09 Ocak 2009

Fincan kek


Her pazar evimize birkaç çeşit gazete alınır. Herbirinin pazar günleri için hazırlanmış özel ekleri vardır ama ben yıllardır her pazar ilk olarak cumhuriyet dergi'yi elime alıp genellikle sondan bir önceki sayfada yer alan Aylin Öney Tan'ın "Yemek" köşesini okurum. Yemek tarifleri kadar yemek öykülerini de severim ve yemek tariflerimi sakladığım klasörde Aylin Hanım'ın onlarca tarifi var. Geçen Pazar "Kahve Fincanında şipşak esmer kek" adı ile verdiği tarif benim gibi sıcak kek seven ve acelesi olanlara hızır gibi yetişecek bir tarif. Eğer evinizde bir mikro dalga fırınınız varsa mutlaka deneyin çünkü yapımı sadece 1 dakika sürüyor! Aylin hanım da tarifi Avusturalyalı yemek yazarı Janet Clarkson'dan (theoldfoodie.blogspot.com) almış. Gazetedeki tarif 1 kaşık su ile yapılıyordu ben soda ile de denedim daha pofuduk bir kıvamı oldu. Her iki türlüsünü de yapabilirsiniz.

Annemden ve Gonca'dan aldığım geribildirimler üzerine bir not daha eklemek istiyorum. Fotoğrafta görülen fincan kek küçük boy bir nescafe fincanının içinde 1,5 ölçekle yapıldı. Yani aşağıda vereceğim tarif büyük boy bir fincanın içinde biraz az görünecektir. Ayrıca un ölçüsünü alırken kaşığı çok fazla doldurmayın yada suyunu biraz daha fazla koyun. En önemlisi bu keki henüz sıcakken yiyin çünkü soğuduktan sonra çok sertleşiyor!

Tarifi benim anlatımımla yazıyorum.
Malzemeler
2 Çorba Kaşığı Un veya Kekun
2 Çorba Kaşığı Şeker
1 Çorba Kaşığı Kakao
1 Çorba Kaşığı sıvı yağ
1 Çorba Kaşığı su yada soda
isteğe bağlı 1 parçacık çikolata, tarçın, bir top dondurma, bir kaşık krema vs..
Pişirme kabı olarak mikrodalga fırına dayanıklı bir kahve fincanı

Tarif
bir kaşık yağı fincana koyun(böylece kekin dibi fazla yapışmıyor) sonra diğer malzemeleri ekleyip bir tatlı kaşığı ile güzelce karıştırın. Karışıtırmak çok zor oluyorsa biraz daha su yada soda ilave edin. (Ben yaparken üzerine bir parça çikolata koydum pişerken çikolata eriyip kek üzerine sos gibi oldu.) Şimdi kahve fincanını mikrodalgada yüksek ayarda(benimki 900 watt) 45 sn tutun.
İşte üzerinden dumanlar tüten kekiniz hazır. Kahvenin yanına kaşık kaşık yiyebilirsiniz. Yada yemekten sonra hızlı bir tatlı olarak bir top dondurma yada bir kaşık krema ile ikram edebilirsiniz..

9 yorum:

  1. das hört sich ja gut an und werde ich bald ausprobieren

    YanıtlaSil
  2. bunu bugün deniyecegim :-P
    Esin ben Esin-ti'ye üye oldum :)
    artik tüm gelismelerden haberdar olacagim :))
    sevgiler...
    deniz :) & Lara

    YanıtlaSil
  3. Heey ilk üyem sen oldun:)
    Bu kek ile ilgili geribildirimini almak isterim cünkü annem ve Gonca cok memnun kalmamislar mikrodalga ve malzeme cinslerine gore farkli sonuclar cikabiliyor..
    Laracigimizi bizim icin öp lutfen:)

    YanıtlaSil
  4. Esiiiiiiiiiin, sen cok yasa, e mi!!
    Walla dünkü tatli krizimi Supangle yatistiramadi, gece! yatmadan önce Emre'ye bu süpper hizli kekin tarifini gösteriyordum, hadi hadi yap hemen ye" diyerek kanima girdi!
    Ben de 40sn. yaptim ve 10 sn. icinde yuttum :-P
    Icine -yine Emre'nin tavsiyesiyle- ceviz parcaciklari koydum.
    Süpper oldu, harika birsey, fincandan, sicacik, kasik kasik yedim ve mutlu mutlu uyudum :)
    yasasin siskoluk! :))

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşım sonunda denedik.. gecenin onbirinde, Denizin yorumu da benim kanıma girdi.. ilk deneme fincanını çok beğenmedik.. ikincide unu azaltıp suyu çoğalttım dediğin gibi, harika oldu çikolatalı sufle gibi.. Bilal tarife kendi yorumunu ekleyip üçüncü bir deneme yaptı ama onu hiç sevmedim.. bu arada ikinci ve üçüncüyü cam kasede yaptık, gayet şık oldu. Gerçekten tatlı krizi geldiğinde harika bir çözüm. Aman Tanrım! Ben bu cümleleri yazarken Bilal dördüncü denemeye girişti.. Biri onu durdursuuuuuun!!

    YanıtlaSil
  6. bu arada sevgili kocamın denemesi muhteşem olmuş.. biraz tarçın, ceviz ve çok az süt ilave etmiş.. güzel bir karışım olmuş, annem tüm denemeleri puanladı, bu versiyon 10 puanı kaptı, bilginize..

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Gülhan'cım, yorumlarınız ve geri bildirimleriniz için çok çok teşekkürler.. Harikasınız:))
    10 Tam puan alan karışımın detaylarını merak ettim ben.. Tam ölçüleri yazdınız mı bir kenara?? Telif hakkını alabilir miyiz dersin??
    Bilal'e de sevgilerimi ilet lütfen..
    Blogu izlemek için izleyiciler kısmındaki izle butonunu tıklayıp google adresin ile kayıt olabiliyorsun.. Yani aslında çok kolay..
    Ada bebeği ve Ege'yi de öpüyorum..
    PS:Bir önceki yorumu yanlışlıkla mehmet'in ismi ile yapmışım da, o nedenle onun adı yazılı.....

    YanıtlaSil