16 Şubat 2009

Otlu Tart


Yine mutfak tezgahının üzerinde çekilmiş bir bir tart fotoğrafı ve yine biraz sevimsiz bir fotoğraf. Sırf bu fotoğrafı beğenmediğim için yeni bir tart yapana kadar bekledim ve onu bu kez dilimlenmiş olarak çektim ama sonuç daha da kötü oldu. İşin kötüsü tartlar piştiği akşam bitirildiğinden ertesi gün ışıkta fotoğrafını çekme durumu da yok.. Böyle giderse ot mevsimi bitecek diye korktuğumdan artık "Otlu Tart" tarifimi bu fotoğrafla paylaşmaya karar verdim.
Bir süredir ayda bir kez Tire pazarına gitmeye başladık. Uzuuuun yıllar önce(13-14 yıl) Alman Turistleri bu pazara götüren ilk acentada çalıştığım için ben de birkaç kez Tire'ye gitmiş hem pazarını gezmiş hem de şimdilerde çok meşhur olan Kaplan restoran'da yemek yemiştim. Herşey o zaman da otantik ve çoşkuluydu. Şimdi de öyle.. Yerel zanaatin ustaları semerciler ve keçecileri elimle koymuş gibi aynı sokak içinde buldum..

Pazaryerinde en dikkat çeken şeylerden biri kadın satıcıların bolluğu. Sadece Ot satmaya gelen teyzeler değil; ki pazarda bir sokak "otçu kadınlar sokağı" diye anılıyor, hırdavat malzemelerinin başında da kadınları görebilirsiniz. Artık bu yöre kadınlarının girişkenliği midir yoksa yöre erkeklerinin tembelliği olarak mı düşünülmeli bilemiyorum!...
Tire pazarına her gittiğimizde demet demet otlarla dönüyoruz. Kavurması, Haşlaması, Böreği... Bugün vermek istediğim tarifi ise yine benim uyarlamam olan "Otlu Tart". Böreklik olan otların hepsinden kullanabilirsiniz Isrgan(dalgan), ebegümeci, Pazı, kuzu kulağı, kara hindiba vs..
Tarif:
Malzemeler:

Tart hamuru için:
150 gr Kepekli Un
80 gr Tereyağı(soğuk)
1/4 subardağı buz gibi soğuk su
bir fiske tuz

Üzeri için
1/2 kg karışık böreklik ot
1/2 demet taze sarımsak
1/2 demet taze soğan
3-4 çorba kaşığı zeytin yağı
1 paket(200 gr) Labne peyniri
1/2 bardak süt
3 yumurta
tuz-karabiber

isteğe bağlı
50 gr ince doğranmış pastırma

İlk olarak otlarınızı, sarımsak ve soğanlarınızı yıkayıp ayıklayın ve doğrayın. (Bu iş biraz vakit alabilir) Isırgan(dalgan) kullanıyorsanız mutfak eldiveni kullanabilirsiniz. Büyükçe bir tavada (Wog tavası çok uygun olur) otları zeytinyağında çok hafifçe öldürün. Dikkat; otların sadece biraz sönmüş olmaları gerekiyor, tam pişirmeyin. Bu noktada yağdan da tasarruf etmeyin çünkü otlar mutlaka biraz zeytinyağı istiyorlar. Eğer benim gibi bir pastırma fanatiği iseniz son anda doğranmış pastırmaları da otların arasına atın. Yok ben vejetaryenim yada koku konusunda hassasım diyorsanız pastırmasız da olur. Otlar bir kenarda ılınırken hamuru hazırlayabilirsiniz.
Tart hamuru için unu bir kaba alın. Üzerine küçük küçük doğranmış tereyağını, soğuk suyu ve tuzu ilave edip mikserin yoğurma çubukları ile ya da elinizle yoğurarak sertçe bir hamur elde edin. Bu hamurun üçte ikisini iki kat streç folyonun arasına koyup tart kabınızın büyüklüğünde bir yuvarlak açın. Bu hamuru yağlanmış (26-28 cm'lik) Tart kalıbına koyun. Kalan üçtebir ile kalıbın kenarlarına şeritler yapın ve kenarlarını yükseltin. Fazla olan yükseklikleri bir bıçak ile kesip artan hamurlarla tartın üzerine minik bir desen yapabilirsiniz. Benim çiçeğim biraz aceleye geldi bu konuda benden daha yaratıcı olabileceğinize eminim:)
Bir kapta da labne peyniri, süt, yumurta, tuz ve karabiberi bir tel çırpıcı ile iyice karıştırın ve bu karışımı otlarla karıştırıp hamurun üzerine dökün. En üste elinizden geliyorsa artan hamurlardan bir süs yapın(hamuru ince koyun) yoksa benimki gibi bir çiçekle idare edin.
Önceten 180 dereceye ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Biraz ılınmasını bekleyip servis yapın. Eğer! artarsa dilimler halinde dipfirze koymak için çok uygun bir tariftir.


Tire pazarında Çanlar..Fotoğraf Mehmet Yalman www.myalman.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder