13 Eylül 2008

Elmalı kırıntı pastası - Streussel Kuchen


Elma zamanı!


Elma mevsimi geldi, Henüz bugün yapıp fotoğraflarını çektiğim Alman Kırıntı pastasının tarifini veriyorum. Tarif Dr. Oetker tarif kitabımdan ve orjinali vişne ile yapılmış. Vişne mevsimi sona erdiğinden ben tarifi elmaya uyarladım. Mayhoş elma ile daha lezzetli oluyor ama diğer elma türlerini de kullanabilirsiniz. Altı biraz gevrek, üstü ise kıtır kıtır ağızda dağılan nefis bir pasta oluyor. Ara malzemesi olarak elma yerine mürdüm eriklerini yarımşar olarak sırtüstü(kabuklu yeri hamura bakacak şekilde) dizip üzerine biraz tozşeker serpererek bunun üzerine kırıntı hamurunu serperek de aynı şekilde pişirilebilir.

Malzemeler
Alt Hamur
150 gr Un
1 bıçak ucu kadar kabartma tozu
100 gr Şeker
1 paket vanilya şekeri
1 fiske tuz
1 yumurta
100 gr yumuşak tereyağı yada margarin

Kırıntı Hamuru
150 gr Un
100 gr Şeker
1 paket vanilya şekeri
100 gr yumuşak tereyağı yada margarin
Elmalı iç harç
3-4 adet Elma
3-4 Çorba kaşığı Şeker
isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı tarçın ve yarım su bardağı ceviz içi


Alt Hamur için un, Kabartma tozu, Şeker, vanilya şekeri ve tuzu karıştırıyoruz. Üzerine yumurta ve yağı ilave edip mikserin yoğurma çubukları ile homojen bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz.(Elde de karıştırılabilir). Bir streç folyoya sarıp buzdolabına koyuyoruz. Üst hamur içinde aynı şekilde önce kuru malzemeleri karıştırıp son olarak yağı ilave ediyoruz (kırıntılanması için bu hamurda yumurta yok!) Bu hamuru da bir folyoya sarıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Bu arada elmaları soyup küçük parçalar halinde kesiyoruz. Şeker ve tarçın ile beraber elmalar biraz yumuşayıncaya kadar 5-10 dakika pişiriyoruz. Elmalar biraz ılınınca kelepçeli bir pasta kalıbımızı yağlayıp alt hamurun 4/3'ünü kalıbın dibine yayıyoruz. Bu alt hamuru 170 derecede yaklaşık 10 dakika kadar pişiriyoruz. Bu ara pişirme işlemi çok gerekli değil ama alt hamurun daha kıtır olmasını istiyorsanız iyi oluyor. İkinci aşamada hamurun kalan 1/4'ünü ise küçük rulolar halinde kalıbın kenarlarına yapıştırarak kenarları yükseltiyoruz. Bu hamurun üzerine elmalı karışımı yayıyoruz. Hepsinin üzerine ise kırıntılı hamur gelecek. Elinizle ufalayarak kaba kırıntılar yapabileceğiniz hamuru iyice soğutarak bir rende yardımı ile daha ince kırıntılar da elde edebilirsiniz.(Ben öyle yaptım)160 -170 dereceden 35 - 40 dakika (üzeri kızarmış olmalı)Çırpılmış Krema yada vanilyalı Dondurma ile servis yapılabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder