03 Şubat 2009

Tuna Dalgaları Pastası "Donauwelle"



Bursa gezilerimiz devam ediyor.. Bugün Uludağın eteklerindeki 7 kızık köyünden biri olan "Cumalıkızık" köyüne gittik. Yaklaşık 700 yıl önce kurulan bu köylerden günümüze kadar korunarak gelebilmiş tek köy olma özelliğini taşıyan bu köy 80'li yıllarda koruma altına alınıp "Kentsel ve Doğal sit alanı" ilan edilmiş. Bursa şehrine bu kadar yakın olup da o yıllara kadar köy ortamının hiç bozulmadan korunmuş olması bence başlıbaşına bir mucize sayılabilir. Cumalıkızık son zamanlarda çevrilen pek çok dizi Kınalı Kar, Kurtuluş vs) ve filme ev sahipliği yaptığından ünü giderek artmış ve haftasonları ziyaretçi akınına uğruyor.



Biz yaklaşık 10 yıl önce henüz yeni keşfedildiğinde köyü ilk ziyaret ettiğimizde epey viran halde olan pek çok bina aradan geçen yıllarda uluslararası koruma projeleri sayesinde aslına uygun bir biçimde onarılmış ve bir iki bina dışında orjinal dokuyu bozacak hiçbir bina yok.

Esat Uluumay tarafından düzenlenen sevimli müzesi de köy halkının geçmişi ile ilgili pek çok objeyi barındırıyor. Esat Bey'in Bursa'nın Muradiye semtinde Şair Ahmet Paşa Medresesinde izlenime açtığı Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları müzesini de 2 gün önce ziyaret ettiğimizde kendisiyle tanışmış ve müzede sergilenen kıyafetlerin, takıların, ev eşyalarının hikayesini bizzat kendisinden dinleme fırsatını bulmuştuk. Cumalıkızık müzesi 1992 yılında açılmış ve köy müzeciliğinin en güzel örneklerinden biri sayılabilir.

Cumalıkızık gezimizden sonra eve döndüğümüzde bizi yine nefis bir pasta bekliyordu. Bu kez pastanın yapımında bizzat katkıda bulundum ve birkaç püf noktasına dikkat etmek şartıyla oldukça kolay bir ama çok lezzetli bir pasta olduğunu söyleyebilirim.



İşte pastamızın tarifi:

Tuna Dalgaları
Malzemeler
Hamur için:
125 gr Tereyağı
125 gr Şeker
3 Yumurta
200 gr Un
1/2 paket Kabartma Tozu
2-3 çorba kaşığı Süt
1 çorba kaşığı Kakao Tozu

350 - 450 gr Çekirdeği ayıklanmış Vişne(dondurulmuş olabilir)
2 çorba kaşığı şeker

Kreması için:
500 ml süt
1 paket Vanlyalı Pudig Tozu
150 gr yumuşak Tereyağı

Çikolata Gazür için:
100 ml Krema
150 gr Bitter Çikolata

Yapılışı:
Pastayı yapmaya karar verdiğinizde mümkünse bir gün önceden kreması için kullanacağımız vanilyalı puding'i pişirin. Böylece pudingin oda sıcaklığına gelmesi için cambazlık yapmanıza gerek kalmaz. Ben Puding'i(Muhallebi) hazır poşet pudinglerinden kullanarak yapıyorum, paketlerin üzerinde genellikle 750 ml süt ile pişirileceği yazar, biz pasta kreması yapacağımız için daha yoğun bir pudinge ihtiyacımız olduğundan 750 yerine 500 ml süt kullanıyoruz. Eğer kendi muhallebinizi pişirmeyi tercih ediyorsanız biraz yoğun vanilyalı ve oldukça sert kıvamlı bir muhallebiyi yine 500 ml süt ile pişirip aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Puding pişer pişmez kapağını sıkıca kapayın yada streç filmle kapatın ve öylece soğutun ki pudingin üzeri kaymak tutmasın.
Eğer dondurulmuş vişne kullanacaksanız vişneleri 2 çorba kaşığı şeker ile (su katmadan) bir taşım kaynatıp pişerken ortaya çıkan suyun süzülmesi için bir süzgüye alın. Taze vişne kullanıyorsanız sadece çekirdeklerini çıkartın ve fazla sularını almak için yine süzgüye koyun pişirme işlemine gerek yok.
Pastamızın kek kısmı için tereyağı ve şekeri birlikte çırpın yumurtaları birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, Kabartma tozu ve sütü ekleyip biraz daha çırpın.
Hamurun kıvamı yumuşakça olmalı eğer fazla sert olduysa az miktar (1-2 çorba kaşığı) süt ekleyin. Hamurun 2/3'ünü yağlanmış kelepçeli fırın kabına koyup (26-28 cm çapında) kalan hamura 1 çorba kaşığı kakao tozunu ekleyip tekrar karıştırın. Bu kakaolu hamuru diğer hamurun üzerine ekleyip onun üzerine de daha önceden hazırladığınız vişneleri serperek dökün. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.
Pastanın en çarpıcı yeri olan kreması Alman'ların Buttercreme dedikleri bir pasta kreması ve bu krema vişne ve çikolataya çok yakışıyor. Bu kremayı hazırlamanın en önemli püf noktası pudding(muhallebi) ile tereyağımızın ikisinin de oda sıcaklığında olması. Dolayısı ile pudingin birkaç saat önceden pişirilip ılıtılmış, tereyağının da en az 2-3 saat önce buzdolabından çıkarılmış olması gerekiyor. Bunu sağladıktan sonra 150 gr Tereyağını bir karıştırma kabında mikser ile çırpmaya başlayın. Bir tatlı kaşığı ile pudingten azar azar ilave ederek tereyağını çırpmaya devam edin. Tüm puding(Muhallebi) tereyağına katılana kadar azar azar ilave edin. Bu işlemi yaparken mikseri orta kademede çalıştırın. Bu işlemi yaparken 3 noktaya dikkat etmek gerekiyor:
1- Malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olacak
2- Puding azar azar katılacak
3- Mikser orta kademede çalışacak
Bu üçünden birine uymazsanız kremanız kesilebilir ve pütürlü bir kıvam alabilir.
Kremayı başarı ile hazırladıktan sonra ahala kelepçeli kalıbında duran kekin üzerine yayın.
Son olarak Ben Mari usulü ile (İçinde su olan bir tencerenin için oturttuğunuz bir kabın içinde) krema ve çikolatayı karıştırarak eritip pastanın üzerine incecik sürün.
Pastanız yaklaşık 2 saat buzdolabında soğuduktan sonra sunuma hazır. Pastayı kestiğinizde adının nereden geldiğini anlayabilirsiniz. Pastanın keki pişerken dibe doğru kayan vişneler pasta dilimlerinin dalgalı bir görünün almasını sağlıyorlar:)

Aşağıdaki Fotoğraf taaa Almanya'dan geldi.. Deniz bu tarifi uygulayarak yapmış:) Ellerine sağlık!

3 yorum:

  1. Ayyy Esin muhtesem görünüyor!! Fotograf icin sectigin köse de cok schik :))

    Acaba ben bu pastayi, dogumgünüme cagirdigim arkadaslarima yapsam, tereciye tere mi satmis olurum??
    bir de korktum, su krema kesilirse filan :-P

    YanıtlaSil
  2. Tereciler de kendilerine pasta yapilmasina bayilirlar Deniz:))
    tarifteki 3 noktaya dikkat edersen kesilme tehlikesi yok. Hazirlamaya da bir gun oncesinden baslarsan cok rahat yapabilirsin..
    Fotograf kosesi konusunda annemlerin evinde bol secenek mevcut valla:))

    YanıtlaSil
  3. Aaa inanmiyorum benim pastam da burada :-))
    ama cidden, hayal ettigim kadar neffis birseymis :-P tekrar cok tesekkürler Esin'cim!
    öperim
    deniz

    YanıtlaSil