24 Aralık 2008

Limonlu Rulo Pasta


Pazartesi günü evimizde büyük bir organizasyon vardı.. Fitball ekibimizle beraber bir yeni yıl ve noel partisi düzenledik. Şimdi aranızda "Fitball" yazısını görüp Futbol filan yazmak isterken yanlış yazdığımı düşünenler olabilir. Ama "Fitball" büyük cimnastik topları ile müzik eşliğinde yapılan çok hareketli ve çok da eğlenceli bir spor türü. Detaylı bilgi almak isteyenler www.mavisehircimnastik.com 'dan Fitball antrenörümüz Elena ile irtibat kurabilirler.

Fitball ekibinden arkadaşların gelirken getirdikleri nefis yiyeceklerle zengin bir soframız oldu ve bolca yiyip içerek keyifli bir parti yaptık. Tabiiki Elena pazartesi günü aldığımız fazla kalorilerin hesabını bugünkü Fitball antremanında sordu ve bugün yaptırdığı ek çalışmalarla pazartesi günün acısını çıkardı:) Bizim de içimiz rahatladı..
Bugün tarifini vereceğim Limonlu Pasta'yı bu yeniyıl&noel buluşması için yaptım. Almanya'da yapılan limonlu rulo pasta için krema ve ekşi krema kullanılıyor. Ben ise süzme yoğurtla kremayı karıştırarak biraz daha az kalorili bir pasta yaptım. Ne de olsa Fitball partisi:)) Gelelim tarifimize:
Malzemeler:
Hamur
3 yumurta
120 gr şeker
50 gr Un
50 gr Buğday Nişastası
1 tatlı kaşığı Kabartma tozu

Limonlu Krema
1 Limonun suyu (eğer suyu az ise 1,5 limon)
100 gr şeker
250 gr Süzme yoğurt(mutlaka pastörize ve taze olsun-fazla ekşi olmamalı)
1 kutu(200ml) Krema
2 paket Krema sertleştirici(Dr Ötker)

Üzerini süslemek için 1-2 çorba kaşığı pudra şekeri

Tarif
Hamur kısmı aynen çilekli rulo pastada olduğu gibi ama Hamura başlamadan önce limonlu şerbet hazırlayacağız. Bunun için; Limon suyunu bir cezveye koyup 120 gr şekerin yaklaşık yarısı ile limon suyunu yaklaşık 5 dakika kaynatarak bir şerbet elde ediyoruz. Vaktiniz varsa bu şerbeti daha önceden hazırlayıp kremanın hazırlanma aşamasında iyice soğumuş olmasını sağlarsanız krema daha güzel olur.
Hamurunu hazırlarken, önce fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Fırın tepsinize(35*40 cm civarı olmalı) yağlı kağıt yada pişirme kağıdı yayarak hazırlayın.
Şimdi önünüze 2 adet karıştırma kabı alın. 3 yumurtanın sarılarını ve beyazlarını ayırarak bu kaplara koyun. Bir Mikser ile önce yumurta aklarını bol köpüklü bir hale gelene kadar çırpıp 120 gr şekerin yarısını bu yumurta köpüklerine yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edin. Şimdi mikseri yumurta sarılarına daldırıp onları da iyice köpürtün. Kalan şekeri ilave edip çırpmaya devam edin. Şeker iyice karışıp açık sarı bir karışım elde ettiğinizde yumurta aklarını sarıların üzerine ilave edin ama henüz karıştırmayın. Mikser ile işimiz bitti.(Bu arada önce yumurta aklarını çırpıyoruz çünkü yumurta aklarını çırparken mikser uçlarında herhangi bir yumurta sarısı artığı olmaması gerekiyor) Bir kaba un, nişasta ve kabartma tozu karışımını eleyerek bu un karışımını da sarıların olduğu kaba aktarın. Şimdi bir tahta kaşık veya spatula yardımı ile yumurta sarıları, akları ve un unları yavaş hareketlerle karıştırın. Bu işlemin çok dikkatli yapılması gerekiyor ki köpürttüğümüz yumurtalar sönmesin. Hamur karışımında un taneleri gözden kaybolduğunda bir spatula yardımı ile hamuru tepsiye yayıp fırına koyuyoruz ve 12-15 dak. pişiriyoruz. Pişme sırasında bazen feci kabarıyormuş gibi görünebilir ama fırından çıkınca tekrar iniyor. Hamur fırındayken bir mutfak havlusunu tezgahımıza yayıp üzerine bir çorba kaşığı şeker serpiyoruz. Hamur piştiğinde tepsiyi bu havlunun üzerine çevirerek hamurun bir yüzünün havlunun üzerine gelmesini sağlıyoruz. Hamurun arka kısmına yapışık olan Yağlı kağıdı dikkatlice çekerek çıkarın. Eğer kağıt fazla yapıştıysa ve çıkarmakta zorlanıyorsanız kağıdın üzerine biraz su serpmek yardımcı olabilir. Dikkat! Bu işlemi mutlaka kek henüz ılıkken yapmak gerek, soğuduktan sonra hiç çıkmaz. Kağıdı başarıyla çıkardıktan sonra Pastamızın kekini (henüz ılıkken) mutfak havlusunun yardımı ile bir rulo şekline getirip o şekilde soğumasını sağlıyoruz. O soğurken siz de limonlu kremayı hazırlayacakınız. Soğuk kremanızı mikserde önce düşük sonra yüksek devirde çırparak köpürüp kıvamlı bir hale gelmesini sağlayın. Kalan şekeri yavaş yavaş ilave ederek çırpmaya devam edin. Soğumuş olan limon şerbetini ve krema sertleştiricileri de ilave ederek çırpmaya devam edin son olarak da süzme yoğurdu ilave edip çok az daha çırpın.
Şimdi soğumuş olan rulo pasta tabanınızı açıp (havlunun üzerinde kalsın) limonlu krema karışımını üzerine yayın. Havlunun yardımı ile pastayı tekrar rulo haline getirip streç folyo ile üzerini kapatıp buzdolabına koyun. Bir gece önceden de hazırlayabilirsiniz. Minimum iki saat buzdolabında durması gerekiyor. Buzluğa koymak için çok uygun bir pasta türüdür. Dilimler halinde dondurusanız acil durumlarda çok kısa sürede çözünür.
Servisten önce bir çay süzgeci yardımı ile üzerine pudra şekeri serperek hatta üzerini de limon dilimleri ile süsleyerek süsleyebilirsiniz.

3 yorum:

  1. cok tesekkurler cok aradımm internette bu tarifi ..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. çok sevindim:) yalnız ben bu aralar market raflarında krema sertleştirici bulamıyorum.. o olmadan nasıl olur bilemedim:(

    YanıtlaSil
  3. evet vardı ben de hatırlıyorum..yine bakıcam marketlere..olmazsa sans artık :((

    YanıtlaSil