17 Eylül 2008

muffin (lor-maydanoz-kuru domates ile)


Bugün bana gelen arkadaşlarım (2 Özlem, 1 Begüm ve bir de Kaan bebek) için hazırlamış olduğum lorlu muffin tarifinin orjinalini yeni keşfettiğim cafe fernando'dan aldım. Orjinal tarife göre lor ve kurutulmuş fesleğen katılan bu tarifi ben lor, maydanoz ve kuru domates ile yaptım. İlk kez muffin yaptığımı da hesaba katarsak oldukça başarılı oluğumu söyleyebilirim. Kuru domateslerim biraz daha iyi olsalardı daha lezzetli bir muffin olabilirmiş.
Muffin'ler İngiliz ve Amerikan mutfak kültüründe önemli bir yere sahipler ve çok çeşitli şekillerde pişiriliyorlar. Ancak İngiliz ve Amerikan muffinleri birbirinden oldukça farklı. Orjinal İngiliz muffinleri mayalı bir tür hamurdan yapılıyor ve içinde çukurlar olan bir muffin kabının çukur kısımlarına sıvı yağ konarak bu kapta bir tür kızartma işlemi ile pişiriliyor, görüntüleri de birz sıska bir hamburger ekmeğini andırıyor(aslında bir tür gözlemeye benziyor). Bu şekilde pişirilen muffinlerin tarihi 10. yy'a kadar uzansa da muffin adı ile anılmaları 18. yy'da gerçekleşiyor. O yıllarda sokaklarda "muffin men" denilen kişiler tarafından pişirilip üzerine reçel sürülerek kahvaltı için yada çayın yanında yenmek üzere satılırmış.
Bu ismin kaynağı konusunda ise kesin bir bilgi olmamakla beraber Fransızca'da "yumuşak" anlamına gelen eski bir kelimeden ya da Almanca "pasta, kek" anlamına gelen eski bir kelimeden türediği düşünülüyor.
Amerikan muffinleri ise bizim tarifimizdeki gibi kabartma tozu ile hazırlanıyor ve sanırım tüm dünyada muffin denince akla gelen küçük kekler de bu muffinlerin bir uzantısı oluyor.
İşte benim bugün yaptığım muffinlerin tarifi. Orjinal lorlu-fesleğenli tarif için harika bir blog olan cafe fernandoya tıklamanızı öneriyorum.
Malzemeler
2 su bardağı un
1 çorba kaşığı kabartma tozu
yarım demet maydanoz
7-8 adet kurutulmuş domates(küçücük kesilecek, eğer çok kuru iseler biraz ılık suda bekletilip yumuşatılacak)
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı lor peyniri
1 su bardağı süt
1 yumurta
3 çorba kaşığı zeytin yağı
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
Yapılışı
Muffin yaparken en önemli ayrıntı; kuru malzemeleri bir kapta, ıslak malzemeleri de ayrı bir kapta karıştırmak sonra da ıslak malzemeleri kuru malzemelere katıp sadece un malzemeleri yok olana kadar bir çatal ile dikkatlice karıştırmak. Aksi takdirde muffinler sert ve kuru olabiliyor. Zaten genel olarak kabartma tozunu kattıktan sonra kek hamurunu çok fazla karıştırmak kabartma tozunun etkisini azaltıyor ve kekin sert olmasına sebep oluyor.
Un, kabartma tozu, kıyılmış maydanoz ve küçük kesilmiş kuru domates parçaları bir kapta iyice harmanlanacak. Diğer bir kapta yumurta, süt, zeytinyağı, lor peyniri ve ayçiçek yağı karıştırlıacak (çırpma teli ile daha iyi oluyor). Kuru malzemelerin ortasına açılan bir çukura sıvı malzemeler dökülüyor ve bir çatal yardımı ile dikkatlice karıştırılıyor. Malzemeler karışır karışmaz önceden hazırladığımız 12'lik orta boy muffin kalıplarının içine(metal fırın kabının içine bir de kağıt kalıpları yerleştirince yapışma derdi filan da olmuyor) hamuru tepeleme doldurun. Bu miktar hamur tam olarak 12'lik orta boy muffin kalıbına denk geliyor.
190 derecede üzerleri hafif kızarana dek 20-25 dakika pişirin.. afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder