15 Ekim 2008

Doğumgünü partisi - oyunları 1

Son yıllarda kızlarımın arkadaş çevresinde gördüğüm kadarıyla doğumgünü partilerinde palyaço, sihirbaz gibi etkinlikler çok revaçta. Oysa çocukların yaşına uygun olarak seçeceğiniz birkaç oyun ile sizin de partiniz çok eğlenceli olabilir.
Kendi çocukluğumuzda oynadığımız oyunlarla son yıllarda internetteki yabancı sitelerden derleyip uyarladığım parti oyunlarından en sevdiklerimizi burada tanıtacağım. Bir doğumgünü partisinin organizasyonunda en önemli konulardan biri partinin nerede yapılacağı ve kaç kişinin çağrılacağı konusudur. Eğer partiyi evinizde yapmayı düşünüyorsanız davet edeceğiniz konuk sayısı için şöyle bir ipucu verebilirim: Çocuğunuzun, kendi yaşı kadar parti konuğu davet etmesine izin verirseniz işler daha kolay olur. Yani 5 yaşında bir çocuğun 5 konuk, 7 yaşındaki bir çocuğun 7 konuk çağırması parti için uygun bir ortam yaratır. Ama biliyorum ki bu sayıyı tutturmak pek kolay olmayabiliyor. Eğer küçük konuklarınızın sayısının biraz fazla olacağını düşünüyorsanız evinizin yakınlarında yapacağınız küçük bir araştırma ile meşhur burger restoranlarının dışında da pek çok alternatif olabileceğini ve çok daha ucuza mal olabileceğini görebilirsiniz.


Partiniz nerede olursa olsun uygulayabileceğiniz parti fikirlerinden bazıları:

Şeref Listesi

Partiye davetli konukların isimlerinin yazıldığı renkli, süslü bir liste yapıp (bu listeyi doğumgünü çocuğu ile beraber hazırlayabilirsiniz) gelen konuklara bu listeyi imzalatırsanız yada kendi isminin yanına bir damga ile bir işaret koymasını isterseniz fotoğraf albümünüzde bu partiye ait fotoğrafların yanına koymak için bir isim listeniz de olur.





Masa örtüsüne yazılan mesajlar

Büyükçe beyaz bir masa örtüsünü bu etkinlik için feda etmeniz gerekiyor. Zaten lekeli olup da kullanmadığınız bir örtü bu iş için kullanılabilir.
Parti örtümüzü masaya serip üzerine kırtasiyeden alabileceğiniz keçeli kalem şeklindeki kumaş boyalarını koyup misafirlerinizden masa örtüsünün üzerine bir not, küçük bir resim yada imzalarını atmalarını rica edin. Bir masa örtüsünü boyamak, üzerine birşeyler karalamak bütün çocukların seveceği bir etkinlik olacaktır.

Bu örtüyü bir yıl sonra yeniden serdiğinizde bir önceki yıl kimlerin neler yazdığına çizdiğine bakmak da çok eğlenceli oluyor. Biz 5-6 yıldır aynı örtüyü kullanıyoruz ve her yıl gelen misafirler örtümüze yeni birşeyler ekliyorlar.
Sanırım artık üzerinde yazacak bir yer kalmadı ve önümüzdeki yıl yeni bir örtüye geçmemiz gerekiyor:)


Oyunlar
Tenceredeki hazine 4 - 8 yaş
Malzemeler


1 orta boy tencere
1 kaşık(biraz büyükçe bir tahta kaşık olabilir)
gözleri bağlamak için bir eşarp
her çocuk için küçük bir sürpriz (birer şeker yada gofret, sticker, kalem, silgi)

Doğumgünü çocuğundan başlamak üzere her çocuk sıra ile; gözleri bağlanarak eline kaşık verilir ve bu arada tencere içine bir sürpriz konularak ters çevrilerek çocuğun biraz uzağına konulur. Çocuk dörtayak üzerinde elinde kaşıkla yere vurarak (gözleri bağlı olarak) tencereyi bulmaya çalışır.
Bu sırada diğer çocuklar sıcak - soğuk diyerek hazineyi arayan çocuğu yönlendirmeye çalışırlar. Doğru yönde ilerliyorsa sıcak, sıcak çok sıcak, yanlış yöne gitmeye başladıysa soğuk, çok soğuk diyerek hazine avcısını hazineye yönlendirirler.
Hazine avcısı elindeki kaşıkla tencerenin üzerine vurup clink clink sesi duyulduğunda gözlerini açıp tencerenin altınf-daki hazineyi almaya hak kazanır.
Bu oyun benim çocukluğumda da, kızımın partilerinde de yıllarca en sevilen eğlencelerden biri olmuştu.

3 yorum:

  1. cok güzel,harika fikirleriniz var...Oglum 3 yasina girecek uygulayacagim...

    YanıtlaSil
  2. bir çok anne için yol gösterici olacağını düşünüyorum, çok faydalı bir doğum günü partisi faydası olmuş, teşekkürler..

    YanıtlaSil