31 Ocak 2009

Elma&Puding pastası


Sömestre tatili vesilesi ile Bursa'dayız. Senede 2 - 3 kez geldiğimiz halde her geldiğimizde gezecek görecek değişik bir yer bulmak mümkün bu şehirde.
Mehmet'in sis manzarası fotoğraflama isteği ile bugün uludağ yoluna çıktık. Gerçekten de yolda bizim aşağıdan gördüğümüz gibi yoğun bir sis vardı ve 2 saat boyunca masalsı bir ortamda gezinip bol bol fotoğraf çektik. Mehmet'in fotoğraflarını yaklaşık bir hafta sonra www.myalman.com sitesinde izleyebilirsiniz. Keşke fotoğraflara ses eklemek mümkün olsaydı da arka planda çağlayan derenin sesini de fotoğraflara eklemek mümkün olsaydı:) Açık havada yaptığımız bu gezintiden yorulmuş ve acıkmış olarak eve döndüğümüzde kahve ile beraber annemin bu sabah bizim için hazırladığı elma&puding pastası bizi bekliyordu... Annem burada bizi çeşit çeşit pastalarla şımartırken ben de bazı tarifleri bloguma ekleyeceğim. Elma&puding pastasını uzun bir süre önce ben de yapmıştım ama o zaman fotoğrafını çekemediğim için blogda yerini almamıştı.Şimdi annemin yaptığı pastanın fotoğrafını çektim.
Bu pasta bir öğleden sonra kahvenin yanında ikram edilebileceği gibi içindeki puding katkısı nedeni ile bir tatlı olarak da ikram edilebilir; ayrıca dilimler halinde dondurup dipfrizde saklamak için de çok uygun(Gülhan! bunu senin için yazdım:)
İşte tarifi:

Malzemeler
Alt Hamuru için
150 gr Un
1 fiske tuz
1 tatlı kaşığı Tarçın
50 gr Şeker
1 Yumurta
100 gr (soğuk) Tereyağı

Elma&Puding kısmı için
3-4 adet mayhoş elma(yeşil elma da olabilir)
1 limonun suyu
50 gr şeker
3 Yumurta
1 paket vanilyalı Puding tozu
1 Paket çiğ krema
300 ml Süt
2 çorba kaşığı galeta unu

Üzerine
50 gr file badem yada fındık
2 çorba kaşığı şeker

Hamur için; Un,tuz ve tarçını bir karıştırma kabında harmanlayın. Şeker, Yumurta, küçük parçalara kesilmiş tereyağını ekleyin ve mikserin hamur yoğurma çubukları ile yada elinizle hızlıca sert bir tart hamuru elde edin. Bu hamuru streç folyoya sarıp yaklaşık yarım saat buzdolabında dinlendirin. Bu hamuru bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz.
Hamur dinlendikten sonra hamurun 1/3'ünü ayırıp büyük olan parçayı unlu bir zeminde tart kalıbınızın büyüklüğünde bir yuvarlak şeklinde açın ve yağlanmış kelepçeli tart kalıbının içine yayın. Kalan hamuru ince bir rulo şekline getirip kalıbın kenarlarını yükseltmek için kullanın. Hamuru bir çatal ile birkaç yerinden delin(pişerken içinde kalan havanın dışarı çıkabilmesi için)
Elma&Puding için; Elmaları soyup dörde bölün, çekirdeklerini çıkarıp ince dilimler halinde kesin ve hemen limon suyu ile karıştırın. Elmaları bir tencereye alıp çok kısa bir süre pişirin (elmaların cinsine göre 3-5 dakika yeterli olacaktır, sadece biraz yumuşamaları gerekiyor) Hamurun üzerine galeta ununu serpip elmaları yelpaze şeklinde hamurun üzerine yayın.
Bu arada fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
Puding tozu, krema, süt 50 gr şekeer ve 3 yumurtayı bir çırpıcı ile karıştırıp elmaların üzerine dökün.
En üstüne de file badem yada fındıklarınızı ve iki kaşık şekeri serpin.
Önceden ısınmış fırında üzeri altın sarısı olana kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
Afiyet olsun!



Bu da bir Uludağ karesi...

2 yorum:

  1. yaa bu da nefffis görünüyor!
    simdi Bursa ziyaretini cok daha fazla kiskandim ;))

    YanıtlaSil
  2. siz gelince gene yapariz Deniz'cim:) En iyisi siz daha gelmeden herkesten ne isteyeceginizi yazin da biz de iyi hazirlanalim..

    YanıtlaSil