13 Eylül 2008

brownie


Sayfamızın ilk tarifi ailecek en sevdiğimiz tatlılardan olan bir Brownie tarifi... Bir rivayete göre bundan yaklaşık 100 yıl kadar önce Amerika'lı bir kütüphaneci olan Brownie Schrumpf, çikolatalı bir pasta yapmaya kalkışıp içine kabartma tozunu unutunca ortaya çıkan bu garip tatlıyı (herhalde başka çaresi olmadığından) yine de misafirlerine ikram eder. Misafirler tatlıyı çok beğenince Amerikanın en meşhur çikolatalı pastası icat edilmiş olur!
Yıllar içinde tarif defterimde biriktirdiğim orjinal Amerikan Brownie tarifinden basit bir İsveç brownie'sine kadar en az 10-12 adet Brownie tarifim olmakla beraber en severek yaptığım "Brownies Ilse" olarak annemden aldığım (onun da arkadaşı Ilse teyzeden aldığı bir tarif) bu tarifi paylaşmak istiyorum.

Brownies Ilse

Malzemeler
160 gr Bitter Çikolata
200 gr şeker
150 gr Tereyağı ya da Margarin
4 Yumurta
2 paket Vanilya şekeri
150 gr Un
150 gr Ceviz
Orta boyda bir çelik tencerenin içine tereyağı ya da maragarini koyarak kısık ateşte eritiyoruz, küçük paraçlara ayırdığımız çikolataları içine atarak erimelerini sağlıyoruz (dikkat! ateş çok kısık olmalı) çikolataların tamamı eriyince hemen altını kapatıyoruz. Eğer çift tabanlı, ısıyı düzgün ileten bir tencereniz yoksa eritme işini benmari usulü sıcak su banyosunda yapabilirsiniz.Tencereye şeker ve vanilya şekerini de ilave ediyoruz bir çırpıcı ya da kaşık ile karıştırıp arkasından sırayla yumurtaları, unu ve biraz uafalanmış cevizleri ilave edip yağlanmış yada yağlı kağıtla kaplanmış büyük boy kare bir borcama ya da max. 30X30cm büyüklüğünde bir tepsiye koyuyoruz.
180 derecede yaklaşık 25-30 dakika pişiriyoruz.
Ben bazen (eğer vaktim varsa) brownie'leri minik muffin kalıplarına koyarak pişiriyorum. Bu durumda brownieler için gereken ıslaklık tam olarak sağlanamıyor ama görüntü çok şirin oluyor! Ama pişirme işlemi bu durumda çok daha kısa sürüyor (15-20 dak).



Kışın sade olarak kahvenin yanında yazın ise bir top vanilyalı dondurma ile tatlı olarak ikram edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder