13 Ekim 2008

Doğumgünü Pastası - Pudingli pasta

Geçtiğimiz Cumartesi günü Defne'nin Doğumgününü çılgın bir parti ile evimizde kutladık. Geleneksel Supangle'li, Çukulatalı Doğumgünü pastamız da parti masasında yerini aldı. Doğumgünü pastalarını pastaneden almaktan bıkanlar için yaklaşık 20 kişiye rahatça yetecek büyüklükteki bu pastanın tarifi annem "Helga Özboyar" tarafından bizim fırınımızın 35*40 boyundaki tepsilerine göre uyarlandı. Yani fırın tepsileriniz bu boyutlara yakın değilse ölçülerde ona göre değişiklik yapmanız gerekiyor. Pastanın iç malzemesi olarak supangle kullanmak benim fikrimdi. Çünkü çocukların genellikle kremalı pastaları çok severek yemediklerini gözlemlemiştim.
Bu pasta için 3 kat pasta tabanı ve 2 farklı dolgu malzemesi kullanıyoruz. Biri hazır Supangle (örn: Dr.Oetker) diğeri ise hem dolgu malzemesi hem de üzerini kaplamak için kullandığımız krema-çikolata karışımı bir tür ganaj. Pastanın üzerini çikolata ile kapladıktan sonra pastacı isimli blog'dan aldığım şeker hamuru tarifi ile (ben tarifin 1/4'ünü kullandım) üzerine süslemeler yaptım. Hediye paketlerini ve kurabiyeyi yapmak için gofretleri paket şeklinde kesip üzerini şeker hamuru ile kapladım. Ama şeker hamuru ile çalışmak kolay birşey değil, epey egzersiz gerektiriyor. Merak edenler için link: http://pastaci.blogspot.com/2005/10/eker-hamurumarzipan-ile-gl-yapimi.html


Pastanın dolgu kremasını en az 1-2 gün önceden hazırlamak gerekiyor. Çünkü çikolata-krema karışımı 24 saat buzdolabında dinlendiriliyor. Pastanın kendisini de mutlaka 1 gece önceden hazırlayın ki supangle ve kremalar tam olarak soğusun ve pasta tam tadında olsun. Hem böylece parti günü pasta telaşınız olmaz..
Pasta tarifi dışında doğumgünü partilerimizde oynadığımız oyunları da parti oyunları altbaşlığı ile bu sayfaya ekleyeceğim. Çocukların partide eğlenmesi için mutlaka palyaço çağırmak gerekmiyor. Yaşlarına ve sayılarına uygun seçilmiş birkaç parti oyunu ile çocuklar çok keyifli bir gün geçirebilirler. Yeter ki oyunları organize edebilecek bir yetişkin yada abla/abi çocukların başında olsun!

Gelelim pasta tarifimize:

Pasta Tabanlarından her biri için:
3 yumurta
120 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
50 gr Nişasta
50 gr Un
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
(Bu malzemeleri 3 kez hazırlayacağınızı unutmayın)


Supangle dolgusu için
2 paket Supangle
800 ml Süt(1 Lt'den 1 bardak az)


Çikolatalı krema dolgusu için
3 Paket pastörize krema
100 gr Sütlü çikolata
50 gr Bitter Çikolata


En üstüne sürülecek çikolata kaplaması
200 gr Bitter çikolata
100 Gr Sütlü çikolata
7-8 Çorba kaşığı Krema

Tarif
Partiden 2 gün önce; çikolatalı kremamızı hazırlamak için 3 paket kremayı kaynama noktasına kadar ısıtıp çikolataları küçük parçalar halinde içine atıp erimelerini sağlıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra soğutup buzdolabında en az 24 saat dinlendiriyoruz.

Partiden 1 gün önce;Öncelikle fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp fırınımız ısınırken; Pasta tabanları için yumurta sarıları ile aklarını ayırıyoruz. Yumurta aklarını şeker ve vanilya şekeri ile çırparak iyice köpürtüyoruz. Daha sonra yumurta sarılarını bu köpüğe ekliyoruz. Un, nişasta ve kabartama tozunu eleyerek çok fazla çırpmadan bir kaşık yada çatal yardımı ile yumurta karışımına ekliyoruz (çok fazla karıştırırsanız yumurta köpükleri söner ve pasta tabanları sert ve ince olur)Yağlı kağıt yada pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsilerimize(yaklaşık 35*40 cm) hamurumuzu yayıp ısınmış olan fırınımızda tam 10 dakika pişiriyoruz.
Bu arada hemen ikinci hamurun karışımını hazırlıyoruz. 10 dakika sonra bir mutfak havlusunun üzerine 1. hamuru ters çevirerk alıp tepsiye serdiğimiz yeni bir kağıdın üzerine ikinci parti hamuru yayıyoruz. Aynı şekilde üçünü de hazırladıktan sonra aralarında mutfak havluları ile bu pasta tabanlarını üst üste koyarak fırın tepsisinin içinde bekletebilirsiniz.
püf noktası: Yumurta aklarını çırpmak için kullandığınız mikser uçları temiz olmalı yumurta sarısı artıkları bulunan mikser uçları ile çırparsanız yumurta akları köpürmez!
Supangle dolgusu için Supangle poşetinin içindeki toz karışımı süte ekleyip karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 1-2 çorba kaşığı tereyağı ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatın ve henüz sıcakken pastanın 1. tabanının üzerine yayın. Bu kadar büyük bir pastayı sığdırabileceğiniz bir servis tepsiniz yoksa bizim gibi fırın tepsilerinizden birini alüminyum kağıt ile kaplayarak servis tepsisi olarak kullanabilirsiniz.
Şimdi daha önceden hazırladığımız çikolatalı kremayı soğutulmuş bir kabın içinde çırparak köpürtüyoruz ve pasta kreması kıvamına gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz. Çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü kıvamlanmayan kremalar için evde krema sertleştirici (Dr oetker) buludurursanız acil durumlarda 1 paket ilave edebilirsiniz. Ama normal şartlarda gerekmiyor.
Kremamızın yaklaşık 3/4'ünü 2. pasta tabanımızın üzerine yayıp kalan kremayı da kenarlarını sıvamak için ayırıyoruz.
Pastanın en üstüne sürmek için içine sıcak su doldurulmuş bir tencerenin içine oturttuğumuz bir kapta çikolataları eriterek 7-8 Çorba kaşığı krema ile karıştırıyoruz ve bu karışım sıcakken pastamızın üzerine büyükçe bir bıçak yardımı ile incecik sürüyoruz. Pastanın kenarlarını da krema ile kapattıktan sonra artık pastamız hazır...Üzerine istediğiniz süslemeleri yapmak için mutlaka çocuklarınızdan yardım alın.. En yaratıcı fikirler onlardan çıkıyor. Üzerini de süsledikten sonra pastanızı buzdolabına yerleştirin. (Bu arada tepsinin buzdolabınıza girebildiğinden emin olmalısınız) ve ertesi güne kadar soğumasını bekleyin.

Bu pastanın hazırlanmasında Defne de birfiil mutfağa girdi. Bu pastanın yapımında biz 3 nesil birarada çalıştık ve büyük keyif aldık:) Sizlere de iyi eğlenceler!

1 yorum:

  1. Bu sene 31 ekim de kızım 6.yaşgünü partisini yine okulda kutlamak istediğini söyleyince en çok pasta konusu düşündürmüştü,çünkü geçen 2 senedeki partiler için Deniz'in isteğiyle aldığım süslü,modelli ve de hayli pahalı pastalar çocuklar tarafından hayli coşkulu karşılansa da iş yemeye gelince tam tersi sonuçlanmış ve ziyan olmuştu.
    BU sene Defne'nin partisinde yediğim pastanın lezzeti bu seneki pasta tercihimi belirledi ve sağolsun Esin'in verdiği gayret ve destekle(bütün gün bitmeyen sorularıma sabırla cevap vererek)ben de bu pastanın aynısını yaptım.Süslemeyi de Hazır pastalarda da kullaılan küçük oyuncak balerinler(pasta malzemeleri satan bir dükkandan aldım)ve de renkli bonibonlarla kızımla beraber yaptık.Sonuç gerçekten süperdi,çocuklar 2 pastanın(çünkü ben pastayı dikdörtgen yapmıştım akşam kızım eve gelip pastayı görünce ama ben kalp pasta istiyordum deyince mecburen bir tanede kalp pasta yaptım) tamamını yediler.
    Bundan sonra benim favori pastam budur işte...belki arada kremasını değiştiririm,bazen de meyve eklerim..
    Böyle güzel bir tarifi bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim.
    Goncagül A.

    YanıtlaSil