29 Aralık 2010

Kral Pastası


Elvire... Çocuklarımız sayesinde tanışmış olsak da biz aradan geçen yıllarda dostluğumuzu onların arkadaşlığından çoook daha ilerilere taşıdık.. Beraberce ikinci çocuklarımızın doğumuna ve onların büyümesine; anaokuluna, ilkokula başlamasına şahit olduk. Kendi anne ve babalarından çok uzaklarda yaşayan ebeveynler olarak acil durumlarda birbirimizin çocuklarına baktık. Blogumun neredeyse ilk yazılarından biri olan Tarte Tatin tarifi de Elvire'e aitti. Bugün yazacağım Kral pastası da Elvire'den.
Fransa'da yeni yılın ilk pazar günü yapılan bu pastanın içinden porselenden yapılmış minnacık bir figür çıkıyor. Bu figürler minik birer oyuncak bebek olabildiği gibi minik hayvanlar, çizgi film karakterleri(yeni nesil için:), taç ya da başka şekillerde de olabiliyor. Bu figür kime çıktıysa o kişi günün kralı ya da kraliçesi oluyor ve başına özel olarak hazırlanmış bir taç takılıyor. Yıllar önce Elvire bizi kral pastası yemeye davet ettiğinde tam olarak ne ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk ama o gün çocuklarla beraber o kadar eğlendik ve pastayı o kadar sevdik ki biz de bunu bir gelenek haline getirdik. Minik Figür kime çıkarsa parti ertesi yıl onun evinde yapılıyor ve bu yıl sıra Ayşegül'de.
Tarifi geçen yıl Elvire'den almış ve geçen yılki pastamızın fotoğraflarını da çekmiştim ama blog'a koymak için uygun zamanı bekledim. Şimdi Yeniyıl öncesi bu tarifi yayınlamak uygun olur diye düşündüm. Yeni yılın ilk pazarında arkadaşlarına sürpriz yapmak isteyenler pastanın içine gizlemek için minik bir sürpriz bulmak zorundalar:)Fransızlar bu oyuncağı pastayı pişirmeden önce bademli dolgunun içine sakladıkları için porselenden yapıyorlar ama siz sürpriz yumurtalardan çıkan oyuncaklar gibi plastik malzemeden bir oyuncak kullanmak isterseniz pasta piştikten sonra kimse görmeden kenarını kaldırıp bademli dolgunun içine oyuncağı saklayabilirsiniz. Yalnız yemeden önce misafirlerinizi uyarın ki kimsenin dişi kırılmasın;)

Kral Pastası
Malzemeler
400 gr rulo Milföy hamuru
1 yumurta sarısı

Dolgu için
2 yumurta
150 gr toz şeker
200 çiğ badem (soyulmuş)
2 yemek kaşığı rom(isteğe bağlı)

Tarif
Önce dolgu malzemesi için bademleri rondo ya da blenderda incecik çekiyoruz. Ayrı bir kapta önce yumurtaları çırpıp sonra da şekeri ilave edip tekrar çırpıyoruz. Şeker iyice eridiğinde bademleri ve eğer istiyorsanız rom'u ilave edip hepsini bir kaşıkla karıştırın. Eğer alkol ile bir probleminiz yoksa iki kaşık rom bu dolguya gerçekten çok yakışıyor tavsiye ederim. Milföyü kalıbın dibine yayana kadar dolgu malzemesini buzdolabına koyun.
Milföy hamurunu bazı marketlerde rulo halinde satıyorlar. Bu pasta için milföyü yuvarlak bir kalıba yayacağımız için rulo olarak satılan hamurları tercih edebilirsiniz ama eğer bulamazsanız kare hamurları da birbirine yama yaprak kullanabilirsiniz. 26 cm'lik kelepçeli bir kalıbı yağlayıp milföy hamurunu da uygun boyutta kesip dibine yerleştirin. Hamurun üzerine dolgu malzemesini döküp yayın. Eğer ısıya dayanıklı porselen bir oyuncak bulduysanız şimdi içine koyun. Sonra da hamurun kalan yarısını yine uygun olarak kesip üzerine koyun. Hamurun üzerini bıçakla baklava şeklinde çizin ve üzerine yumurta sarısını sürün.
180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri biraz kızarıncaya kadar pişirin. Pasta pişerken günün kralı/kraliçesi için bir taç hazırlamayı da unutmayın.
Bu pasta ılıkken muhteşem oluyor. O neden aynı gün yapmanızda fayda var. Tüm milföyler gibi soğuduğunda hamuru donuklaşıyor. O nedenle ertesi güne kalırsa da ısıtarak yemenizi tavsiye ediyorum.
Hepinize İYİ YILLAR dilerim!

6 yorum:

  1. Hazırlaması kolay olduğu gibi çok nefis bir tarife benziyor. İçindeki bademli ve romlu dolguyu çok beğendim. Ellerinize sağlık olsun.

    Yeni yılınız kutlu olsun... Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Buluşmamıza az kaldı ! sabırsızlanıyorum. Tabi ki bu tarife kötü bir taraf var : yılda sadece bir kere yapılır !!!! Öptüm ;)

    YanıtlaSil
  3. dokuzuncubulut: evet milföylerin hazır olması işi epey kolaylaştırıyor. Tadı da sahiden nefis..
    Elvire: Evet tek kötü yanı senede bir gün yapılması;) Defne uzun zamandır bu pastadan istiyor ama yeni yılın ilk pazarını beklemesi gerektiğini söyledim;))
    ve eveeet buluşmaya az kaldı!

    YanıtlaSil
  4. Deneyeceğim ben bunu Esin Hanım.İçi çok hoşuma gitti.Svg.

    YanıtlaSil
  5. Petek Hanım (Pie Kurabiye): Evet Petek Hanım gerçekten çok nefis bir dolgu.. Yaptıktan sonra yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim:)

    YanıtlaSil
  6. das sieht ja wirklich sehr schön aus und schmeckt sicher auch so

    YanıtlaSil