19 Eylül 2008

philadelphia pastası

Annemle Bursa'da yaptığımız bu nefis pastanın adı Amerika'da "Philadelphia" markası ile ün yapan bir tür beyaz krem peynirden geliyor. Lütfen Labne ile karıştırmayın. Çünkü Labne daha yumuşak kıvamlı bir peynir iken "Beyaz" daha yoğun bir peynir türü. Buradaki tarif "beyaz" krem peynir için... Biz meyve olarak domdurulmuş Frambuaz kullandık. Ama orman meyvelerinin her türlüsü ile yada çilekle nefis oluyor. Hatta şeftali bile yakışıyor. Mevsime veya elinizdeki malzemeye göre uydurabilirsiniz.

Malzemeler
Alt için
150 gr bisküvi(biz kakaolu bisküvi kullandık sade petibör yada burçak filan da olabilir)
125 gr Tereyağı
Üst için
1 paket (Dr Oetker) Jel (biz çileklisini kullandık)
50 gr şeker
1 Limon'un suyu
150 ml su
300 gr "Beyaz" yada "White" krem peynir (yörsan, pınar vs.)
100 gr yoğurt
50 gr şeker
2 paket pastörize krema(buzdolabında soğutulmuş)
300 gr taze yada dondurulmuş meyve (ahududu, çilek, böğürtlen vs.)
Tarif

Bisküvileri sağlam bir buzluk poşetine koyup ağzını kapattıktan sonra merdane ile ezerek ufalıyoruz. (Biliyorum, rondo da aynı işi görür ama biz böyle yaptık:) Tereyağını ısıtıp eriterek ufalanmış bisküviler ile karıştırıyoruz ve kelepçeli bir kalıbın kenarını pastayı servis edeceğimiz tabağın ortasına koyup, karışımı kelepçenin içine yayıp hafifçe bastırıyorsunuz.(çok bastırırsanız sonra servis için yerinden çıkarması zor oluyor). Pasta tabanı hazır.
Jel paketinin tamamını küçük boy bir tencereye döküyoruz. Üzerine şeker, limon suyu ve su karışımını ilave ediyoruz. 10 dakika kabarmasını bekledikten sonra hafifçe ısıtıyoruz. Dikkat! kaynamayacak.. Jel eriyip şeffaf bir sıvı haline gelince hemen altını kapatıp biraz soğumaya bırakıyoruz.
Jel ılındığında (Dikkat! fazla soğumuş olursa sertleşmeye başlar ve yoğurda karıştırdığımızda pütürlü olabilir.) beyaz krem peynir, yoğurt ve şekeri iyice karıştırıp iyice ılınmış olan ama hala sıvı halde olan jel ile karıştırıyoruz. Bu karışımı yaklaşık 30-40 dakika buzdolabında soğutup arada biraz karıştırıyoruz. Sonra 2 paket kremamızı mikser ile çırpıp bu karışıma ilave ediyoruz. Tüm karışımın yarısını daha önceden hazırladığımız pasta tabanına döküyoruz. arasına koymak istediğiniz meyveleri yerleştirip (meyve koymadan da yapabilirsiniz) üzerine kalan karışımı döküp üstünü biraz düzeltiyoruz.
Buzdolabında en az 3-4 saat soğuduktan sonra servis yapın, hatta mümkünse bir gece önceden hazırlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder