04 Ekim 2008

Limonlu-baiser pastası

Bugün Defne'mizin doğumgünü... Büyük parti 1 hafta sonra yapılacak ama bugün aile arasında yaptığımız kutlama için Defne benden en sevdiği pastalarımızdan biri olan Limonlu-baiser pastasını istedi. Pastanın adı içindeki limonlu, ferahlatan kremadan ve üzerindeki kıtır kıtır beze katmanından geliyor. Beze fransızca'daki Baiser kelimesinden geliyor ve kelime anlamı "öpücük"... Yumurta akı ve şekerin çırpılması ile yapılan minik tatlı kurabiyeler için gerçekten sevimli bir isim:) Gelelim tarifimize:

Bu pastanın tabanlarını 1 gün önceden hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Böylece bezeler tam anlamı ile kuruyup daha uzun süre kıtır kıtır kalıyorlar. Tam olarak kurumadan buzdolabına girdiğinde ne yazık ki beze kısmı yumuşuyor. Bir gece önceden hazırlamak hem ertesi günün iş yükünü de azaltmış olacağından misafir geleceği zamanlarda önceden hazırlanabilecek bir tarif.. Bir püf noktası daha var. Bu pasta için iki ayrı taban pişiriliyor ve dolgu kreması bunların arasına dolduruluyor. Eğer elinize iki adet kelepçeli kalıp varsa ve fırınınız aynı anda bu kalıpların ikisini birden alabilecek kadar büyükse tabanlar daha çabuk pişiyor. Aksi takdirde sıra ile pişirmek gerek.. Ben eskiden birer birer pişiriyordum ama artık iki kalıbım var:)





Malzemeler
Tabanlar için
125 gr margarin yada tereyağı
125 gr şeker
4 yumurta sarısı(aklar beze için ayrılacak)
150 gr un
2 çay kaşığı kabartma tozu
3-4 çorba kaşığı süt
Beze katmanı için
4 yumurta akı
200 gr şeker
*isteğe bağlı 2 çorba kaşığı file badem yada file fındık
Dolgu kreması için
1/8 lt su(yaklaşık 2 çay bardağı )
100 gr şeker
2 limon suyu
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket pastörize krema
Tarif
1)Yumurta sarılarını şekerle çırpıp yağ, un, kabartma tozu ve sütü de ekleyerek koyu kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. Bu kıvamlı hamuru iyice yağlanmış kelepçeli fırın kaplarımıza sürerek paylaştırıyoruz(biliyorum çok az hamur gibi görünecek ama bu miktar yeterli) . Eğer benim gibi 2 kelepçeli kalıbınız yoksa hamurun yarısını ayırıp birinci pasta tabanı piştikten sonra aynı işlemleri bir daha yapacaksınız.
2)Mikserimizin çırpma tellerini iyice yıkayıp(yumurta aklarına diğer hamurdan karışırsa katılaşmazlar) şimdi de yumurta aklarımızı çırpıyoruz. Köpük köpük olunca içine yavaşça şekerimizi ilave ediyoruz. şeker eriyene kadar biraz daha çırpıyoruz ve iyice katılaştığında bu köpüğü de daha önce hazırladığımız hamurun üzerine sürüyoruz. Bu aşamada isterseniz yumurta köpüğünün üzerine file badem yada file fındık serperseniz hem görüntü hem lezzet nefis oluyor ama biraz zor bulunan malzemeler olduğundan ısrar etmiyorum:)
Bu pasta tabanlarını 150 derecede yaklaşık 30 dakika yumurta akları hafif sararıp sertleşinceye kadar pişiriyoruz.
Piştikten sonra dikkatlice kalıptan çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. kesinlikle hemen kapaklı bir kaba almayın! Ben soğuduktan sonra ertesi güne kadar tekrar fırının içine koyuyorum. Böylece bezeler gerektiği kadar kuruyor ama kek kısmı fazla kurumamış oluyor.

3) Krema için yine bir gece önceden limonsuyu, su, şeker ve nişastayı iyice karıştırıp bir taşım pişirerek koyu kıvamlı bir pelte yapıyoruz ve soğutuyoruz.

Ertesi sabah buzdolabından çıkardığımız kremayı(ben çırpma tellerimi ve çırpma kabımı bile soğutuyorum) çırparak köpürtüyoruz ve limonlu pelteyi kaşık kaşık içine eklerken çırpmaya devam ediyoruz. Sonunda limonlu kremamız da hazır...

Şimdi kremamızı birinci pasta tabanımızın üzerine yayıp ikinci tabanı da üzerine koyuyoruz. Pasta bu halde en az 3 saat buzdolabında soğutulduktan sonra yemeye hazır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder