05 Şubat 2010

Babaanne Kurabiyesi


Bugünün tarifi üst kat komşum Siray teyzeye ait. Kendisi 3 çocuk 5 torun sahibi bir süper babaanne olarak sanırım bu kurabiyeleri yüzlerce kez yapmıştır. Artık görevi gelinler devralmış. Ben de tarifi yine komşum olan Rezzan'dan aldım ama yapılışını Siray teyze anlattı. Siray teyzenin anlatımına göre kurabiyeler çok minik hazırlanmalı ve fırında mümkün olduğunca uzun süre tutulmalıymış ki kıtır kıtır olsunlar!
Ben kurabiyeleri geçen hafta yapmıştım ve kavanozun dibinde kalan birkaç tanesi bugün hala gayet kıtır kıtır ve lezzetliydiler.
Hamur oldukça yumuşak bir hamur ama içindeki yağ oranından dolayı minik toplar yapılabilecek bir kıvamı oluyor.Fırında şekilleri hiç bozulmuyor. Yani tepsiye dizerken çok fazla kabarma ya da yayılma payı bırakmaya gerek yok.
Babaanne Kurabiyesi
İşte Malzemeler:
500 gr Un (yaklaşık 4 su bardağı)
250 gr Tereyağı /Margarin (erimiş olacak)
1/2 kahve fincanı zeytinyağı
2 yumurta (oda sıcaklığında)
200 gr pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı kırık fındık
2 yemek kaşığı kırık ceviz
1 yemek kaşığı ıslatılmış kuru üzüm/kuş üzümü
1 limon kabuğu rendesi

Tarif:
Tüm malzemeleri elinizle ya da mikserin yoğurma çubukları ile karıştırarak yumuşak ama şekil alan bir hamur alde edin. Fırın tepsinize yağlı kağıt serip ya da yağlayıp tepsiye minik toplar halinde kurabiyeleri dizin. Fotoğrafı özellikle bir çay bardağının yanında çektim ki küçüklüklerini görün.. Küçük toplardan kastım yaklaşık 3 cmlik bir çapı olan toplar. Daha büyük olursa dışı kızarıp içi yumuşak olabilir.
Kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 15 dakika kadar pişirdiğinizde üzeri kızarmışsa fırını kapatıp 10 dakika daha fırında tutun iyice kıtır olacaklardır. Ama her fırının pişirme süresi farklı olduğundan verdiğim süreler kesin değil özellikle ilk yapışınızda mutlaka kızarıp kızarmadıklarını kontrol edin ve yanmadan önce çıkarın:)

1 yorum:

  1. esincim ellerinme sağlık tarif içinde rezzan hanıma tabi super babaanneye :)
    süper görünüyor eminim tadıda öyledir
    afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil