25 Ekim 2009

HAVUÇLU KEK


Evet biraz geç oldu ama biz de sonunda "Issız adam" ı seyrettik. Eh Issız Adam'ı seyredip de Havuçlu kek yapmadan olmaz tabii.. Yıllar önce bir kez yapmıştım sanırım ama sonra bir daha yapmamıştım.. Elimdeki tarifleri inceledikten sonra aşağıda göreceğiniz tarifi harmanladım. İçinde hiç yağ olmaması sizi şaşırtmasın içindeki havuçların verdiği nem sayesinde yumuşacık bir kek oluyor. Ama her kekte olduğu gibi şeker ve yumurtayı çırpma aşamasında mikserinizi epey bir kullanmanız gerekiyor. Ne kadar güzel köpürtürseniz o kadar yumuşak bir kekiniz olacak. Miktarları her zamanki gibi gr cinsinden yazıyorum. Bu konuda benden nefret edenler var ama İkea'da çok ucuza mutfak tartıları bulabilirsiniz. Pasta veya kek yapmayı azıcık seviyorsanız şu mutfak tartılarından bir tane edinmelisiniz:)
Bu tarifle yapılan kek miktarı büyük boy bir kutu kabı için uygun ölçüde. Eğer çırpma olayını yeterince uzatmış ve unlu karışımı katarken gerekenden fazla karıştırmadıysanız bu kek bir miktar kabaracaktır. O nedenle fırın kabınızın sadece 2/3'üne hamur doldurun. Daha da hamur artarsa bir küçük kaseye yada başka küçük bir kalıba bir mini kek yapıverin. Ama: kalıbınızın dibini çok iyi yağlayın ya da daha iyisi yağlı kağıt kullanın.. Bu kekin biraz tabana yapışma özelliği var. Aynı nedenle keki kalıptan çıkarmadan önce biraz soğumasını bekleyin. Bir de yaptığınız mini kekin pişme süresi büyük keke göre daha çabuk olacaktır. Büyük boy kek için 35-45 dak gerekirken mini kek için 20-25 dak. yeterli olacaktır. Kekin pişip pişmediğini tahta bir çubuk(ben çöp şiş çubuğu kullanıyorum) kullanarak anlayabilirsiniz. Çubuğu kekin içine saplayıp çıkarın. Çubuğun üzerinde halen çiğ hamur kalıntıları varsa daha pişmesi gerek demektir. Çubuk kekin içinden temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.(Çocukken annemden öğrenmiştim)

ISSIZ ADAM KEKİ
Malzemeler:
5 Yumurta
250 gr Şeker
1 paket vanilya şekeri
1 büyük havuç rendesi(yaklaşık 150 gr)
100 gr iri dövülmüş ceviz
200 gr un
1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe göre arttırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
1 paket kabartma tozu

Üzerine serpmek için pudra şekeri

Tarif
Unu, tarçın ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Havuç ve cevizi de bir kapta karıştırıp hazırlayın. Yumurta, şeker ve pudra şekerini mikser ile önce düşük sonra en yüksek devirde en az 5 dakika çırpın. Havuç ve cevizi ilave edip düşük devirde şöyle bir karıştırın. Un karışımını da ekleyip bir tahta kaşık ya da spatula yardımı ile hamura yedirin ama dikkat: bu aşamada fazla hızlı karıştırmayın yoksa biraz önce yumurtaları çırparken elde ettiğiniz köpükler söner ve kekiniz sönük ve sert olur. Hamurunuzu yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın kabınıza döküp. 175 derecelik fırında kabınızın büyüklüğüne göre 20-25 ya da 35-45 dak. pişirin. Yukarıda bahsettiğim yöntem ile arada pişip pişmediğini kontrol edin. Tarçınlı bir kek olduğundan üzeri daha çabuk kızaracaktır görüntüsüne aldanmayın!
Kek piştikten sonra acele edip hemen kabından çıkarmayın lütfen yoksa benim ilk seferde başıma geldiği gibi kekinizin yarısı kabın içinde kalabilir. Biraz ılındıktan sonra dikkatlice çıkartabilirsiniz. Ama lütfen nazik davranın çünkü yağ içermeyen pandispanya cinsi bir kek olduğundan çok yumuşak olacaktır.
Kekin üzerine soğuduktan sonra bir çay süzgeci yardımı ile pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder