03 Kasım 2008

Çikolatalı-Armutlu pasta



Yeni eve taşınan arkadaşlarımıza güle güle oturun ziyaretine giderken bir pasta sözüm vardı. Uzun zaman önce bir dergiden kestiğim ve fotoğrafta çok nefis görünen armutlu bir pastayı denemek istiyordum. İşte dün o pastayı yaptım.
Bol lifli, bol mineralli ve az kalorili bu harika meyveyi ben hem çiğ olarak hem kompostosunu çok severim. Bu pasta için armut konservesi kullanılıyor. Ben hazır bir komposto almak yerine 1 kilo armutu bir su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı şeker ilavesi ile birkaç dakika kaynatarak kompostoyu kendim hazırladım. "Ankara" cinsi armut kullandığım için biraz uzun kaynattım ama bazı armut türleri çok yumuşak oluyor ve kaynatırken hemen yumuşuyorlar. Komposto hazırlarken buna dikkat edin! Pasta için hazır amut konservesi de kullanabilirsiniz.
Malzemeler
Pasta tabanı

75 gr Tereyağı yada Margarin (oda sıcaklığında)
75 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
bir fiske tuz
2 yumurta
125 gr un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı süt
80 gr bitter çikolata(1 paket)

Üzerine
yaklaşık 1 kg komposto armut (iyice süzülmüş)

1 paket hazır supangle tozu
1 bardak armut kompostosu suyu
1 bardak süt
2 yumurta sarısı
Beze (Baiser)
2 yumurta akı
100 gr pudra şekeri
Yapılışı
Yumuşak kıvamlı yağı, şekeri, vanilya şekerini ve tuzu çırparak karıştırın. Yumurtaları sırayla ilave edin ve her yumurtayı yaklaşık yarım dakika çırpın. Bir kaba elediğiniz un ve kabartma tozunu ve sütü mikser ile çırparak ilave edin. Hamurunuza küçük parçalar halinde kestiğiniz yada rendelediğiniz çikolatayı ilave edin. Hamur karışımını yağlanmış tart kalıbına(28 cm) yada kelepçeli bir pasta kalıbına koyun. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 20-25 dakika pişirin.

Eğer tart kalıbı kullandıysanız pasta ılındığında bir ızgara tel üzerine alıp soğutun. Kelepçeli kalıp kullandıysanız(bu pasta için daha pratik bir kalıp) kalıptan çıkarmayın.

Pastanın üzerine suyunu iyice süzdürdüğünüz armutları koyun.
Bu arada supangle paketini bir tencerede bir bardak süt ve bir bardak armut suyu (konserveden) ile karıştırın. Eğer armut suyu çok tatlıysa armut suyunu azaltıp süt miktarını arttırın. Yumurta sarılarını da bu karışıma ekleyip supangleyi sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan hemen sonra henüz sıcakken armutların üzerine dökün.

Şimdi daha önce ayımış olduğunuz yumurta aklarını mikser ile önce düşük sonra en yüksek devirde köpük köpük olana dek çırpın. Sonra içine kaşık ile azar azar pudra şekerini ilace edin. Bu beze karışımını bir pastacı şırıngası ile yada torba şeklindeki krema sıkacağı ile pastanın supanglesinin üzerine sıkarak süsleyin. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 8-10 dakika pişirin. Yumurta aklarının uçları kahverengi olmaya başladığında pşmiş demektir. Bu bezeler fırından ilk çıktığı zaman önce sertleşecek daha sonra altındaki yumuşak malzeme nedeniyle yumuşayıp "marsh mellow" kıvamında olacaklardır.

Çikolata ve armut uyumunu sevenlere hem tatlı hem pasta olarak ikram edilebilecek bir pasta tarifi!

2 yorum:

  1. tariflerinle deyişik tatlarla mutfağımız şenlendi teşekkürler başarılar diliyorum

    YanıtlaSil
  2. çiçekçi; teşekkür ediyorum. arkadaşlarım yorum yazmak yerine genellikle telefon etmeyi tercih ediyorlar ama bloguma teşekkür yazılması elbette daha bir hoşuma gidiyor. Bu arada çiçekçi siteniz çok güzelmiş. Bağlantınızı not ettim:)

    YanıtlaSil