09 Ekim 2008

Baharatlı kurabiyeler



Kurabiye konusunu bazen biraz abartabiliyorum. Bir tabak dolusu renk renk, çeşit çeşit kurabiye benim için bir kutu pralin kadar çekici olabilir. Hangisinin en lezzetli, hangisinin en kıtır olduğunu keşfetmek keyifli bir deneyimdir. Bu nedenle sık sık yeni kurabiyeler de deniyorum ama aşağıda vereceğim tarif en sık yaptığımız garantili bir tarif. Bu tarifin orjinalinde baharat yok. O hali ile biraz petibör bisküvilerini andırıyor ve büyük kızım Defne o şekilde seviyor. Ben ise çeşit çeşit baharat katmayı seviyorum. Tarifin altına sıraladığım baharatların hepsinden yada sizin tercih ettiklerinizden bıçak ucundan yarım çay kaşığı dolusuna kadar koyabilirsiniz. Ben her seferinde aynısını yapmayı sevmiyorum. Bazen tarçınını biraz fazla koyuyorum bazen zencefilini. O günkü ruh halime göre değişiyor:)


Yukarıdaki fotoğrafta görünen kurabiyelerimiz baharatlı pişirildi. Geçen hafta dünyaya gelen Derin bebek şerefine yaptım. Arka planda görünen Kanaviçe Elvira'dan. http://www.portakalsepetim.com/ sitesinden değişik kanaviçeleri de görebilirsiniz!


Hoşgeldin Derin bebek diyerek tarifimizi veriyorum:


250 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
75 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
1 fiske tuz
1 yumurta
125 gr tereyağı yada margarin

baharatlar:
Tarçın, Kakule tozu, Karanfil tozu, Limon kabuğu rendesi, Muskat(hint cevizi), Toz Zencefil
Bahartlar bıçak ucu ile yada biraz daha fazla (isteğinize göre) katılabilir.

Süsleme için
50-100 gr pudra şekeri
birkaç damla limon suyu
isteğe göre gıda boyası yada kakao tozu, meyve suları, reçel suyu vs.

Yapılışı
Un, kabartma tozu, şeker vanilya şekeri ve tuzu bir kapta karıştırın. Eğer baharat koyacaksanız onları da bu kuru karışıma ilave edin. Yumurta ve yumuşak ama ılık halde olan yağı da katarak önce mikser ile sonra elde yoğurarak homojen bir hamur elde edin. eğer hamur çok yumuşaksa streç folyoya sararak bir süre buzdolabında dinlendirin.

Unlanmış tezgah üzerinde 3-4 mm kalınlığında açıp hamur kesme kalıpları ile keserek yağlanmış tepsiye dizin. Aralarına çok fazla boşluk bırakmaya gerek yok çünkü pek fazla kabarmıyorlar.

170 derecede yakalşık 10-15 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirilecekler. Eğer baharat koyduysanız mutlaka saatinizi kurun çünkü kızarıp kızarmadıklarını pek iyi kontrol edemezsiniz.

Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra üzerlerini pudra şekerli sos ile süsleyebilirsiniz. Bunun için pudra şekerini bir kaç kaseye paylaştırıp üzerine istediğiniz renk gıda boyasını damlatıp birkaç damla limon suyu ile koyu kıvamlı bir sos elde edin. gerekirse biraz daha pudra şekeri yada limon suyu ile kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Gıda boyası yerine reçel suyu, birkaç damla vişne suyu yada kakao tozunu da renklendirme için kullanabilirsiniz.Bu sosu kurabiyelerin üzerine geniş bir yüzeye sürmek için bir çay kaşığı yada yağlama fırçası kullanabilirsiniz. Daha ince detaylar için bir kürdandan yada pasta şırıngasından yardım alabilirsiniz yada bir yağlı kağıttan bir külah yapıp içine istediğiniz renk sosu koyup külahın ucuna da istediğiniz boyutta bir delik olacak şekilde keserek çizgi ve nokta şeklindeki süsleri yapabilirsiniz.
Pudra şekeri sosu iyice kuruduktan sonra kapağı iyi kapanan bir kapta birkaç hafta muhafaza edebilirsiniz. Ama bizim evde genellikle o kadar durmuyorlar:)


3 yorum:

  1. Ben bu kurabiyelere bayılıyorum...

    YanıtlaSil
  2. Şimdi deneyeceğim... Sağol Esincim, benimde kurabiye tariflerim var ama bu, daha harika görünüyor. Teşekkürler
    Yasmin

    YanıtlaSil
  3. ben bol bol yedim hiç bayatlamayan bu güzel kurabiyelere bayıldım büyüyünce derinime yapacağım.çünkü ben derin bebeğin anneannesiyim.teşekkürler esin

    YanıtlaSil