15 Mart 2009

Limonlu Kaesekuchen / Cheesecake


Doğrusu bu pastamın adını nasıl yazacağımı gerçekten bilemedim. Türkiye'de bilinen adı ile cheesecake Almanca adı ile Kaesekuchen Türkçemizde "Peynir-pastası" anlamına geliyor ve bu pek iştah açıcı bir isim değil. Oysa Almanya'da çok sevilen bu pastanın peynirle pek alakası yok. Bazı tariflerde tatlı lor kullanılarak yapılan bu pastayı ben annemden öğrendiğim gibi süzme yoğurt kullanarak yapmayı tercih ediyorum. Zaten bugün vereceğim tarifi de annem uyarladı ve burada beraber yaptık. Orjinal tarif Almanya'da Deniz'in bir arkadaşından geliyor ama malzemeleri Türkiye'ye uygun olarak değiştirdik. Almanya'da bu pastanin yapiminda "Quark" denilen süzme yoğurt kıvamında bir peynir kullanılıyor. Biz ise onun yerine süzme yoğurt kullanıyoruz. Ama süzme yoğurt alırken tarihin yeni olmasına dikkat edin, ekşi yoğurtla pek güzel olmayabilir. Ben genellikle "Sütaş süzme yoğurt" kullanıyorum ve buradaki miktar tam da sütaş paketlerine uygun "750 gr". Ben kendim süzeceğim derseniz yaklaşık 1,5 kilo yoğurdu bir gece önceden bir tülbentle bir süzgecin üzerine koyup altına koyduğunuz kaseyi de arada bir boşaltarak elde edebilirsiniz.
Pasta çok hafif bir tatlı ve içindeki limon nedeniyle çok da ferah bir tadı var. İçindeki malzemeler hiç Kaesekuchen/Cheesecake yememiş olanlara garip gelebilir ama deneyenlerin beğeneceğinden eminim. Üstelik yapımı da çok kolay!
Neyse artık tarife gelelim;

Limonlu Kaesekuchen / Cheesecake
Malzemeler
Hamur:
150 gr un
1 silme tatlı kaşığı Kabartma tozu
1 Yumurta
65 gr Şeker
65 gr Tereyağı

Yoğurt kreması:
750 gr Süzme Yoğurt
50 ml(yarım çay bardağı) Sıvı yağ
80 gr Şeker
1 Limon Suyu
3 Yumurta (1 Tam + 2 sarı)
350 ml süt(1,5 bardak)
1 Paket Vanilyalı Puding tozu(750 ml süt için olan hazır poşetlerden)

Üzerine kar tabakası:
2 yumurta akı
50 gr şeker

Yapılışı:
Un, Kabartma tozu, Yumurta, Şeker ve tereyağını elinizle ya da mikserin yoğurma çubukları ile bir tart hamuru haline getirin. Yaklaşık yarım saat buzdolabında dinlendirin.
Bu arada Süzme yoğurt, Sıvıyağ, Şeker, Limon suyu, Yumurta ve yumurta sarıları(dikkat beyazlarını atmayın, sonra üzeri için kullanılacak), süt ve Puding tozu'nu büyükçe bir kaseye koyup çırpma teli ile çırparak karıştırın ya da mikserden geçirin. Bu aşamada elde edeceğiniz malzeme oldukça sıvı olacaktır bu sizi şaşırtmasın, olması gereken kıvam bu zaten...

Fırınınız 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Kelepçeli bir fırın kabını (26 cm'lik) yağlayıp buzdolabında dinlenmiş olan tart hamurumuzu kabın dibine ve yaklaşık 3 cm'lik kenarlarına yayalım. Oldukça ince bir hamur olacaktır. Bu hamurun üzerine yoğurtlu karışımı döküp dikkatlice fırına verin. Çok sıvı olduğundan dikkatli olun, kabın kenarından taşmasın.
175 derecelik fırında 1 saat pişecek. Bu arada pastanızı takip edin, küçük fırınlarda kenardan çıkan hamurların biraz yanma ihtimali var, henüz 1 saatin dolmasına çok varken kızarmaya başlarsa üzerini bir alüminyum folyo ile kapatıp pişirmeye o şekilde devam edin. Normal şartlarda üzerinin çok fazla kızarmaması gerekiyor.
1 saatin dolmasına az kala Yumurta aklarını çırparak sert kıvamlı bir köpük elde edin ve sonra azar azar şekeri ilave edin ve çırpmaya devam edin. Kaşıktan kolay düşmeyen kıvamda bir köpük elde etmek gerekiyor.(Yumurta aklarını çırparken mikserin çırpma tellerinde diğer hamurun kalıntıları olmamalı!) 1 saat dolduğunda pastayı çıkarıp üzerine yumurta aklarını sürüyoruz. Şimdi pastayı bir daha fırına verip 10-15 dakika üzeri güzel kızarana kadar biraz daha pişiriyoruz. Pastamız hazır. Üzerindeki yumurta akları marsh mellow kıvamında yumuşak olacaklardır.
Ancak bu pastayı ikram etmeden önce iyice soğutmak gerekiyor. O yüzden bir gece önceden hazırlamanızı tavsiye ediyorum.

15 yorum:

  1. pastanın resmini görünce gene canım çekti gene.
    gülhan arkadaşımız bize pastandan ikram etti.pasta yemeyen babam bile bayıldı ve anneme direktif verdi sende yap diye.veee tarifler havada ucuştu.
    serin serin tadı muhteşemdi...en kısa zamanda deneyeceğim.herkese şiddetle tavsiye ederim çok hafiffff ve lezzetliiiii.....esinciğim süpersinnnn
    hülya aktoprak gülperçin

    YanıtlaSil
  2. Hülya'cığım, Gülhan'ın sonunda cesaret edip blogdaki kurabiye ve pastaları denemesine ve sizlerin de beğenmesine çok sevindim. Yorumların için de ayrıca teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. hem de kaç tarifi denedim.. birebir tutuyor, teşekkürler. bu pasta hem şık hem lezzetli. Doğrusu bir saatin sonunda üzerine yumurta akını koymak için çıkardığımda oldukça sıvıydı, biraz endişelendim ama sonradan donup tam bir "Kaesekuchen" oldu. Ege üzerindeki katmanı sevmedi pek.. onsuz yapsam sa olur herhalde dimi?

    YanıtlaSil
  4. Evet Gülhan'cım, annem bir kez öyle yapmış zaten.. Yumurta aklarını da ziyan olmasınlar diye karışıma ekleyivermiş. Yalnız o zaman pastanın üzeri pek gösterişli olmuyor. Belki o durumda üzerine biraz vişne peltesi konulabilir: Yaklaşık 250 gr dondurulmuş vişne 1-2 çorba kaşığı şeker ve 1-2 çorba kaşığı nişasta (yarım çay bardağı kadar su yada meyve suyu da ilave edilebilir)ile biraz koyulaşana kadar pişirilip(sadece birkaç dakika...) soğumuş olan pastanın üzerine yayılır...

    YanıtlaSil
  5. Esin merhaba ellerine sağlık .Ben Gülhan'da kaesekuchen tattım ,o günden beri aklımda süperrrrr fakat henüz yapmaya fırsat bulamadım .yaparsamda Emirhan ve ben bitirene kadar başından kalkamayacağız sanırım ;)).Canım arkadaşım Gülhan'ında ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. sevgili zyn,
    afiyet olsun.. Yapımı gerçekten çok basit ama lezzeti mükemmel bir kaesekuchen bence de.. Bugün yeni bir Kaesekuchen tarifi ekleyeceğim. "Tabansız Kaesekuchen" Onu da denemenizi tavsiye ederim. Üzerine orman meyveleri peltesi ile yaptım. Tarifi bugün yada yarın bu sitede bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. merhabalar...almanyadayken kahvenin yanında keyifle yediğim bir pastaydı tarifini bulmak beni sevindirdi...hatta şuan fırında akşam misafirlerimize değişik bir tat olacak anck kafama takıldı fırına atalı 40dk olmasına rağmen içine döküğüm harç hala su gibi :S korkuyorum olmazsa diye

    YanıtlaSil
  8. 1 saat ya da 1 saat 15 dak içinde mutlaka pişmiş oluyor. çeşit çeşit farklı fırında defalarca denenmiş bir tarif.. Ama kafama takıldı.. Şu anda fırındaysa akşam ikram saatine kadar soğumayacaktır. çünkü pasta esas kıvamını tam anlamıyla soğuduktan sonra alıyor. yani bu akşam ikram edecekseniz mutlaka buzdolabında soğutmaya çalışın ama yarına da birazını ayırın ki pasta tam oturduktan sonra en azından kendiniz bir keyif dilimi yiyin..sonra da yorumlarınızı beklerim..

    YanıtlaSil
  9. evet aynen dediğiniz gibi 1saat 15 dk kadar pişirdim soğuduktan sonra 1 saat kadar buzdolabında bekledi ve sonuç bugune 1 dilim bile kalmadı hehehe herkesin yiyeceğini tahmin etmemiştim, bayıldılar...şuan yine yapıcam 2 tane birden birini ablama birinide bir komşumuz için...ben soğuduktan sonra tadına bakma fırsatı bulamadım dün inşallah yarın rahat rahat yiyebileceğim..ha birde sormak istiyorum acaba iç harcına yumurta koymasam hiç olur mu?

    YanıtlaSil
  10. ohhh rahatladım ben de:) gerçi güzel olacağından emindim zaten de soğutma konusunda yeterli vaktinin olmamasından endişeliydim sadece:)içine yumurta koymadan olacağını hiç ama hiç sanmıyorum.. ama üzerine yumurta akı koymadan da pişirilebiliyor.. o zaman görüntüyü kurtarmak için üzerine tabansız kaesekuchen (kaesekuchen ohne boden:) tarifimdeki gibi meyve peltesi koymanızı tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  11. merhabalar,sitenizi gezerken özenli tariflerle karşılaşmam buraya sık sık uğramamı sağladı diyebilirim.çünkü bende bir mutfakseverim.ben ve iki kızım eşim ne kadar çok sevmesede cheesecake düşkünüyüz.limonlu kaesekuchen tarifinizide cheesecake tarzı olduğu için denedim.verdiğiniz gr ve önerilere uyarak,tadını beğendik fakat size sormak istediğim şu;acaba sizin yaptığınızda da içi ıslak mı oluyor?ve eğer varsa başka cheesecake tarifi aratmayacak bir tarifiniz varsa bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.kesildiğinde ipeksi dokusu olan tarifler favorimiz=)güzel tariflerinizin devamını diliyorum hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  12. merhaba,
    Bu pastanın dokusu aslında tam da sizin dediğiniz gibi ipeksi bir kıvamda oluyor ve içi pek ıslak olmuyor. Fırınızın ısısını biraz düşürüp pastayı bir nebze daha uzun sürede pişirmeyi deneyebilirsiniz. Ya da üzerinin fazla hızlı kızardığını düşünüyorsanız üzeri kızarmaya başlarken bir alümüminyum folyo ile üzerini kapatarak pişirme işlemini biraz daha uzatmayı deneyebilirsiniz. Daha kuru kıvamlı bir pasta için ise tabansız cheesecake tarifimi deneyebilirsiniz. Elimdeki onlarca tariften en güzel ve en kolay uygulanabilir olanları bunlar olduğundan bu iki tarifi paylaştım. Ama yaptıkça ve beğendikçe paylaşmaya devam ediyorum:)
    Nazik yorumlarınız için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  13. merhaba esin hanım,
    benim ismim hatice. dün bu tarifinizi denedim ve gerçekten tek kelimeyle mükemmel bir kaesekuchen olduğunu söyleyebilirim. ben almanyada doğup büyüdüm ve bazen alman pastalarını çok arzuluyordum türkiyede. hep almanya da tattığım kaesekuchen gibi bir tarif aradım. malum burda quark (kwark) diye birşey satılmadığı için, bildiğim quarklı kaesekuchen tarifini yapamadım. ama 3 yıl sonra bu tarife rastaladım, denedim ve size kocaman bir teşekkür borçluyum :) inanırmısınız öyle özlemle yedim ki eşime bir tek dilim verdim, gerisini hep ben yedim :)...
    bu ara quark bence çok az yağlı bir yoğurt türü. 0.5 ½ yağ oranlı. tadı da biraz buruk. süzme yoğurdun az yağlısı bence bu tarif için uygun. bazıları labne peyniri kullanıyorlar. ben denedim ve bana göre olmadığını farkettim...
    birde sormak istediğim birşey daha var. ben tarifteki limonsuyunu katmasam olurmu ? yada 1-2 damla kullansam ? teşekkür ederim bu güzel tarfilerinizin paylaşımı için...

    YanıtlaSil
  14. Hatice Hanım,
    Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Benim annem yaklaşık 40 yıl önce Almanya'dan Bursa'ya geldiğinde bırakalım Quark'ı veya labne'yi süzme yoğurt bile pek bulunmuyormuş. O zamanlar annemler yoğurdu tülbentte süzerek kaesekuchen için gereken süzme yoğurt kıvamında yoğurdu elde ediyorlarmış. Benim tarif defterlerimdeki onlarca Kaesekuchen uyarlaması da zaten hep annemlerin denemeleri sonucu elde edilmiş Alman tarifleri.
    Labne peynirini pişirmeden yapılan bazı Kaesekuchen tariflerinde kullanabilirsiniz. Ama Labne pişince bizim bildiğimiz Quark'lı pastalar gibi ipeksi bir kıvamda olmuyor. Daha pütürlü bir kıvamı oluyor.
    Son sorunuz; Limon suyunu hiç koymasanız da olur. Biraz lezzet katmak için kullanılıyor. Ama onsuz da olur.
    Bu arada annemden çok kolay bir tarif daha aldım en kısa zamanda kendim de yapıp, fotoğraflayıp siteye ekleyeceğim.
    Yorumlarınız için tekrar teşekkürler!

    YanıtlaSil
  15. esin hanım annenize çok teşekkür ederim. ellerinden öperim :) o alternatifleri de düşünmüş sağolsun varolsun... tabi ki sizin marifetli ellerinizede sağlık olsun :)
    o kadar çok beğendim ki bu tarifi şu an 2. defa yaptığım kaesekucheni yiyorum :) bu sefer üstündeki kar tabakasını yapmadım ve limonda kullanmadım ve tadı biraz daha çok hoşuma gitti. tekrar teşekkürler. sizin tariflerinizi takip edeceğim :)

    YanıtlaSil