20 Kasım 2008

Limonlu Kurabiye


Evet! Yine bir Kurabiye... Bu Kurabiyeleri Elçin Portakal sepetim şenliğimizde yapmıştı ama o gün ben bunlardan tadamamıştım. Daha sonra Elçin'in http://www.cinchin.com/ sitesinde kurabiyelerin tarifinde mısır unu kullanıldığını görünce çok ilgimi çekti. Çünkü mısır ununun taneli yapısının kurabiyelere güzel bir doku kazandıracağını düşündüm. Tabiiki denemeden bilemezdim. Geçen hafta TEGV gönüllü toplantısı için benden de kurabiye gönüllüsü olarak kurabiye yapmam istendiğinde klasik baharat çocukları ve cevizli kurabiyelerin yanına bir de bu limonlu kurabiyelerden yaptım. Gerçekten de çok lezzetli bir kurabiye oldu. Ben orjinal tariften biraz daha az şeker kullandım çünkü kurabiyelerin üzerine pudraşekerli limonlu bir sos sürdüm. Onun da üzerine renkli pasta süsleri serptim ama bunları sadece görüntüleri biraz daha cazip olsun diye serptim. Bence bu şekerlemeler olmadan daha lezzetli oluyorlar..Orjinal tarif için http://www.cinchin.com/

Benim uyarlamam ise:


Malzemeler

125 gr tereyağı
100 gr tozşeker
2 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
155 gr un
110 gr mısır unu


Üzerine
7-8 çorba kaşığı pudra şekeri
1-2 çorba kaşığı limon suyu yada 1 kaşık limoncello likörü ve 1 kaşık limon suyu
sosun renginin sarı olmasını istiyorsanız birkaç damla da sarı gıda boyası


Fırın 160 dereceye ayarlıyoruz, fırın tepsimize yağlı kağıdımızı seriyoruz yada tepsiyi iyice yağlıyoruz. Yağ ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırptıktan sonra yumurta sarısı, limon kabuğu, un ve mısır ununu ekleyip hamuru yoğurarak bir top haline getiriyoruz. Unlanmış bir tezgahta 7-8 mm'lik bir hamur açarak kesme kalıpları ile kesip tepsiye dizerek yaklaşık 15-20 dakika hafif sararana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkınca spatula ile tel ızgara üzerine alıp soğutuyoruz.
Kurabiyeler soğuyunca bir kasede pudra şekeri ve limon suyu yada limonçello karışımı(ve istiyorsanız sarı gıda boyası) ile bir sos hazırlıyoruz. Yalnız sosu yaparken sıvıyı pudraşekerine azar azar ilave etmek gerek. koyu boza kıvamında bir karışım olduğunda sıvı eklemeyi kesin. Eğer fazla sulu olduysa biraz daha pudra şekeri ilave edebilirsiniz. Bu sosu kurabiyelerin üzerine bir pastacı fırçası yada tatlı kaşığı yardımı ile sürüyoruz ve kurabiyelerin üzerinin kuruması için yeniden ızgaranın üzerine koyuyoruz. Bu aşamada üzerine renkli şekerlemlerden serpmek istiyorsanız koyabilirsiniz. İyice kuruduktan sonra kapalı bir kapta 1-2 hafta tazeliklerini korurlar..

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık, adresimi verdiğin için teşekkürler. Bir dahaki sefere senin yaptığın sosla deniycem. Sosa yıldızların yada kalplerin yarısını batırmayı düşündüm, bakalım nasıl olacak??? Elçin

    YanıtlaSil
  2. evet, bu da iyi fikir. görüntü çok hoş olur:)
    senin yeni tariflerini de takip edeceğim elçin!

    YanıtlaSil