25 Aralık 2010

Cup Cake (Muffin) Barbara


Mutlu Noeller! Frohe Weihnachten!
Bugün Noel ve ailemin bir bölümü Almanya'da karla buzla savaşırken biz de İzmir'de camlarımıza kar spreyleri ile kar taneleri çizerek kış havasına girmeye çalışıyoruz;)
Epey uzun bir zamandan beri yazmadığım bu arada blog için çalışmadığım anlamına gelmiyor. Tam tersine geçen zamanda pek çok yeni tarif denedim. Bu aralar özellikle cup cake ya da muffin tarifleri üzerine yoğunlaştım. Denediğim 3-4 tarif arasından hem kolaylığı, hem lezzeti hem de ertesi günlerde de tazeliğini yitirmemesi açısından en çok beğendiğim tarif Almanya'daki Barbara yengemden gelen tarif oldu o nedenle tarifin ismini de ona adadım:)Tarifin orjinalinde bu kadar çok çeşit yoktu ama son haftalarda yaptığım denemelerden sonra aşağıda isteğe bağlı satırlarını da ben ilave ettim. Birçoğunu kendim zaten denedim birkaç tanesini de incelediğim diğer tariflerden derledim. Benim favorim tabiiki Tarçın, karanfil ve zencefilli cup cake ile bitter çikolata kaplaması.
Fotoğrafta görülenler ise Defne'nin doğumgünü partisi için hazırlanan Nutella dolgulu üzeri çikolata kaplamalı çeşidi.. Doğumgünü için kocaman bir pasta yerine bu kez cup kekler yapıp süsleyerek mumları da onların üzerine koyduk. Alternatif bir doğumgünü pastası oldu.
Favorim olan baharatlı cup cake için de bir isim buldum: Cup Cake "Noel" Diğer türler için isim bulma olayını herkesin kendi yaratıcılığına bırakıyorum.
İşte Almanya'dan gelen tarif:
Cup Cake Barbara
Malzemeler:
150 gr Tereyağı
150 gr şeker
3 yumurta
180 gr un
100 gr file badem ya da fındık
1 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya şekeri
1 fiske tuz
İsteğe bağlı olarak hamura yapabileceğiniz ilaveler:
- 100 gr kadar rende çikolata ya da
- 100 gr kadar damla çikolata ya da
- 2 küçük paket bonibon ya da
- Tarçın, Karanfil ve(veya) zencefil "CUP CAKE NOEL"

İsteğe bağlı dolgu malzemeleri
- Nutella ya da benzeri bir çikolatalı krema
- Çok sulu olmayan istediğiniz herhangi bir reçel
- Yarım paket labne ve reçel karışımı
- Bir kutu(200 ml) çırpılmış krema + biraz reçel karışımı

İsteğe bağlı kaplama malzemeleri
- 100 gr kaplamaya uygun çikolata ya da 1 paket Dr Oetker Glazür
- Bir kutu(200 ml) krema ve 2-3 çorba kaşığı pudra şekeri (çırpılacak)
- 100 gr pudra şeker ve birkaç çorba kaşığı limon suyu ile hazırlanmış glazür

Tarif:
Oda sıcaklığında biraz yumuşamış olan tereyağını şeker ve vanilya şekeri ile iyice çırpıp (bembeyaz olana kadar çırpın)yine oda sıcaklığında olan yumurtaları birer birer ilave edin. Her yumurtayı en az bir dakika çırpmaya özen gösterin. Ayrı bir kasede karıştırdığınız un, kabartma tozu, file badem(ellerinizde biraz kırarak ilave edin) ve isteğe bağlı olarak koyabileceğiniz baharat, çikolata ya da bonibonları da ilave edip hamuru çok fazla çırpmadan bir spatula ya da kaşık yardımı ile karıştırın. Cup Cake kalıplarınızın deliklerine kağıt kalıplarınızı yerleştirip her bir kağıt kalıbın içine 1-2 çorba kaşığı kadar hamur koyun. Bu miktar hamur tam 12 adet normal boyutlu cup cake için yeterli oluyor. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Üzerleri hafifçe kızarıp içine batırdığınız kürdanın ucu temiz çıkıyorsa kıvamında pişmiş olmalılar.

Eğer içlerine Nutella doldurmak istiyorsanız bir pastacı şırıngasına ihtiyacınız olacak. Biraz ısıtarak yumuşattığınız nutellayı pastası şırıngasına doldurup henüz ılık olan cup keklerinizin tam tepesinden bastırıp keki çatlatmadan içine bir miktar sıkın(çok fazla olmayacak) Üzerini çikolata kaplamak için kaplamaya uygun çikolatanızı ben mari usulü ile ısıtıp keklerinizin üzerine sürün. ya da bu konularda acemi iseniz en iyisi marketlerde kek malzemelerinin yanında satılan Dr. oetker glazür kullanın.
Diğer dolgu malzemelerini de aynı şekilde pastacı şırıngası kullanarak keklerin içine doldurabilirsiniz. Ama krema ya da labne kullandığınızda ertesi güne kalanları buzdolabında muhafaza etmeniz gerekecektir ve bu da kekinizin daha çabuk bayatlamasına neden olur. Bu nedenle aynı gün yenmeyecek kekleri mümkün olduğu kadar bu malzeme ile doldurmayın. Kekler soğuduktan sonra içine şırınga ile bir malzeme doldurmak güçleşir haberiniz olsun..
Kaplama olarak pudra şekerli limonlu glazür kullanmak isterseniz 100 gr pudra şekerinin üzerine damla damla limon suyunu ilave ederek koyu kıvamlı bir karışım olduğunda henüz ılık keklerin üzerine sürün. Bu malzemeye gıda boyası ilave ederek renkli cup kekler elde edebilirsiniz.
Daha kalorili kekleri tercih ediyorsanız pudra şekeri ya da vanilya şekeri ile tatlandırdığınız çırpılmış krema ile de süsleyebilirsiniz.
Ana tariften fazla uzaklaşmadan onlarca farklı cup kek yartamanız mümkün. Kolay gelsin ve Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Çok güzel görünüyorlar.Tarifinizi deneyeceğim en kısa zamanda.Sevgiler.

    YanıtlaSil