ve bu aşamada artık çok fazla çırpmayın çünkü un ile beraber çok fazla çırparsanız daha önce yaptığınız kabarcıkların patlamasına neden olursunuz. Hamuru 22 cm'lik kelepçeli bir kalıba koyup 170 derecede 20-25 dak. üzeri altın sarısı rengini alana dek pişirin.Çırpma konusundaki ipuçlarına dikkat ettiyseniz harika bir kek olacaktır!
Kek biraz soğuyunca kelepçeli kaptan dikkatlice çıkarıp uzun bir bıçakla keki ortasından ikiye ayırın.
Arasına kotymak için önce vanilya kremasını hazırlayın: Sütü bir tencereye koyup kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşeten indirin. Bir kasede yumurta sarılarını şeker,vanilya şekeri tuz ve un ile çırpın. Bir yandan sürekli karıştırarark bu karışımı süte ekleyin. Şimdi sütü tekrar ocağa alıp sürekli karıştırarak pişirin ve kıvamı koyulaştığında tekrar ocaktan indirin. Biraz ılındıktan sonra pastanın taban parçasının üzerine dökün ve kenarlarına kadar gelecek şekilde yayın.
Vanilya kreması biraz soğuyunca damla çikolataları yada rende çikolatayı üzerine dökün.
Bu arada vişneleri bir tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin. Bir taşım kaynatın ve ateşten alın. Bir kasede su veya meyve suyu ile nişastayı ezin ve bu karışımı vişnelere ilave edip bir taşım daha kaynatın. Koyu kıvamlı bir pelte elde etmiş olmanız gerekiyor. Fazla koyu olursa biraz su yada meyve suyu ilave edebilirsiniz. Fazla sulu olduysa biraz daha nişasta ezip katabilir ve bir taşım daha kaynatabilirsiniz. Vişne peltesi de ılınınca çikolata parçalı vanilya kremasının üzerine dökerek yayın. pastanın üst parçasını dikkatlice vişnelerin üzerine yerleştirin.
Çikolata cilası için bir tencereye su koyup ateşe koyun. Bu suyun içine bir kap koyup (ben mari usulü) tereyağı ve çikolatayı eritin. Oldukça akışkan bir hale gelene kadar ısıtın. Bazı çikolatalar erimemekte ısrar edebilir. O zaman içine biraz daha tereyağı koyabilirsiniz. Ama fazla ısıtmamaya ve içine kesinlikle su kaçırmamaya dikkat edin yoksa çikolatanın yapısı bozulabilir.. Bu malzemeyi henüz çok sıcakken pastanın üzerine çok ince bir tabaka halinde sürün..
Tüm pastayı buzdolabında en az 2-3 saat soğutun. (rahatlıkla bir gece önceden yapabilirsiniz...)
Afiyet olsun