12 Haziran 2009

Naneli Limonata


Meğer ne çok seveni varmış Naneli Limonata'nın... Yaklaşık bir yıl önce bir yerlerde Naneli Limonata ile ilgili bir yazı okumuş sonra kendi limonata yapma tekniklerim ile birleştirmiş ve ilk denemelerimi yapmıştım. Sonra Dalyan'da Hande'nin Mojito yapışını seyrederken Naneli Limonata'nın da aynı şekilde yapılabileceğini düşündüm ve sonuçta aşağıdaki tarifi uygulamaya başladım. Tüm içenler çok beğenip ısrarla blog'da tarifini arar olunca ben de bloguma eklemeye karar verdim. Fotoğraf Emre ile Deniz geldiğinde Emre Limonataya saldırmadan az önce çekildi..
Eski limonata tariflerinde mutlaka limonun kabuğu rendelenir ve şekerle harmanlanarak bekletilirmiş. Ancak bizim zamanımızda artık ilaçlanmamış limon bulmak neredeyse imkansız olduğu için ben limon kabuğunu pek kullanmıyorum. Organik ürünler kullanma şansına sahip olanlar limon kabuklarını rendeleyip nane-şeker karışımına ilave edebilirler..
Malzemeler
6-7 adet Limon
12-15 çorba kaşığı şeker
12-15 dal Taze Nane
1,5 - 2 lt su

Tarif
Vaktiniz varsa birkaç saat önceden 10-12 çorba kaşığı şekeri bir bardak su ile bir cezvede kaynatıp bir şerbet elde edin ve soğutun(Vaktiniz yoksa limonatayı daha sonra bol buzla soğutabilirsiniz). Şimdi Naneden bir kaç dalı dekorasyon için ayırıp diğerlerinin sadece yapraklarını çukur bir kaba koyun. 1-2 çorba kaşığı şekeri bu nane yapraklarının üzerine koyup baharat ezmek için kullandığınız bir havan eli(sarımsak kokmasın lütfen!!) ya da tahta bir kaşık ile nane ve şekeri ezerek nanelerin nefis kokusunun ve aromasının çıkıp şekere karışmasını sağlayın. Bu karışımın üzerine limonların suyunu sıkıp dökün. Mümkünse bu karışımı 30-60 dakika dinlendirin (aceleniz varsa dinlendirmeden de oluyor!)
Servisten önce nane-şeker-limon suyu karışımını ince telli bir süzgeçten ya da bir tülbentten geçirip şekerli şerbet ve soğuk suyu üzerine ilave edin. Suyun ve şerbetin tamamını dökmeden arada bir lezzetini kontrol edin ki sizin damak tadınıza en uygun tatlılıkta limonatayı elde edin.
Bardaklara servis sırasında içine bol buz ile beraber bir dal nane, bir dilim limon ve birer pipet koyun..
Alternatif bir sunum için bir gün önceden buz kalıplarına nane yaprakları ile beraber su koyup dondurun ve bardaklara bu naneli buzlardan koyun ;)
Bir Alternatif daha; Limonatayı su yerine maden suyu ile sulandırırsanız nefis bir gazoz elde edersiniz.
Bu limonatanın her türlüsü Bacardi ile yaz akşamlarında çok iyi gidiyor:) bknz."Mojito"

4 yorum:

  1. yorum yapmayla ilgili bir problem yaşadık, o yüzden google hesabını yeniden registirierung yapmamız gerekti. ama şimdi yorum yapabiliyorum :))
    diyeceğimiz odur ki, limonatayı 2 kez yaptık, ikisi de harika oldu, nefis nane aromasıyla...
    sevgiler
    helga & deniz

    YanıtlaSil
  2. Afiyet olsun:)
    Ben de burada her gün yapıyorum. Sıcaklarda favori içeceğim oldu:)

    YanıtlaSil