23 Ekim 2010

Köstebek Pastası


Haftalardır bloguma ulaşamadıktan sonra sonunda bu akşam sayfadaki hatanın giderildiğini ve blogumun kumanda paneline ulaşabildiğimi fark ettim. Aradan geçen zamanda en az 2 ya da 3 tarif fotoğrafları ile beraber bloga yazılmak üzere hazır hale gelmişti. Sondan başa doğru giderek biriken tarifleri yazmaya hemen bu gece başlıyorum:
Geçtiğimiz hafta içinde eşimin yaş gününü kutladık. Eşimin "Rote Grütze" sevdiğini bilen annem Bursa'dan gelirken elinde Rote Grütze'li (Kırmızı orman meyveli pelte)bir Köstebek Pasta tarifi ile gelmişti. İlk denemeden olumlu puan alan pasta hemen bloga yazılmayı hak etti. Köstebek pastalar genellikle yapılan kakaolu bir pandispanyanın içinin bir miktar oyularak meyve ve krema ile doldurulması ve oyulmuş olan kısmın kırıntılar haline getirilerek üzerine serpilmesi ile elde ediliyor. Adını da sanki bir köstebeğin toprağın üzerinde yaptığı tümseklere banzemesinden alıyor. Bizim tarifimizde meyve yerine kırmızı orman meyveleri ya da vişne peltesi kullanılıyor. Çikolata, vişne ve vanilya uyumunun nefis bir örneği.. Pandispanya hamuruna konulan supangle tozu sayesinde keki de nefis bir aromaya sahip oluyor. Supangle tozu kullanmak istemeyenler 3-4 çorba kaşığı kadar kakao, 2 çorba kaşığı nişasta ve 2-3 çorba kaşığı şeker kullanarak yine kakaolu bir pandispanya elde edebilirler ama Supangle tozu ile nefis bir kek elde ediliyor.İşte tarifimiz (Woche Heute dergisi-No 20/10) :
Köstebek Pastası
Pandispanya için Malzemeler:
3 Yumurta
125 gr Şeker
1 fiske tuz
60 gr un
1 paket "supangle" (toz halinde)
1 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu

Meyve peltesi ve Krema için malzemeler:
400-500 gr vişne, frambuaz ya da karışık kırmızı meyve
250 ml (bir bardak)vişne suyu
2-3 çorba kaşığı şeker
2-3 çorba kaşığı Mısır nişastası

2 paket krema(400 ml)
1 paket vanilya şekeri
2-3 çorba kaşığı pudra şekeri
2 paket krema sertleştirici (Dr Oetker)

Tarif
Bu pastayı bir gün önceden hazırlarsanız buzdolabında bir gün demleneceğinden(!) daha lezzetli oluyor. Pandispanya için yumurtaların aklarını sarılarından ayırıp mikser ile aklarını çırpmaya başlayın. Bu arada yavaş yavaş şekeri ve bir fiske tuzu ilave edin ve kaskatı olana kadar çırpın. Unu ve supangle tozunu bir kabın içinde iyice karıştırın. Şimdi sırası ile yumurta sarılarını unu ve supangle tozunu ilave edip hafifçe karıştırarak yumurta köpüklerini çok söndürmeden tüm malzemeleri birbirine yedirin. Yağlanmış kelepçeli bir pandispanya kalıbına(26 cm çaplı) hamuru döküp üzerini düzeltin ve önceden ısıttığınız fırında 175 derecede yaklaşık 25 -30 dakika pişirin. Fırınınızdan emin olamadıysanız 25 dakikadan sonra her 5 dakikada bir, bir kürdanı kekin ortasına doğru saplayıp pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kekin içinden neredeyse temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Ama üzerine yapışan cıvık hamur parçaları varsa birz daha dursun demektir.
Kek piştikten sonra tel ızgaranın üzerina alıp soğumaya bırakın.
Şimdi bu keki oymak için elinize bir çorba kaşığı alın ve kenarlarından ve dibinden 1-2 cm kalacak şekilde oymaya başlayın. İçinden çıkan hamurları bir tabağa koyup biraz kuruması için üzerini kapatmadan açık havada bırakın. Bunları daha sonra kırıntı haline getirip pastanın üzerine serpeceğiz.
Meyve peltesi için vişne suyundan az bir miktar ayırıp bir kasenin içinde mısır nişastasını bu vişne suyu ile ezin. Diğer meyveleri meyve suyu ve şeker ile birlikte bir taşım kaynatın. Şimdi ezdiğiniz nişastayı karıştırarak bu meyvelere ekleyin. Koyu kıvamlı (ama akışkan olmalı) bir hale gelmiyorsa biraz daha nişastayı su ya da meyve suyu ile ile ezip ekleyin. Bu arada tadını da kontrol edin şekeri sizin için az ise biraz şeker ilavesi yapabilirsiniz. Pelte biraz ılınınca kekin çukur kısımlarını bu pelte ile doldurup buzdolabında soğutun.Peltenin bir kısmını üzerini süslemek için ayırın(3-4 çorba kaşığı kadar).
Pelte soğuduğunda kremanızı vanilya şekeri ve pudra şekeri ile önce hafifçe çırpıp sonra krema sertleştirici ekleyip krema sertleşene kadar iyice çırpın. Peltenin üzerine hafif bombeli bir şekil vererek kremayı yayın ve buzdolabında soğutun. Servisten önce kalan meyve peltesini pastanın ortasına yayıp diğer kısımlarını hamur kırıntıları ile kaplayın. Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. Pasta harika olmuş Esin Hanım. Kara orman meyvelerinin aromasını, rengini, tadını... kısacası herşeyini çok severim. Çikolata ile de çok yakışıyor. Ellerinize sağlık.
    Eşinizin doğum günü de kutlu olsun...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. :) Teşekkür ederim dokuzuncubulut! Epeydir elimde biriken tariflerimi yazmaya bir türlü vakit ayramıyordum. Yorumunuzla beraber bir güç geldi. Yeni bir tarif eklemeye karar verdim. Bu arada ben de dokuzuncu bulut'un takipçisiyim. Yazılarınıza ve fotoğraflarınıza hayranım;)

    YanıtlaSil