05 Ekim 2008

Frambuaz&Şeftali pastası


Bursa ziyaretimizde annem bize yine frambuazlı bir pasta yaptı. İzmir'in aksine Bursa'da bolca ve kaliteli Frambuaz yada diğer adı ile Ahududu bulmak mümkün. Latince adı Rubus idaeus olan bu meyve antik çağlardan beri biliniyor ve hem bol vitamin içeren meyvesi hem de yaprakları kullanılıyor. İlk ortaya çıktığı yerin İda dağının eteklerinde bir yer olduğu da iddia ediliyor.. Bizim tercihimiz Uludağın eteklerinde yetişenler:) Diğer pek çok meyvenin aksine pişerken aromasını muhafaza eden bu meyve pastacılıkta sık sık kullanılıyor. Ancak çok narin olan bu meyve dalından koptuktan çok kısa bir süre sonra kullanılmazsa yumuşuyor ve kolayca kurtlanıyor. En güzeli tazesini bulduğunuzda alıp hemen aynı gün reçel yada sos haline getirmek yada derin dondurucıya koymak.

Biz annemin dondurmuş olduğu frambuazları kullandık ama marketlerde dondurulmuş frambuaz bulmak da mümkün. Şeftali olarak da annemin yaptığı komposto şeftalilerden kullandık. Bu tarif de diğer bazı tariflerim gibi bir gün önceden hazırlanırsa daha güzel oluyor çünkü pastanın iyice soğuması gerekiyor.

Gelelim tarifimize:
Malzemeler

Taban için
150 gr bisküvi(biz kakaolu bisküvi kullandık frambuaz ile çok yakışıyor ama sade petibör yada burçak da olabilir)
125 gr Tereyağı


Kreması için
500 gr süzme yoğurt
100 gr şeker
1 kutu pastörize krema(200 ml)
10 gr toz jelatin

Ara meyve
350 - 500 gr Frambuaz

Üzeri için
2 adet (4 yarım) komposto şeftali ve komposto suyu
1 paket tart jöle

Tarif

Bisküvileri rondoda yada bir torbanın içine koyup merdane yardımı ile kırıntı haline getiriyoruz. Eritilmiş tereyağımızı bisküvilerle karıştırıyoruz.Kelepçeli bir kabın kelepçesini pasta tabağımıza koyup bisküvi karışımını elimizle hafifçe bastırarak pastamızın tabanını hazırlıyoruz. Bu tabanı soğuması için buzdolabına koyuyoruz(isterseniz bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz).

Aktarlarda bulabileceğiniz toz jelatini ısıya dayanıklı bir fincana koyun 4-5 çorba kaşığı su ile karıştırıp 5 dakika kadar yumuşamasını bekleyin. Sonra bu fincanı içinde su ıstmakta olduğunuz bir tencerenin içine oturtun ve arada karıştırarak jelatinin erimesini sağlayın. Dikkat: Suyun kaynamamasına dikkat edin. Jelatin tamamen sıvı hale geldiğinde fincanı su banyosundan çıkarıp biraz soğuyana kadar birkaç dakika bekleyin. Şimdi süzme yoğurt ve şekeri karıştırıp iyice ılınmış olan jelatini dikkatlice bu karışıma ilave edin. Eğer jelatin fazla sıcak ya da fazla soğumuş ise yoğurtla karıştırırken topaklanma durumu olabilir. Bu durumda (benim de bazen başıma geliyor) blender ile topakları biraz giderebilirsiniz. Bu karışımı buzdolabına koyup soğutulmuş bir kapta kremamızı çırpıyoruz ve yoğurtlu karışıma ilave ediyoruz. Şimdi bu karışımı buzdolabına koyup arada karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika bekletiyoruz. Yoğurtlu karışım hafifçe sertleşmeye başlarken tabanımıza yayıyoruz. Yaklaşık yarısını yaydıktan sonra frambuazlarımızı arasına koyup(eğer dondurulmuş frambuaz kullanıyorsanız bir kağıt havlu üzerinde çözerek fazla sularını alalım) üzerine kalan yoğurtlu karışımı yayıp düzelterek buzdolabında birkaç saat(en iyisi bir gece) soğutalım.

Pastamızın en üst kısmı için komposto şeftalilerimizi incecik yaylar halinde dilimleyip yelpaze şeklinde pastanın üzerine yayalım. Şeftali kompostosunun suyu ile hazırladığımız tart jöle(Dr oetker) karışımını şeftalilerin üzerine kaşık kaşık dökerek yayalım. Pastamız yaklaşık 2 saat daha buzdolabında soğuduktan sonra servise hazır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder