14 Eylül 2008

tarte tatin



Elma yada Armut'la yapabileceğiniz bu Fransız Tatlısının tarifi de hikayesi de Elvira'dan... Rivayete göre 19. yy'da Fransa'da Lamotte-Beuvron köyünde yaşayan Tatin isimli kızkardeşlerden biri misafirleri için hazırladığı elmalı tartı yere düşürünce Tatin kardeşler tartın elmalarını alıp tepsiye yerleştirmiş, üzerine yeniden bir hamur hazırlayıp bir daha fırına vermiş ve daha sonra ters çevirerek misafirlerine ikram etmiş. Bayan Brownie'nin Brownielerinden sonra yine bir "kaza" sonucu ortaya çıkan bir tarif!


Malzemeler
Hamur

200 gr un

100 gr Tereyağı (küp halinde kesilmiş)

1 yemek kaşığı şeker

1/4 su bardağı soğuk su
Üzeri için

8 adet elma(yada armut)

80 gr Tereyağ

80 gr Şeker

1 paket vanilya şekeri

*isteğe bağlı 1 çay kaşığı tarçın ve 1/2 su bardağı ceviz

TARTE TATİN

Hamur malzemelerinin hepsi beraber hızlı bir şekilde yoğurularak bir folyoya sarılarak buzdolabına konulur. 20-30 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada; Ateşe dayanıklı bir tart kalıbının içinde tereyağı eritilir ve şeker de ilave edilerek karamel yapılır. Dikkat! sürekli karıştırarak yanmasını engelleyin ve tam rengi koyulaşmaya başlayınca altını kapatın. Elmalar soyularak çeyrek parçalar halinde sıcak karamelin üzerine dizilir. Sonradan pastayı ters çevireceğimiz için elmaların dış kısmı karamelin üzerine konmalı. Ben elmaya Tarçın ve cevizi yakıştırdığım için tarife ilaveten bu aşamada elmaların üzerine tarçın ve ceviz serpiştiriyorum.Son olarak; temiz bir naylon torbanın arasına koyarak tart kabımızın büyüklüğünde daire olarak açtığımız hamurumuzu da elmaların üzerine seriyoruz ve pişerken havlanmaması için üzerine (örn. bir çatal ile) birkaç delik açıyoruz. 200 dercede 35 - 45 dakika üzeri hafifçe kızarana kadar pişiriyoruz. Tart henüz sıcakken ters çevirerek bir servis tabağına alıyoruz(Soğuduktan sonra karamel sertleşeceği için çeviremezsiniz). Krema veya dondurma ile yada sade olarak servis yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder