29 Kasım 2009

BAYRAM TATLISI - Vişne Pelteli Sakızlı Muhallebi


Herkese İyi Bayramlar!
Her ne kadar Bayram deyince hepimizin aklına baklava, kalburabastı filan gibi daha geleneksel tatlılar gelse de ben bu kez daha hafif bir tatlı denemesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Sakızlı muhallebi ile vişneli pelte uyumu çok güzel oldu. Muhallebi ve vişne karışımını aslında pasta dolgusu olarak hazırlamıştım ama malzeme fazla gelince bir çay bardağına doldurup soğuttum. Voila! alternatif bir bayram tatlısı hazır oldu... Tatlıyı çay bardağında sunma fikrini çok sevdiğim yemek yazarlarından Arman Kırım'dan aldım. Bence çok hoş bir sunum oldu..
Malzemeler:

Muhallebi:
1/2 lt süt
1/2 su bardağı şeker
1 paket vanilya şekeri
1 çaykaşığı kadar dövülmüş sakız ya da 1 tatlı kaşığı dolusu sakız reçeli
1 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanı)
1/2 kahve fincanı nişasta
125 ml taze krema (1/2 paket)

Vişne Peltesi:
250 gr dondurulmuş ya da taze (çekirdekleri çıkarılmış)Vişne
3-4 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı Nişasta
250 ml vişne suyu (bir küçük kutu meyvesuyu)

Önce muhallebiyi hazırlıyoruz. Bunun için nişasta ve unu karıştırıp küçük bir kaseye koyun. Üzerine 2-3 çorba kaşığı süt koyup ezerek karıştırın. Kalan sütü şeker ile beraber kaynatıp ateşten indirin. Nişasta-un karışımını ekleyip kıvamlı bir hale gelinceye kadar kaynatın. Son olarak kremayı ve damla sakızlarını ya da reçelini ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocaktan indirin. kadehlere ya da alternatif olarak çay bardaklarına muhallebinizi paylaştırın ama üzerinde pelte için boşluk bırakmayı ihmal etmeyin.
Sakızlı muhallebi soğurken Pelte için aynı şekilde nişastayı 1-2 çorba kaşığı vişne suyu ile ezerek karıştırın. Vişneleri meyve suyu ve şeker ile kaynatıp ocaktan indirin. Nişasta karışımını ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra tekrar kaynatın. Normal şartlarda birkaç dakika kaynadıktan sonra kıvamlanması gerekir. Fazla sulu olduysa biraz daha nişasta ezip ekleyerak ya da fazla katı olduysa biraz daha meyve suyu ekleyerek kıvamını tutturabilirsiniz. Pelte sıcakken epey akışkan bir kıvama sahip olmalı... Soğuyunca sertleşecektir.
Afiyet olsun..

2 yorum: