01 Ocak 2009

Kütük Pastası


Yeni Yıl gecesi için uydurduğum bu tarifi Alman'ların kütük pastasından esin-lenerek yaptım ama iç malzemeler oldukça farklı. Bizim kızların supangle'li pasta sevdiğini daha önce de yazmıştım. Yeniyıl gecesi onların da hoşuna gideceğini düşündüğüm bu pastayı uyarladım. Aslında malzemeler bizim doğumgünü pastamızın tarifi ile aynı ama miktarlar ve uygulaması farklı.Pastanın görüntüsü bir kütüğü andırdığı için adı "Kütük Pastası". Bu Pastanın üzerine sürülen çikolatalı kremanın(Ganaj) bir gece önceden hazırlanıp soğutulması gerekiyor.
Malzemeler:
Hamur
3 yumurta
120 gr şeker
50 gr Un
50 gr Buğday Nişastası
1 tatlı kaşığı Kabartma tozu
2 Çorba Kaşığı Kakao

İç malzeme:
1 Paket Supangle Tozu
400 ml süt
2 Çorba kaşığı tereyağı
2-3 Çorba kaşığı damla Çikolata(isteğe bağlı)
1-2 adet Muz (isteğe bağlı)

Üst Krema:
1 paket pastörize krema(200 ml)
1 paket sütlü yada bitter çikolata(80 gr)

Tarif:
Bir gün önceden kremayı küçük bir tencerede kaynama noktasına kadar ısıtıp çikolatayı içine atarak erimesini sağlayın. Ama sadece çikolataların eriyeceği kadar ısıtın çünkü fazla ısıtırsanız çikolatanın yapısı bozulur ve kremanız pütürlü bir kıvam alır. Bu karışımı biraz ılındıktan sonra kapağını kapatıp buzdolabında soğumaya bırakın. Çikolatalı kremayı 1 yada 2 gün önceden hazırlayabilirsiniz.

Hamurunu hazırlarken, önce fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Fırın tepsinize(35*40 cm civarı olmalı) yağlı kağıt yada pişirme kağıdı yayarak hazırlayın.
Şimdi önünüze 2 adet karıştırma kabı alın. 3 yumurtanın sarılarını ve beyazlarını ayırarak bu kaplara koyun. Bir Mikser ile önce yumurta aklarını bol köpüklü bir hale gelene kadar çırpıp 120 gr şekerin yarısını bu yumurta köpüklerine yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edin. Şimdi mikseri yumurta sarılarına daldırıp onları da iyice köpürtün. Kalan şekeri ilave edip çırpmaya devam edin. Şeker iyice karışıp açık sarı bir karışım elde ettiğinizde yumurta aklarını sarıların üzerine ilave edin ama henüz karıştırmayın. Mikser ile işimiz bitti.(Bu arada önce yumurta aklarını çırpıyoruz çünkü yumurta aklarını çırparken mikser uçlarında herhangi bir yumurta sarısı artığı olmaması gerekiyor) Bir kaba un, nişasta, kakao ve kabartma tozu karışımını eleyerek bu un karışımını da sarıların olduğu kaba aktarın. Şimdi bir tahta kaşık veya spatula yardımı ile yumurta sarıları, akları ve un unları yavaş hareketlerle karıştırın. Bu işlemin çok dikkatli yapılması gerekiyor ki köpürttüğümüz yumurtalar sönmesin. Hamur karışımında un taneleri gözden kaybolduğunda bir spatula yardımı ile hamuru tepsiye yayıp fırına koyuyoruz ve 12-15 dak. pişiriyoruz. Pişme sırasında bazen feci kabarıyormuş gibi görünebilir ama fırından çıkınca tekrar iniyor. Hamur fırındayken bir mutfak havlusunu tezgahımıza yayıp üzerine bir çorba kaşığı şeker serpiyoruz. Hamur piştiğinde tepsiyi bu havlunun üzerine çevirerek hamurun bir yüzünün havlunun üzerine gelmesini sağlıyoruz. Hamurun arka kısmına yapışık olan Yağlı kağıdı dikkatlice çekerek çıkarın. Eğer kağıt fazla yapıştıysa ve çıkarmakta zorlanıyorsanız kağıdın üzerine biraz su serpmek yardımcı olabilir. Dikkat! Bu işlemi mutlaka kek henüz ılıkken yapmak gerek, soğuduktan sonra hiç çıkmaz. Kağıdı başarıyla çıkardıktan sonra Pastamızın kekini (henüz ılıkken) mutfak havlusunun yardımı ile bir rulo şekline getirip o şekilde soğumasını sağlıyoruz.
O soğurken Supangleyi üzerindeki tarife göre(500ml süt yerine 400 ml süt kullanacaksınız) pişirip kaynamaya başladığında 2 çorba kaşığı tereyağını ilave ediyoruz. Supangle piştiğinde ılınması için kısa bir süre bekliyoruz. Sonra rulo pasta hamurunu havlu üzerinde açıp biraz ılınmış olan supangleyi bu hamurun üzerine yayıyoruz. Supangle soğumaya başlarken içine muz koyacaksanız soyduğunuz muzları pastanın uzun kenarına yakın bir şekilde uçuca yerleştirip yine isteğinize göre damla çikolataları da supanglenin üzerine serpip şimdi yine mutfak havlusunun yardımı ile muzlu taraftan başlayarak pastayı yeniden rulo haline getiriyoruz. Bu sırada pastanın kenarlarından supanglenin bir kısmı akabilir. Pastayı havlunun yardımı ile uzun bir servis tabağına aldıktan sonra Buzdolabından bir gün önceden hazırlamış olduğumuz çikolatalı kremayı çıkarıp mikser ile iyice çırpıyoruz. Bu kremadan 4-5 çorba kaşığı kadar bir miktar ayırıp rulo pastanın üzerine sürüyoruz. Şimdi bir çatal ile pastanın üzerine ağaç kabuğu görüntüsü vermek için çizgiler yapacağız. Kütüğümüzün budaklarını yapmak için patanın öünden ve arkasından kestiğimiz birer dilimi pastanın üzerine yapıştırıp onların da üzerini ve kestiğimiz yerleri daha önceden ayırdığımız çikolatalı krema ile kapatıyoruz. Kütüğümüz hazır:) Afiyet olsun...
Not: Bu pastadan artanlar olursa buzluğa atmak için çok uygun. Çikolata krizlerinizde çıkarmak üzere elinizin altında durur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder